محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه دولتهای یازدهم و دوازدهم، به ابهامات و انتقادهای دولت سیزدهم در مورد وضعیت اقتصادی کشور پاسخ داد. او در مصاحبهای با خبرآنلاین، گفت: “دولت سیزدهم از سال ۱۴۰۰ به بعد ابهامات زیادی پیشآورده است.”
نوبخت بیان کرد که اقتصاد ایران با بحرانهای جدید مواجهاست و باید تمایز بیان شود که چرا از گذشته صحبت میشود. او توضیح داد: “دولتزمان شهید رئیسی ادعا کردهاند دولتهای یازدهم و دوازدهم از بانک مرکزی استقراض داشتند و او خزانه خالی دریافت کرده است.”
نوبخت اظهار داشت: “دولتهای قبلی اوراق مالی زیادی منتشر کردهاند و ما باید سالها بدهیهای قبلی را تسویه کنیم.” او همچنین نکاتی را مطرح کرد که میگوید دولت سیزدهم تورم شصت درصدی را از دولت قبلی دریافت کرده و رسماً رشد اقتصادی را صفر اعلام کرده است.
نقد دولت سیزدهم به ارز ۴۲۰۰ تومانی Tweets نوبخت را برای کالای اساسی و دارو,
او نسبت به این ادعاها پاسخ داد: “ControlEvents و شفافیت ارقام و آمارهای رسمی را مطرح میکنم. این دادهها برگرفته از گزارشهای بانک مرکزی، مرکز مدیریت بدهی و مطالبات مالی دولت، و مرکز آمار ایران است.”
او بیان کرد: “بدهی دولت دوازدهم در آغاز سال ۱۴۰۰ ۱۱۵ هزار میلیارد تومان بود، اما در پایان سال ۱۴۰۳ به ۳۱۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافت، که حاکی از مدیریت غیرکارشناس دولت سیزدهم است. نه تنها بدهی دولت دکتر روحانی کاهش نیافت، بلکه دولت سیزدهم در سه سال بدهی بیش از دو و نیم برابر دولت دوازدهم ایجاد کرده است.”
در نیمسال بهمن ۱۴۰۰ تا بهمن ۱۴۰۲، بدهی دولت به نظام بانکی از ۴۱۶ هزار میلیارد تومان به ۸۱۹ هزار میلیارد تومان رسید و دو برابر شد. نوبخت توضیح داد که از سال ۱۳۹۴ دولت شروع به استفاده از مکانیزم انتشار اوراق مالی کرده و در شش سال از ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ کل اوراق منتشر شده ۴۳۲ هزار میلیارد تومان بود. او ارقام تفصیلی اوراق منتشر شده را ارائه کرد و تاکید کرد که افزایش قابل توجه اوراق منتشر شده به دلیل بحرانهای غیرمترقبه و کاهش درآمدهای ارزی بود.
او ادامه داد: “دولت سیزدهم در سه سال اوراق مالی بیش از دو برابر دولت دوازدهم منتشر کرده و تورم اقتصادی را به دلیل مدیریت خود تشدید کرده است.” نوبخت تذکر کرد که تورم در سالهای فعالیت دولت سیزدهم به حدود ۴۰ درصد رسیده و میانگین تورم در این دوره به ۴۲/۲ درصد افزایش یافته است.
با بحث در مورد انتقاد از ارز ۴۲۰۰ تومانی، نوبخت تاکید کرد: “این سیاست برای حمایت از ورادات کالاهای اساسی و دارو توجیهپذیر بود و معتقدم که حذف این ارز تورم را تشدید کرده و هزینه زندگی مردم را افزایش داده است.”
نوبخت همچنین به این نکته اشاره کرد که انجام سیاستهای اقتصادی در شرایط تحریمها و بحرانها با مدیریت کارشناسی و ایدئولوژیک میسر است. او پایداری اقتصادی را در برابر بحرانها از طریق سرمایهگذاری توسعهای و اجرای طرحهای عمرانی توصیف کرد.
نوبخت در نهایت از دولت سیزدهم تقاضای بررسی دقیقتر شرایط اقتصادی و اجرای سیاستهای کارشناسی برای رفع مشکلات مردم کرد.