**تاریخ انتشار: ۲۸/۰۲/۲۰۲۵ – ۹:۱۲ +۱ گرینویچ • به‌روزرسانی شده در: ۱۲:۰۷**

یک هفته پیش، دونالد ترامپ، ولودیمیر زلنسکی را به عنوان دیکتاتور نامید، اما روز جمعه، او کاخ سفید را برای میزبانی رئیس‌جمهور اوکراین و امضای توافقی مربوط به دسترسی به منابع معدنی کمیاب اوکراین برای آمریکا آماده خواهد کرد.

این گام غیرمنتظره، بروز نتیجه یک هفته پرتنش در دیپلماسی واشنگتن است. با وجود تمایل ترامپ به روسیه، کی‌یف تلاش می‌کند تا حمایت‌های آمریکا را حفظ کند. دو هفته پیش، ترامپ سیاست ماده‌ساله آمریکا در قبال اوکراین را تغییر داد و با پوتین تماس اولیه برای پایان دادن به جنگ سه‌ساله آغاز کرد. این مطرح کننده جنگزیدگی او باعث نگرانی متحدان آمریکا و برگزاری نشست‌های اضطراری توسط کشورهای اروپایی شد.

ترامپ نیز اظهارنظرهای سختی علیه زلنسکی داشت و او را دیکتاتور خواند. او همچنین اوکراین را مقصر حمله روسیه می‌دید. با این حال، پس از ملاقات‌های او با ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، و استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، لحن او نرم‌تر شد. او روز پنجشنبه گفت: “برای زلنسکی احترام زیادی قائلم و ما خیلی خوب با هم کنار خواهیم آمد.” او همچنین از آن اعلامیه‌اش پیرامون دیکتاتوری زلنسکی عقب‌نشینی کرد.

واکنش‌های شدید ترامپ برخی از منتقدان را درگیر کرد، خصوصاً پس از اینکه زلنسکی اولین توافق تهیه شده را به دلیل عدم تضمین امنیتی رد کرد. زلنسکی خواستار تضمین‌های امنیتی از آمریکا بود، اما ترامپ ایرادی به ارائه چنین تضمینی نکرد.

ترامپ اصرار داشت که این توافق برای جبران میلیاردها دلاری که آمریکا به صورت کمک به اوکراین داده، ضروری است. زلنسکی در نهایت حاضر شد و توافق را امضای خواهد کرد.

طبق این توافق، آمریکا به سهمی از منابع معدنی اوکراین دسترسی پیدا خواهد کرد. ترامپ گفت: “ما فقط حفاری، حفاری و حفاری خواهیم کرد تا از منابع اوکراین بهره‌برداری کنیم.” متن دقیق توافق منتشر نشده است، اما بعضی رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که در آن از همکاری مشترک برای استخراج منابع معدنی کمیاب، نفت و گاز گفته شده است. گفته می‌شود ۵۰ درصد درآمد منابع اوکراین به صندوق مشترکی واریز خواهد شد که سود آن “حداقل سالانه یک‌بار” برای بازسازی اقتصاد اوکراین استفاده خواهد شد.

مزایا و مدیریت این صندوق هنوز مشخص نیست و باید در آینده مذاکره شود. زلنسکی همچنین گفت که این توافق چارچوبی برای توافقات گسترده‌تر خواهد بود و مذاکرات بیشتر برای تعیین میزان تضمین‌های امنیتی و مبالغ مالی قرارداد ترتیب داده خواهد شد. ترامپ همچنان از ارائه هرگونه تضمین امنیتی خودداری می‌کند.

بریتانیا و فرانسه پیشنهاد داده‌اند که در صورت توافق برای پایان جنگ، نیروهای حافظ صلح اعزام شوند، اما بر این اساس که آمریکا اطلاعات نظامی و احتمالاً حمایت هوایی را ارائه کند. ترامپ اعلام کرده که برخی از پیشنهادات را مثبت می‌بیند، اما ابتدا باید توافقی میان روسیه و اوکراین به‌دست آید. او گفت که در مسیر این توافق پیشرفت زیادی حاصل شده است، اما اضافه کرد: “یا به‌سرع اتفاق می‌افتد، یا اصلاً رخ نخواهد داد.”

در راستای نزدیکی بیشتر روابط میان روسیه و آمریکا، روز پنجشنبه، مقامات دو کشور دور جدیدی از مذاکرات در استانبول برگزار کردند. پوتین و ترامپ پس از تماس تلفنی ۱۲ فوریه اعلام کردند که توافق کرده‌اند برای دیداری شخصی حضوری، اما تاریخ دقیقی برای این دیدار تعیین نشده است.

توسط jahankhabari.ir