مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، در یکشنبه، 10 فروردین 1404 (30 مارس 2024) اعلام کرد که در پاسخ به نامه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، ایران اعلام کرده است که مذاکرات مستقیم با آمریکا بی‌معنی است، اما راه برای مذاکرات غیرمستقیم همچنان باز است.

پزشکیان تاکید کرد که ایران هرگز از هر نوع مذاکره عقب نزده است، اما آمریکا از تعهدات پیشین خود، از جمله خروج از توافق هسته‌ای در سال 2018 در دوره ریاست جمهوری ترامپ، پیروی نکرده است.

ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در 20 ژانویه 2024 (1 بهمن 1403)، کارزار “فشار حداکثری” خود علیه ایران را احیا کرده، هدف اعلامی این کارزار جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است. او در عین حال تمایل خود را برای مذاکره سریع جهت رسیدن به توافق هسته‌ای تایید شده با ایران ابراز کرده است؛ اما هشدار داد که اگر تهران به توافق هسته‌ای نرسد، “چیزهای بسیار بدی” برای این کشور رخ خواهد داد.

هشدارهای ترامپ احتمالات گسترده‌ای را مطرح می‌کند. استقرار هفت بمب‌افکن رادارگریز B-2 Spirit در جزیره دیه‌گو گارسیا، نشان‌دهنده احتمال تشدید اقدامات نظامی آمریکا علیه حوثی‌های یمن و بعد از آن ایران است. این تعداد بمب‌افکن‌ها یک‌سوم کل ناوگان بمب‌افکن‌های B-2 آمریکا را تشکیل می‌دهند، حاکی از جدیت مأموریت است.

گمانه‌زنی‌ها نشان می‌دهند که این بمب‌افکن‌ها ممکن است مجهز به بمب‌های غول‌پیکر GBU-57 باشند که قادر به نفوذ به هدف‌های زیرزمینی محکم هستند.

پس از تهدید ترامپ به اقدام نظامی علیه ایران در صورت عدم توافق هسته‌ای، یک مقام ارشد نظامی ایران به روزنامه تلگراف بریتانیا اعلام کرد که تهران به هرگونه حمله آمریکا پاسخ خواهد داد و پایگاه مشترک نیروی دریایی آمریکا و بریتانیا در دیه‌گو گارسیا را هدف خواهد گرفت.

این مقام افزود که اگر ایران از هر پایگاه منطقه‌ای یا هر نقطه‌ای که در برد موشک‌های ایران باشد مورد حمله قرار گیرد، هیچ تفاوتی میان هدف قرار دادن نیروهای بریتانیایی یا آمریکایی قائل نخواهند شد.

رسانه‌های دولتی ایران اعلام کردند که تهران در واکنش به هرگونه اقدام خصمانه آمریکا، پایگاه دیه‌گو گارسیا را با موشک‌های بالستیک و پهپادهای انتحاری هدف خواهد کرد.

یک سخنگوی دولت بریتانیا تهدیدها را محکوم کرد و به همکاری خود با شرکای منطقه‌ای برای کاهش تنش‌ها اشاره کرد.

پایگاه دیه‌گو گارسیا، بزرگ‌ترین جزیره در مجمع‌الجزایر چاگوس، از سال 1970 به‌عنوان پایگاه مشترک بریتانیا و آمریکا فعالیت می‌کند و یکی از موارد محور مذاکرات بر مبنای واگذاری این جزایر بوده است. این پایگاه حیاتی برای امنیت بریتانیا و آمریکا شناخته می‌شود و نقش مهمی در حفظ امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی ایفا می‌کند.

به‌گفته‌ی رسانه‌های دولتی ایران، پایگاه دیه‌گو گارسیا به‌عنوان یکی از اهداف احتمالی در کنار سایر مراکز نظامی آمریکا در آسیا و خاورمیانه معرفی شده است.

توسط jahankhabari.ir