عارف: حل ناترازی آب اولویت اصلی در ۶ ماه آینده است

رویداد ۲۴ | معاون اول رئیس جمهور با اشاره به کاهش ۴۰ درصدی بارش‌ها و تاکید بر حل ناترازی آب در شش ماه آینده، گفت: برنامه عملیاتی و راهبردی مدیریت آب با رویکرد علمی، منطقی، اصولی و ضربتی تهیه و به شورای عالی آب ارسال شود.

محمدرضا عارف در چهل و هفتمین جلسه شورای عالی آب که وزیر نیرو، سخنگوی دولت و مسئولان مختلف حضور داشتند، با اشاره به کاهش ۴۰ درصدی بارش‌ها، تأکید کرد: حل ناترازی آب اولویت اصلی در شش ماه آینده است. کاهش بارش‌ها مسئله‌ای جدی است که نیاز است اقدامات لازم برای مقابله با کم‌آبی از سریع‌ترین راه‌ها اتخاذ شود.

مزبور افزود: برخی راهکار‌های تامین آب با توجه به تجربیات گذشته و شرایط فعلی کشور و جهان منسوخ شده‌اند. مدیریت مصرف آب و اصلاح الگوی کشت راهکارهای مهم برای حل ناترازی آب هستند. برنامه عملیاتی و راهبردی مدیریت آب به صورت علمی، منطقی، اصولی و ضربتی تهیه و به شورای عالی آب ارسال شود.

عارف توضیح داد: ۸۰ درصد منابع کشور صرف کشت غرق‌آبی می‌شود. تا کنون در زمینه اصلاح الگوی کشت شعارها و روش‌های نوینی مثل آبیاری قطره‌ای بکار رفته است، اما هشدارهای علمی و لازم متخصصان و نخبگان دانشگاهی صرف نظر شده است. اکنون ضرورت دارد که رویکرد‌های علمی و متناسب با شرایط کشور به‌کار گرفته شود.

در مورد اصلاح الگوی مصرف نیز تاکید کرد: سرانه مصرف آب باید مدیریت شود. طبق گزارش‌های جدید، استان‌های یزد و اصفهان با سرانه مصرف ۱۴۰ لیتر در روز، نیاز است فرهنگ سازی و توجه مردم برای اصلاح الگوی مصرف تقویت شود.

معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: سازوکارهای محلی برای کاهش مصرف و مدیریت آب با توجه به فرهنگ و ویژگی‌های منطقه باید فرهنگ سازی شود. میزان بالایی از آب آشامیدنی برای مصارف غیرآشامیدنی صرف می‌شود که اقدامات علمی و فنی همراه با همکاری نخبگان برای تغییر الگوی مصرف ضروری است.

او افزود: در کشورهای پرآب، نسل نوجوان سهم آب شرب و کشاورزی آموزش داده می‌شوند و فرهنگ سازی از سن پایین آغاز می‌شود.

عارف با اشاره به وضعیت سفره‌های آب زیرزمینی توضیح داد: وضعیت کنونی سفره‌ها نتیجه عملکرد نادرست در زمینه مدیریت آب است که قابل احیا نیست. تنها بخش‌های کوچکی از سفره‌های آب زیرزمینی برای کشور باقی مانده‌اند.

در این جلسه برنامه‌های دولت و وزارت نیرو برای مقابله و مدیریت خشکسالی در ۲۸ استان کشور که بارش‌های زیر‌نرمال دارند، تدوین و به تصویب شورای عالی آب رسید.

سازمان هواشناسی کشور گزارشی از وضعیت بارش‌ها و پیش‌بینی بی‌هنجاری فصلی بارش و دما ارائه کرد. وضعیت بارش در هفت روز گذشته، مقایسه درصد تامین بارش سال آبی جاری با بلندمدت، شاخص سلامت پوشش گیاهی، مقایسه تغییرات سطح برف در سال جاری با سال‌های گذشته و شاخص خشکسالی بررسی شد.

وزارت نیرو نیز گزارشی از وضعیت تنش آبی در سال ۱۴۰۳-۱۴۰۴، خلاصه وضعیت سد‌های کشور و رتبه‌بندی بارش و وضعیت آبی استان‌های تهران، خوزستان و اصفهان ارائه کرد.

توسط jahankhabari.ir