به گزارش قلم نیوز و به نقل از خبرگزاری مهر، محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور صبح امروز (سه شنبه) در آئین تکریم محمدحسین رجبی دوانی و معارفه علی اکبر صالحی به عنوان رؤسای پیشین و جدید بنیاد ایران‌شناسی با تاکید بر اینکه باید مرجعیت زبان فارسی که برای قرون متمادی در کشورهای منطقه جایگاه ویژه‌ای داشته است، بار دیگر احیا شود، گفت: زبان فارسی و ایران دو واژه ناگسستنی هستند و در تمامی اماکن باستانی و مذهبی کشورهای منطقه از زبان فارسی استفاده شده است و مردمان این کشورها نسبت به زبان فارسی و تمدن ایران احساس غرور و افتخار می‌کنند و تصاویر بزرگان ایرانی در ساختمان‌ها و به ویژه اماکن دانشگاهی این کشورها نصب شده است.

معاون اول رئیس‌جمهور از ایران هراسی به عنوان ظلمی بزرگ به تمدن بشریت یاد کرد و گفت: تمدن و فرهنگ ایرانی نجات بخش بشریت است که توانست فرهنگ اسلامی را جذب کند و امروز این فرهنگ ایرانی و اسلامی را جدا از هم نمی‌بینیم و واژه ایران به معنای ایران اسلامی است.

وی همچنین به جنایات وحشتناک تمدن غرب و کشتار مردم بی‌دفاع و بی‌گناه غزه اشاره و خاطرنشان کرد: نتیجه تمدن غرب فجایع غزه است اما نتیجه تمدن ایرانی افتخار و غروری است که به هر نقطه‌ای از جهان سفر کنیم به ایرانی بودن خود افتخار می‌کنیم و این ایران هراسی کنونی توسط مدعیان تمدن ایجاد شده است.

عارف ادامه داد: باید در مقابله با ایران هراسی از چهره‌ها و شخصیت‌های برجسته، شاخص و بین‌المللی که البته تمدن غرب را به خوبی می‌شناسند، استفاده کنیم چرا که نام آنان می‌تواند حل‌کننده مسئله ایران هراسی و مقابله با توطئه‌های دشمنان تمدن و فرهنگ ایرانی و ایرانیان است.

معاون اول رئیس‌جمهور افزود: در تمامی کنفرانس‌های دانشگاهی همواره سعی کردیم از چهره‌های برجسته بین‌المللی برای حضور در ایران دعوت کنیم که علی‌رغم تمامی مشکلات، میزبانی و یا مسائل ورود این شخصیت‌های بین‌المللی به ایران در کنفرانس‌های دانشگاهی ایران حاضر می‌شدند و طبق تجربه خودم نظر اساتید در هنگام بازگشت به کشور بالای ۹۰ درصد عوض می‌شد چرا که به آنان می‌گفتند اگر به ایران سفر کنید در فرودگاه با اسلحه از شما استقبال می‌کنند اما در هنگام بازگشت آنان در دانشگاه‌های برتر جهان به مبلغان ایران تبدیل می‌شدند که این نشانگر غنا و نفوذ فرهنگ و تمدن ایرانی است.

وی با اشاره به مهاجرت نخبگان ایرانی به خارج از کشور و دلتنگی آنها برای ایران ادامه داد: البته نخبگان و اساتید در داخل کشور با برخی مشکلات معیشتی و عدم تأمین ابزار مورد روبرو هستند که نخبگان ایرانی این مشکلات را در خارج از کشور ندارند که البته دولت چهاردهم با برنامه‌ریزی مناسب دنبال حل مشکلات آنان است اما این ایرانیان در خارج از کشور با مشکل فراتر از این مسائل روبرو هستند و برای اینکه بدانیم تا چه میزان بر روی نام ایران تعصب داریم، باید دید تا چه حد قدر و ارزش نخبگان و الگوهای جامعه شناخته می‌شود و مورد احترام است.

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه برقراری و گسترش ارتباطات با کشورهای اوراسیا، منطقه و سازمان‌های منطقه‌ای اولویت اول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، تصریح کرد: گاهی این کشورها تحت تأثیر فرهنگ تحمیلی و وابستگی‌های سیاسی قرار دارند و این موضوع در مذاکرات سیاسی مختلف نیز احساس می‌شود تا جایی که حتی یک کشور اسلامی و دوست از ما می‌پرسد که آیا به دنبال سلاح هسته‌ای هستید؟ و این در حالی است که مدعیان تمدن غربی با جنایات هولناک خود موجب کشتار مردم بی‌گناه غزه شده است اما در فرهنگ ایرانی اسلامی معتقدیم که اگر یک خون و جان انسان به ناحق ریخته شود به منزله این است که همه انسان‌ها را از بین برده‌ایم و آیا این فرهنگ و تمدن می‌تواند دنبال سلاح هسته‌ای باشد؟

عارف با تاکید بر اینکه در ذات فرهنگ ایرانی کسب علم ولو در دورترین نقاط جهان است، ادامه داد: باید از فناوری‌های پیشرفته حداکثر استفاده را کنیم و این فناوری‌ها و در کنار آن تمدن ایرانی را در اختیار دیگران قرار دهیم و باید فناوری هسته‌ای را همانند سایر فناوری‌ها در جهت اعتلای انسانیت و رفع مشکلات جامعه استفاده کنیم و در این راستا مشورت نمی‌کنیم و دستوری نیز نمی‌گیریم و در عین حال در اختیار همگان قرار می‌دهیم.

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: کشورهای غربی باید به اسناد بالادستی ایران توجه کند که در این اسناد نه تنها تأیید حاکم کشور بلکه یک مرجع دینی آمده است و ما پیرو فتوا هستیم و اگر این فتوا ممنوعیت ساخت سلاح هسته‌ای و بهره‌گیری صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای باشد، تمام ارکان کشور اجرایی می‌کنند.

وی با بیان اینکه سیاست خارجی دولت چهاردهم در کنار دیپلماسی سیاسی، دیپلماسی‌های تخصصی همانند دیپلماسی ایران‌شناسی را با جدیت پیگیری می‌کنند، خاطرنشان کرد: امروز مسئولیت دیپلماسی ایران شناسی با بنیاد ایران‌شناسی است و به عنوان یکی از اولویت‌های دولت، همه دستگاه‌ها به بنیاد ایران‌شناسی و صالحی کمک خواهند کرد.

عارف تصریح کرد: دیپلماسی ایران شناسی به معنای ارتقا اخلاق و معرفت در دنیا و حاکمیت صلح است و فرهنگ و تمدن ایرانی همواره با صلح عجین بوده و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نشان دادیم با هیچ کشوری ستیز و دعوا نداریم و در چهارچوب ارزش‌ها از برخی مسائل کوتاه می‌آییم اما با احدی که یک نگاه به یک سانتی‌متر از خاک کشور را داشته باشد، کنار نمی‌آییم و در این مسیر مدافعان قدر هستیم.

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: ما به دنبال صلح و توسعه فناوری‌ها و دانش‌های مورد نیاز کشور هستیم و در سند چشم‌انداز بیست ساله تصریح شده است که ایران باید جایگاه تأثیرگذاری در منطقه داشته باشد و این مهم را به عنوان یک وظیفه ملی دنبال می‌کنیم.

وی با تاکید بر اینکه باید دیپلماسی ایران‌شناسی در کنار دیپلماسی سیاسی قرار گیرد و دیپلماسی علمی نیز هم عرض این دو دیپلماسی پیگیری شود، گفت: جمهوری اسلامی ایران در زمینه دیپلماسی علمی حرف‌های زیادی برای گفتن دارد که البته حضور دکتر صالحی با یک سابقه طولانی علمی و حضور در فرهنگستان علوم و دارای یک رویکرد علمی و دراز مدت مایه افتخار است که قطعاً در راستای دیپلماسی علمی در این بنیاد می‌تواند اقدامات ارزنده‌ای به جای بگذارد که دولت در حد امکانات خود به این بنیاد کمک خواهد کرد.

عارف خاطرنشان کرد: وظیفه ما حفظ سرمایه‌ای است که به امانت به دست ما رسیده که در سالیان گذشته نسبت به آن کوتاهی و بی‌توجهی کرده‌ایم.

معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه ارتقا ایران اسلامی و ایران‌شناسی یکی از اولویت‌های دولت است، ادامه داد: این به معنای ارتقا جایگاه علمی و فرهنگی کشور و محوریت ایران در کشورهایی است که ما را دوست و قبول دارند.

وی افزود: پس از حضور در کشورهای منطقه احساس غریبی نمی‌کنیم که این سرمایه‌ای است که از نیاکان به امانت سپرده شده و باید غفلت‌ها در این زمینه را جبران کنیم و در اسناد بالادستی نیز ارتقا جایگاه ایران‌شناسی بارها آمده است که اگر ملاک و معیار شود وضعیت کشور در این شاخص به مراتب رشد می‌کند.

عارف همچنین از رئیس جدید بنیاد ایران‌شناسی خواست تا یک برنامه ۱۰ ساله راهبردی کیفی برای مرجعیت علمی زبان فارسی و اعتلای ایران تدوین کند و در ادامه تصریح کرد: این برنامه راهبردی با توجه به عقبه دیرین ایرانیان و پتانسیل برجسته کشور آگاهانه نوشته شده باشد چرا که تنها مزیت کشور نه معادن و نفت بلکه نیروی انسانی برجسته است که باید در تمامی امور تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری باشد و نیروهای نخبه این بنیاد با برنامه جامع راهبردی خود پشتوانه دولت هستند.

معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: اگر جایگاه ایران ارتقا یابد، تمام کشورهای منطقه رشد می‌یابند و اگر تنزلی در جایگاه ایران صورت پذیرد منطقه نیز دچار تزلزل می‌شود.

همچنین عارف در ابتدای سخنان خود با گرامیداشت یاد و خاطره حبیبی به عنوان بنیانگذار بنیاد ایران‌شناسی ادامه داد: حبیبی علاقه خاصی به این بنیاد داشتند و از ویژگی‌های بارز شخصیتی ایشان مسئولیت‌پذیری بود و همواره به دنبال این بود که بنیاد ایران‌شناسی را به بلوغ برساند تا جایی که در یکی از جلسات شورای انقلاب فرهنگی ریاست فرهنگستان زبان و ادب فارسی به ایشان پیشنهاد شد که تمامی اعضای جلسه به دکتر حبیبی برای پذیرش این مسئولیت اصرار کردند اما با توجه به روحیه مسئولیت‌پذیری وی برای اولین بار دیدم که از پذیرش این سمت امتناع کرد.

معاون اول رئیس‌جمهور افزود: پس از اصرار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی دکتر حبیبی اعلام کرد که طبق قانون اساسی یک نفر نمی‌تواند به طور همزمان دو سمت را داشته باشد و به دلیل ریاست بنیاد ایران‌شناسی از پذیرفتن ریاست فرهنگستان زبان و ادب فارسی امتناع می‌کرد و به اعضای شورای انقلاب فرهنگی اعلام کرد به شرطی که این شورا دو شغلی بودن را مجاز بداند این مسئولیت را می‌پذیرد که در طول سالیان گذشته تنها موردی بود که شورای انقلاب فرهنگی با تفسیر قانونی و به اتفاق آرا به ریاست دکتر حبیبی بر فرهنگستان زبان و ادب فارسی رأی داد.

وی ادامه داد: دکتر حبیبی استادی تأثیرگذار در قبل و بعد انقلاب و یک شخصیت وزین، فرهنگی و صبوری بود که باید راه وی در این مؤسسه بسیار مهم و کلیدی ادامه یابد.

عارف همچنین با قدردانی از زحمات دکتر رجبی دوانی رئیس پیشین بنیاد ایران‌شناسی گفت: شاخص‌های این مؤسسه کیفی است و بنابراین توقع گزارش سالانه نداریم و روند فعالیت‌های این بنیاد در ارتباط با رسالت‌های آن و ایران‌شناسی است که تا چه میزان موفق بوده است.

معاون اول رئیس‌جمهور با قدردانی از آقای صالحی برای پذیرش مسئولیت ریاست بنیاد ایران‌شناسی تصریح کرد: دکتر صالحی یک چهره علمی آرام، علمی و اخلاق‌مدار در طول ۴۰ سال گذشته در آموزش عالی کشور بود که با مسئولیت‌پذیری بالای خود سهم بسزایی در بازگشایی دانشگاه‌ها و مسئولیت یکی از دانشگاه‌های برتر کشور، منطقه و جهان داشته است.

وی با برشمردن ویژگی‌های شخصیتی دکتر صالحی تصریح کرد: دکتر صالحی یک دیپلمات اخلاق‌مدار است که برای جامعه دانشگاهی افتخاری بود که چنین دیپلماتی به دستگاه دیپلماسی کشور تقدیم کرده است و وی علاوه بر شناخت بر فرهنگ‌ها و زبان‌های مختلف تعصب خاصی به ایران و زبان فارسی دارند که در تدوین برنامه‌های آتی این بنیاد بسیار راهگشا است.

source

توسط jahankhabari.ir