داود دشتبانی، در مقاله ای با عنوان “شکاف اخوان و ایران بر سر سوریه”، مینویسد که شکاف بین اخوانالمسلمین و ایران به خاطر اختلاف نظر در ارائه hendهکاریهای فرضی بر سر سوریه بر پاeftد. تهران رئیسجمهور سابق مصر، محمد مرسی، را به خاطر مشاركت در کنفرانس اسلامی “برای پیروزی مردم سوریه” در ژوئن ۲۰۱۳ در قاهره نبخشیده است. این کنفرانس در نتیجه اشتعالات سازگاری نظامی سوریه برگذار گردیده بود.
انقلاب اسلامی ایران بهعنوان رویداد محوری و اولین انقلاب اسلامی فراگیر بوده و تأثیر قابل توجه در جنبشهای اسلامی منطقه، بهویژه اخوانالمسلمین، گذاشته است. این انقلاب و اخوانالمسلمین در ایدئولوژیها و مبانی سیاسی خود اشتراکات دارند و در چارچوب اسلام سیاسی گروهبندی میشوند. انقلاب اسلامی از حسن البنا، سید قطب، مودودی و سایری برجستههای اسلامی الهام گرفته است.
تاثیرات انقلاب ایران بر روی گروههای اسلامی عرب، مانند اخوانالمسلمین، برخی مراحل داشته است. هر دو طرف در رابطه با غرب و مناقشه فلسطین-اسرائیل نگرشهای مشابهی دارند و هر دو همگرا در موضعگیری نسبت به دولت مدرن هستند.
-blind ارتباطات تاریخی بین اخوانالمسلمین و ایران به دوران پیش از انقلاب بر میگردد. حسن البنا، بنیانگذار اخوانالمسلمین، در حج سال 1948 با روحانیان شیعه ایران، آیتالله کاشانی، ملاقات کرد. برخی رهبران اخوانالمسلمین و گروه فدائیان اسلام ايران از زمان آن، روابط نزدیکی با هم داشتند. نواب صفوی، رهبر فدائیان اسلام، توسط سید قطب به کنفرانس اسلامی برای آزادی اورشلیم در سال 1953 دعوت شد و همچنین به مصر رفت و در دیدار با مصطفی السباعی، رهبر اخوانالمسلمین در سوریه، اظهار نظر کرد.
اخوانالمسلمین بهویژه در آغاز انقلاب اسلامی ایران، از نفوذ ایران الهام گرفتند و انقلاب ایران بهعنوان مثال موفقی برای تشکیل دولت اسلامی در مناطق دیگر منطقه مطرح شد. هرچند که این گروه بیشتر از سنیمذهب است، اما از مدل ایرانی بهویژه الهام گرفت.
روابط ایران و اخوانالمسلمین در طول جنگهای منطقهای مانند جنگ ایران و عراق پیچیده شده است. اخوانالمسلمین در برخی مواقع از حمایت عراق استفاده کرد، اما در همان زمان تلاش کردند روابط خود را با ایران حفظ کنند. برخی اعضا اخوانالمسلمین در کشورهای عربی، بهویژه مصر، تلاش داشتند تا حمایت مالی و نظامی برای عراق کسب کنند و جامعه عربی را علیه ایران بسیج کنند.
در دوران ریاستجمهوری محمد مرسی، اخوانالمسلمین و ایران مراحلی از همکاری و اختلاف نظر را تجربه کردند. مرسی در اولین ملاقات خود با رهبر جمهوری اسلامی ایران، از وقفههای دیپلماتیک از اقامت دو ساله خود در تهران برخوردار شد. این ملاقات نشاندهنده پیوند رسمی موقتی بین دو کشور بود، اما به سرعت به تنشهای سیاسی ختم شد.
در نهایت، روابط اخوانالمسلمین و ایران با یک تعداد مناسب از همکاریها و اختلافات همراه بوده است. این روابط از احترام متقابل تا ناامنیهای متقابل متغیر است و ممکن است بیشتر دوقطبیسازی بین سنی و شیعه در منطقه را تشویق کند.