به گزارش شهربانیوز، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در چهارشنبه گذشته فرمانی صادر کرد تا از تاریخ 5 آوریل، تعرفه 10 درصدی بر تمام کالاهای وارداتی به ایالات متحده اعمال شود. برخی از کشورها، از جمله چین، ژاپن، کره جنوبی، هند و اتحادیه اروپا، با تعرفههای بالاتری مواجه شدند. طبق این تعرفهها، بر کالاهای چین 34 درصد، بر کالاهای اتحادیه اروپا 20 درصد و بر کالاهای هند 26 درصد تعرفه وجود دارد.
ترامپ همچنین فرمانی جداگانه را امضا کرد که تعرفه 25 درصدی بر خودروها، وانتها و قطعات خودرو ساخت خارج اعمال شود و این اقدام را برای حفظ امنیت ملی ضروری دانست.
به گزارش الجزیره، این دستور بیسابقه رئیسجمهور آمریکا باعث شده است که کشورهای تحت تأثیر مانند چین و کشورهای اروپایی به تلافیجویی با اعمال تعرفههای متقابل علیه واشنگتن پرداختهاند. تشدید این جنگ تجاری باعث فرار زیادی از سرمایهگذاران از آمریکا و گرفتار شدن بازار بورس وال استریت به یکی از بدترین بحرانهای خود از زمان همهگیری کروناویروس شده است.
ترامپ دو روز بعد از اعمال تعرفههای جدید به تاثیر گذار بر اقتصاد آمریکا، به مقصد زمین گلف اقامتگاه تفرجگاهی خود مارالاگو در شهر پام بیچ فلوریدا سفر کرد تا به فعالیتهای تفریحی خود ادامه دهد. او قبل از سفر در پستی در شبکههای اجتماعی نوشت: “حالا زمانی عالی برای ثروتمند شدن است.”
با این حال، سرمایهگذاران این ادعا را رد کردند. شاخص اساندپی 500 به دنبال تعمیق بحران ناشی از تلافیجویی چین علیه تعرفههای آمریکا 5.7 درصد ریزش کرد. میانگین صنعتی داو جونز هم به میزان 5 درصد یا 2034 واحد سقوط کرد و شاخص نزدک کامپوزیت 5.6 درصد کاهش یافت.
به گزارش الجزیره، این جنگ تجاری به تعداد کمی برندگان داشته و بازار بورس اروپا نیز تقریباً 5 درصد افت یافته است. قیمت نفت خام به پایینترین سطح خود از سال 2021 رسید و قیمت مس نیز بر اثر نگرانیهای از تأثیرات منفی جنگ تجاری بر اقتصاد جهانی کاهش یافته است.
سوال اصلی این است که آیا این جنگ تجاری منجر به رکود جهانی خواهد شد؟ در صورتی که این اتفاق بیفتد، ارزش بازارهای بورس احتمالاً بیشتر کاهش خواهد یافت. بر این اساس، سرمایهگذاران انتظار ندارند که امواج ملتهب کنونی به سرعت آرام شوند.
کیتی جونز، استراتژیست ارشد درآمد ثابت در مرکز پژوهش مالی شواب نیویورک گفت: “تا زمانی که سیاستها تغییر نکنند یا شواهدی از مذاکرات در مسیر پیشبرد نشونده باشند، فشار بر بازارها حفظ خواهد شد.”
جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا، فدرال رزرو، روز جمعه تاکید کرد: “تعرفهها به میزان چشمگیری بالاتر از حد انتظار بودند” و “احتمال بسیار زیادی وجود دارد که این تعرفهها ایجاد تورم بیشتر در کوتاه مدت و احتمالاً در بلند مدت خواهند کرد.”
ترامپ استدلال کرد که سیاستهایش یک گام دردناک اما ضروری برای تشویق شرکتها به آوردن فعالیتهایشان به ایالات متحده است. روز جمعه او مطالبی را در دفاع از تصمیمهایش در شبکهی اجتماعی تروث سوشال منتشر کرد و وعده داد که مسیر برانگیزش را ادامه میدهد.
ترامپ در این میان ویدیویی مناقشهبرانگیز در فضای مجازی منتشر کرد که به نظر میرسد ادعا میکند: “ترامپ به طور مخفیانه دست به فروپاشاندن بازار بورس زده و این میتواند ثروتمند شما کند.” این ویدیو از وارن بافت، سرمایهگذار مشهور، نقل قولی داشت که تحسین ترامپ از او را نشان میداد، اما شرکت او این نقل قول را جعلشده خواند. در ویدیو همچنین گفته شد که هدف ترامپ کشاندن فدرال رزرو به سمت کاهش بیشتر نرخ بهره است.
ترامپ نوشت: “حالا زمانی عالی برای پاول کاهش نرخهای بهره است. جروم! نرخهای بهره را کاهش بده.”
رهبران خارجی در حال تکاپو برای پاسخ به تصمیمات ترامپ هستند، اما رئیسجمهور آمریکا از معاملهها و توافقها صحبت کرده است. او اعلام کرد که با تو لام، رهبر ویتنام، صحبت کرده و ویتنام در صورتی که بتواند توافقنامهای با ایالات متحده منعقد کند، خواستار حذف تعرفههایش بر کالاهای آمریکایی است. ترامپ همچنین از تصمیم چین برای وضع تعرفههای تلافیجویانه بر وارداتش از آمریکا انتقاد کرده است.
جمهوریخواهان آمریکا بر این باورند که سیاستهای ترامپ نقطه شروع برای مذاکرات با کشورهای خارجی است.
منبع: ایسنا