برای اینکه بودجه سال جدید به خوبی عملکرد داشته باشد، میانگین قیمت هر بشکه نفت باید حدود ۵۷.۵ یورو (که حدود ۶۰.۴۷ دلار میشود) باشد. همچنین، ایران باید بتواند روزانه حدود یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه نفت و مایعات گازی را صادر کند. از این میزان، روزانه حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه برای صادرات مستقیم دولت در نظر گرفته شده است. با این فرضها، دولت بودجهای معادل ۵۳۹ هزار میلیارد تومان به عنوان درآمد از صادرات نفت خام، مایعات گازی و گاز طبیعی در نظر گرفته است. البته کل درآمدهای نفتی پیشبینی شده برای بودجه سال جدید حدود ۲۱۰۷ میلیارد تومان است.
این فرضها و ارقام به مアップوهان زیادی وابسته است، اما مهمترین مأموریت تحقق این ارقام، رابطه ایران و آمریکا است. دونالد ترامپ برنامهی اجرا کردن مجدد سیاست «فشار حداکثر» را به منظور کاهش صادرات نفت ایران به صفر دارد. تقطیع حلقه تحریمها، افزودن شخصیتها، شرکتها و کشتیهای حملکننده نفت ایران به فهرست تحریمها، هشدار به خریداران از کشور چین و تهدید آنها به مجازاتهای اقتصادی، برخی از راهکارهای دولت جدید آمریکا است که میتواند تأثیر زیادی بر تحقق این ارقام داشته باشد.
۶۷.۶ درصد از صادرات نفت در سال جدید به دولت، صندوق توسعه ملی و شرکت ملی نفت ایران تعلق میگیرد. در حالی که نزدیک به ۳۰ درصد از کل صادرات نفت ایران، معادل روزانه ۵۵۰ هزار بشکه به نیروهای مسلح و طرحهای خاص اختصاص داده شده است.
برای تقویت بنیههای دفاعی، دولت ۵۵۰ هزار بشکه نفت صادراتی، معادل ۵۶۱ هزار میلیارد تومان، را به نیروهای مسلح تحویل میدهد. با توجه به نرخ هر یورو معادل ۵۰.۲ هزار تومان، ارزش این تحویلات نفتی بیش از ۱۱ میلیارد یورو خواهد بود. این عدد تا ۱۷۵ درصد در مقایسه با ارزش نفت تحویلی در سال جاری به نیروهای مسلح رشد کرده است.
دولت در بودجه سال جدید، علاوه بر تحویل نفت به نیروهای مسلح، اعتباری معادل ۱۲۶ هزار میلیارد تومان را برای انجام طرحهای خاص در نظر گرفته است. این ارقام تحت عنوان «نفت تهاتری» در بودجه ثبت شدهاند. این ارقام برای اولین بار به جزء بودجه اضافه شدهاند، در حالی که قبلاً به صورت جداگانه در متن احکام بودجه ذکر میشد.
تقویت بنیههای دفاعی و اجرای طرحهای خاص که توسط تحویل نفت به نیروهای مسلح تأمین میشوند، مستقل از بودجههای معمولی این دستگاههاست. این بودجهها شامل هزینههای جاری، حقوق و دستمزد کارکنان و اجرای طرحهای عمرانی و ساختو ساز میشوند.
بر اساس بودجه سال ۱۴۰۴، سه از پنج طرح اصلی که نفت تحویلی را دریافت میکنند، در جداول بودجه دارای برگههای مالی هستند. برای مثال، طرح شهید باقری که از بودجه ستاد مشترک سپاه پاسداران بهره میبرد، بودجهای معادل ۲ هزار و ۶۴۸ میلیارد تومان دارد. همچنین، طرح شهید چمران که نیز به ستاد مشترک سپاه پاسداران تعلق دارد، بودجهای ۳۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی دارد.
در بودجه سال جدید، مجموع بودجههای تقویت بنیههای دفاعی به پنج دستگاه اجرایی معادل ۲۶۵ هزار و ۳۶۷ میلیارد تومان است. با این توزیع، مبلغ کلی که در سال جدید برای موضوعات امنیتی، نظم و دفاع صرف خواهد شد، حدود ۴۳۶ هزار و ۴۱۳ میلیارد تومان است. بر پایه اعلان مرکز پژوهشهای مجلس، بودجه نیروهای مسلح در سال جدید ۲۷ درصد رشد خواهد داشت. این رشد شامل بودجههای ادراری که به صورت تحویل نفت و تقویت بنیه دفاعی در اختیار این نیروها گذاشته میشود.
قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا، وابسته به سپاه پاسداران، بودجهی اختصاصی پیشبینی شده برای سال جدیدای را با ۳۸ هزار میلیارد تومان درآمد الحاقی، داشته است. این مبلغ سه.Script برابر بودجهی اختصاصی این قرارگاه در سال جاری است که یک هزار میلیارد تومان بود. این افزایش قابل توجه میتواند نشاندهندهی گسترش فعالیتها و انجام پروژههای بیشتر در سال جدید باشد.