رویداد۲۴ گزارش می دهد:
زندگی پاپ فرانسیس فراز و نشیبهای زیادی داشت. او بارها به خاطر مواضعش مورد انتقاد قرار گرفت. در ادامه حواشی زندگی و فعالیتهای مهمش میپردازیم.
رویداد۲۴ | مریم وحیدیان: در فوریه ۲۰۱۳ وقتی پاپ بندیکت شانزدهم استعفای خود را اعلام کرد، مردی ردایش را بر تن کرد که خیلی زود از قواعد پاپی که برای قرنها بر کلیسا حاکم بود، فاصله گرفت. پاپ فرانسیس در دوگانه سنت و جهان سکولار در نوسان بود. حتی اکتبر ۲۰۱۵ شبکه CNN یک رسانه سکولار مراسم عشای ربانیاش را با آب و تاب گزارش داد و عذرخواهی تاریخیاش از قربانیان سوءاستفاده جنسی کشیشان در صدر اخبار جهان قرار گرفت. کمتر از یک ماه پیش سیاستهای ضدمهاجر دونالد ترامپ را به باد انتقاد گرفت و سال گذشته وقتی غزه در آتش و خون بود، از کشته شدن کودکان فلسطینی در نوار غزه انتقاد و آن را «وحشیگری، و نه جنگ» توصیف کرد. همچنین دو سال پیش وقتی در دانشگاه یوسی لوون بلژیک سخنرانی کرد، استادان و دانشجویان طی بیانیهای از مواضع محافظه کارانه پاپ فرانسیس در مورد نقش زنان در جامعه ابراز تاسف کردند. در سپتامبر ۲۰۱۳، او در مصاحبهای با یک مجله یسوعی، کلیسا را به دلیل «مشغولیت بیش از حد» با آنچه وی «همجنسگرایی، سقط جنین و کنترل تولد» خوانده بود، مورد انتقاد قرار داد. در سال بعد، فرانسیس مخالفت خود را با ازدواج همجنسگرایان اعلام کرد و از «خانواده سنتی» دفاع کرد. او همچنین مخالفت کلیسا با سقط جنین را تأیید کرد. در سال ۲۰۱۶، اما در دومین رهنمود خود را با عنوان Amoris laetitia (شادی عشق) بر «پذیرش دگرباشان، والدین مجرد و مطلقههایی که دوباره ازدواج کرده بودند»، تأکید کرد.
نمیتوان انکار کرد که پاپ فرانسیس دوران جدیدی از رهبری را در کلیسای کاتولیک روم ایجاد کرد. او نخستین پاپ از نیمکره غربی، نخستین پاپ از آمریکای جنوبی و نخستین پاپ از فرقه یسوعیان بود و از مهمترین اقدامات او میتوان به صدور دایرهالمعارف پاپی Laudato si’ («ستایش بر تو»؛ ۲۰۱۵) اشاره کرد که به بحران آبوهوا و حفاظت از محیط زیست پرداخت.
پاپ فرانسیس در مصاحبهای با مجله America در سپتامبر ۲۰۱۳، دیدگاه خود را درباره کلیسا چنین توصیف کرد: «من بهوضوح میبینم که کلیسا امروز بیش از هر چیز نیاز به توانایی درمان زخمها و گرمکردن قلب مؤمنان دارد؛ نیاز به نزدیک شدن دارد. من کلیسا را بهعنوان یک بیمارستان صحرایی پس از جنگ میبینم.» او در نوامبر ۲۰۱۳، Evangelii gaudium (شادی انجیل) را منتشر کرد و در آن نابرابری اقتصادی را محکوم کرد و کلیسا را به پذیرش تنوع جهانی خود دعوت کرد. در ادامه به مهمترین حواشی زندگی او خواهیم پرداخت.
تلاش پاپ فرانسیس برای نزدیک شدن به مسلمانان
فرانسیس در فوریه ۲۰۱۹، نخستین پاپی بود که به عربستان سفر کرد. این سفر با هدف ترویج برادری دینی و صلح انجام شد. او در سفر سهروزه خود به ابوظبی امارات، در «کنفرانس جهانی برادری انسانی» شرکت کرد و با شیخ احمد الطیب، امام اعظم مسجد الازهر قاهره و یکی از بالاترین مقامات اسلام سنی، دیدار کرد. وی همچنین در یک مراسم عشای ربانی شرکت کرد که حدود ۱۸۰ هزار نفر-عمدتاً مهاجران مسیحی- در آن حضور داشتند. این مراسم بزرگترین نمایش عبادت مسیحیان در تاریخ این کشور بود.
ماجرای سوءاستفاده جنسی کشیشان
در اوایل قرن ۲۱ وقتی که پاپ فرانسیس کار خود را به عنوان اسقف اعظم آغاز کرده بود، رسواییهای مختلف، بهویژه اخباری مربوط به سوءاستفاده جنسی کشیشها که از دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ آغاز شده بود، جایگاه کلیسا را، بهویژه در ایالات متحده و اروپا، تضعیف کرده بود. عذرخواهی او در خصوص سوءاستفاده جنسی در صدر اخبار قرار گرفت. او همچنین بهشدت نیروهایی را محکوم کرد که کلیسا را از وظیفه اصلی خود منحرف کرده و آن را در معرض خطر تبدیلشدن به یک «سازمان غیردولتی بیارزش» قرار داده بودند. در دسامبر ۲۰۱۳، او در دیدار با اسقفهای هلندی برای قربانیان دعا کرد و از اسقفها خواست به آنها و خانوادههایشان رسیدگی کنند. در ژانویه ۲۰۱۴، کمیسیون حقوق کودک سازمان ملل پیشنهاد کرد که واتیکان گزارش سوءاستفادههای جنسی را به مقامات قضایی گزارش دهد، اما واتیکان این پیشنهاد را به دلایل حقوقی رد کرد. منتقدان معتقد بودند که کلیسا در مجازات و خلع لباس کشیشهایی که سوءاستفادهگر بودند، کند عمل میکند.
زندگی و مرگ پاپ فرانسیس
پاپ فرانسیس ۱۷ دسامبر سال ۱۹۳۶ میلادی در شهر بوئنوس آیرس آرژانتین به دنیا آمد. او اولین پاپی است که از قاره آمریکا ظهور یافته و همچنین نخستین پاپی است که از میان یسوعیان برگزیده شده است. وی در خانوادهای ایتالیاییتبار در آرژانتین متولد شد و در جوانی در رشته شیمی تحصیل کرد. با این حال، او در دهه ۱۹۵۰ میلادی وارد انجمن یسوعیان شد و مسیر زندگیش را تغییر داد. او در سال ۱۹۶۹ به عنوان کشیش منصوب شد و سپس به تدریس الهیات روی آورد. در سال ۱۹۹۸ به عنوان اسقف اعظم بوئنوس آیرس انتخاب شد و در سال ۲۰۰۱ موفق به دریافت مقام کاردینالی شد. او امروز در ۸۹ سالگی درگذشت.
source