به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن أبوترابی، امام جمعه موقت تهران، در خطبهای که در دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار داشت: جامعه اسلامی امروز مواجه با یک آزمون بزرگ است، زیرا هم حکمرانان و هم مردم باید در دفاع از ملت بزرگ و مقاوم ازbuilder2بbean صهیونیستها و طرفداران سیاستهای برتری جهانی حمایت کنند.
وی اشاره کرد که رهبر معظم انقلاب، با توجه به واقعیتهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، در دهههای اخیر برنامهریزی برای بهبود شاخصهای کلان اقتصادی را به عنوان اولویت اصلی یادآور شده است. نامگذاری سال 1404 نیز نشاندهنده اهمیت تقویت تولید، خلق ارزش افزوده و سرمایهگذاری در حوزههای اندوپاککننده، به ویژه توسط بخش خصوصی، برای رشد پایدار اقتصاد ملی است.
وی ادامه داد که تحلیلهای آماری نشان میدهند اقتصاد ایران با چالشهای جدی در جذب سرمایهگذاری روبرو است و دچار رشد اقتصادی پایین و ناپایدار است. درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت و گاز، که به مصیبت نفتی تبدیل شدهاند، نقش اصلی در ایجاد نابسامانیها دارند. بهرهوری کل عوامل تولید نیز بسیار کم است و نقش آن در رشد اقتصادی تقریباً صفر است.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، با بررسی تحولات بلندمدت اقتصاد ایران، اظهار داشت که بخش اصلی رشد اقتصاد ضعیف و پرتلاطم به بنگاههای بزرگ و سرمایهبر مربوط است که مالکیت و مدیریت آنها در دست دولت و نهادهای شبه دولتی است.
وی تاکید کرد که اقتصاد نفتی و دولتی نقش تعیینکنندهای در ایجاد نابسامانیها دارند. ناترازی بودجه و سیاستهای خرج دولت همچنین باعث رشد قابل توجه تورم در دوران وفور درآمدهای نفتی شدهاند. فروش میلیونها بشکه نفت با قیمتهای بالا، همراه با فشار دولت بر بانک مرکزی برای خرید دلارهای نفتی و تبدیل آنها به ریال، و در دوران کاهش درآمدهای نفتی، استقراض از نظام بانکی، باعث پوشش کسری بودجه شده است. بنابراین، ما در هر دوره، هم در هنگام وفور و هم در هنگام کمبود درآمدهای نفتی، با تورم روبرو هستیم.
ابوترابی ادامه داد که سیاستهای مالی و خرج دولت نقش مهمی در رشد پایه پولی دارند و تجربه تاریخی نشان میدهد که عامل اصلی نرخ تورم در بلندمدت، رشد حجم پول است. نظام بودجهریزی کشور، عامل اصلی این مسئله است.
حجتالاسلام والمسلمین أبوترابی تصریح کرد که درآمدهای سرشار نفتی در دوران وفور، بیش از آنکه زمینهساز توسعهگرایی دولتی شوند، به شکل یک نظام رفاه و توزیع تبدیل شدهاند و این وضعیت آثار منفی بر تولید و رشد اقتصادی کشور تحمیل کرده است.
وی همچنین تأکید کرد که نگاه وزرا باید بر اصلاح بودجه باشد، نه بر افزایش آن. وزرا باید فراتر از سازمان خود، بر مسائل کلان کشور تمرکز کنند. ریشه اصلی تورم، کسری بودجه است و نگاه بخشیوزرا یکی از مهمترین مشکلات مدیریت کشور است. وزرا در هیئت دولت مسئولیت کلی را بر عهده دارند و باید دارای شناخت و دیدگاهی نسبت به مسائل کلان کشور باشند.
در پایان، خطیب نماز جمعه تهران خاطرنشان کرد که از نگاه اکثر اقتصاددانان، ریشه اصلی تورم، کسری بودجه کشور است. حذف هزینههای غیرضروری، کوچک شدن دولت متناسب با وظایف حاکمیتی، و برنامهریزی برای ارتقای کارایی و بهرهوری نهادها، از جمله اقداماتی هستند که میتوانند به آزادسازی و هدایت منابع به حوزه اقتصاد با نقش برجسته بخش خصوصی کمک کنند.
یکی دیگر از مشکلات اقتصادی کشور، یارانههای پیدا و پنهان در حوزه انرژی است. این شرایط منجر به آن شده است که کشوری که بر مخازن عظیم نفت و گاز تکیه دارد، برای تأمین گاز در فصل زمستان با چالشها مواجه است. روزانه بیش از 7.5 میلیون بشکه نفت معادل، انرژی تقریباً رایگان و ناعادلانه در کشور توزیع میشود. اگر این حجم بزرگ از ثروت با برنامهریزی صحیح به مسیری هدایت گردد که برای بزرگ شدن اقتصاد ملی، رشد بالا و پایدار، افزایش درآمد سرانه و توزیع عادلانه درآمد کمک کند، تحول بزرگی در کشور رخ خواهد داد.