رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، در مطالعه‌ای که به ۱۰ توصیه سیاستی در زمینه محرومیت‌زدایی پرداخته است، به تبیین مسائل مختلف در این حوزه پرداخت. وی اشاره کرد که برخی از چالش‌های محلی محرومیت‌زدایی به دلیل تمرکزگرایی بیش‌از حد در برنامه‌ریزی، سال‌ها حل نشده‌اند. این تعداد دستگاه‌های فعال، که حداقل ۲۸ تن است، باعث می‌شود که هماهنگی و توزیع مناسب اقدامات محرومیت‌زدایی دچار مشکل شود.

@RequestMapping

به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، بابک نگاهداری، رئیس این مرکز، به تشریح ۱۰ توصیه سیاستی در حوزه محرومیت‌زدایی پرداخت. این توصیه‌ها به تفکیک به شرح زیر است:

1. بخشی از محرومیت ساختاری است و برای رفع آن باید رویکد‌های جامع و کلان طراحی شود، زیرا توزیع نامتعادلی منابع به سمت کلان‌شهر‌ها باعث عدم کاهش محرومیت در مناطق محروم می‌شود.
2. آنچه در حوزه محرومیت‌زدایی اهمیت دارد، توانمندسازی و افزایش قابلیت‌های مناطق می‌باشد، نه ارائه خدمات یکسان. برای مثال، برنامه‌های ملی برای لوله‌کشی گاز در برخی مناطق از لحاظ هزینه و زمان فایده‌ای ندارد.
3. سیاست‌گذاری باید بر مبنای شواهد و داده‌ها صورت گیرد تا فاصله بین تصمیمات و اهداف کم شود. تصمیم‌گیری بدون اتکا به شواهد ممکن است بی‌اثر و یا ضررآور باشد.
4. قبل از اجرای برنامه‌های محرومیت‌زدایی باید شاخص‌های کمی برای ارزیابی اثربخشی مشخص شوند. عدم تعریف این شاخص‌ها تاثیر تصمیمات روی کاهش محرومیت را کاهش می‌دهد.
5. رفع محرومیت باید همزمان با ارتقاء معیشت و توانمندسازی افراد انجام شود. لازم است به علاوه از رفع نیازهای تعیین شده، توانایی‌ها و قابلیت‌های افراد نیز تقویت شود.
6. برای موفقیت در رفع محرومیت، لازم است شاخص فقر چندبعدی ملی به طور مستمر محاسبه و مورد پایش قرار گیرد. این شاخص به عنوان معیار واحد برای ارزیابی عملکرد سیاست‌ها در محرومیت‌زدایی عمل خواهد کرد.
7. مشارکت سمن‌ها و گروه‌های محلی در برخورداری از محرومیت‌زدایی بسیار مهم است. دولت و نهادهای حاکمیتی باید نقش تسهیل‌کنندگی را برعهده دارند و سیاست‌ها را با محوریت بخش‌های مردمی طراحی کنند.
8. محرومیت‌ها باید به دو گروه محرومیت شدید و محرومیت میانه تقسیم‌بندی شوند و رفع محرومیت شدید اولویت بیشتری داشته باشد. توزیع نامتعادلی منابع می‌تواند باعث تأخیر در رفع محرومیت شود.
9. برنامه‌ریزی محرومیت‌زدایی باید تمرکززدایی شده و نقش استان‌ها و شهرهای مختلف افزایش یابد. تمرکزگرایی بیش‌از حد باعث ماندگاری برخی چالش‌های محلی می‌شود.
10. برای کارآمدی، لازم است هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف فعال در حوزه محرومیت‌زدایی ایجاد شود. تقسیم کار بین این دستگاه‌ها می‌تواند راه‌حلی برای این چالش باشد.

توسط jahankhabari.ir