به گزارشبگیر خبرنگزاری رسا از گروه اقتصاد، نشستی مشورتی با حضور اقتصاددانان برجسته کشور از جمله اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در سالن جلسات این خبرگزاری برگزار شده است. هدف این نشست اتخاذ رویکرد و سیاستهای کلان رسانهای درباره موضوعات اقتصادی و چگونگی مواجهه با این چالشها بود.
برخی از اساتید و کارشناسان اقتصاد اسلامی به صورت حضوری و برخی نیز به صورت غیر حضوری در این نشست شرکت کردند و نظرات خود را بیان نمودند. **روحالله آقا نظری شاهرودی**، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر اصلاح ساختار بانکها، بیان کرد که این اصلاحات میتواند باعث فعال شدن سرمایهگذاری و افزایش تولید شود.
وی همچنین به تأثیر کسر بودجه دولت و افزایش قیمت دلار بر تورم اشاره کرد و گفت که هر دو عامل تأثیرگذار هستند، اما تأثیر کسر بودجه بیشتر است. با برطرف شدن این مشکل، تأثیر تورم کاهش خواهد یافت.
روحالله آقا نظری شاهرودی همچنین تأکید کرد که در ایران باید کار علمی جدیتری در حوزه اقتصاد انجام شود. دانشکدههای اقتصاد و مراکز تحقیقاتی باید مسائل اقتصادی را به طور علمی و دقیق بررسی کنند.
**غلامعلی معصومی نیا**، استاد حوزه و دانشگاه، نیز به عنوان میهمان غیر حضوری این نشست شرکت کرد و بیان کرد که باید از نام «اقتصاد اسلامی» استفاده کنیم، زیرا این میتواند پیامدهای مثبتی داشته باشد. اسلام برای اموال مردم ارزش قائل است و سیاستهایی که به مردم آسیب میزند، برخلاف اصول اسلامی هستند.
وی با اشاره به اینکه افرادی که خود در طراحی و اجرای سیاستهای اقتصادی نقش داشتهاند، اکنون به انتقاد از آنها پرداختهاند، بیان کرد که حوزه علمیه باید به عنوان نماینده اسلام عمل کند و مسئولیت مطالبهگری از موضع بالا را بر عهده بگیرد. اما در حال حاضر مشاهده میشود که نظام اسلامی بیشتر تحت تأثیر دیگران قرار دارد.
**محمد مهدی محققی**، مدیر عامل خبرگزاری رسا، در این نشست با تحلیل اهمیت معرفی اندیشمندان اقتصادی حوزه، بیان کرد که هدف خبرگزاری رسا این است که با معرفی این افراد، تلاشها و دستاوردهای علمی آنان را به جامعه و حکمرانان معرفی کنیم. وی تاکید کرد که ورود به این حوزه به چند دلیل بایسته است، از جمله واکنش به جریانهای خبری رقیب در عرصه اقتصاد.
**سعید فراهانی**، عضو هیئت علمی دانشگاه قم، در ادامه این نشست با بیان اینکه نهادهای متعددی در حوزه علمیه در زمینه اقتصاد اسلامی فعالیت دارند، توضیح داد که مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) سالهاست که دورههای آموزشی برگزار میکند و فارغالتحصیلان بسیاری داشته است. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نیز از زمان پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت میکند و تا کنون چندین دوره دکتری در رشتههای اقتصاد و اقتصاد اسلامی برگزار کرده است.
**جواد عبادی**، استاد حوزه و دانشگاه، نیز در این نشست با بیان اینکه اقتصاد اسلامی به یک موضوع دوقطبی در کشور تبدیل شده است، اشاره کرد که این چالش به جنگ رسانهای نیز کشیده شده است. جریانهای صاحب قدرت و ثروت از این بلاتکلیفی نفع میبرند و حمایت مالی از جریانهایی پرداختهاند که اقتصاد اسلامی را زیر سوال میبرند.
عبادی همچنین توضیح داد که در این جدال نظری، جریانی تلاش دارد علم اقتصاد را انحصاری تعریف کند و با معیارهای خاص خود اقتصاد را علمی قطعی جلوه میدهد. اما اقتصاد شامل مکاتب مختلفی است و هر کدام دیدگاه خاص خود را دارد، بنابراین اقتصاد اسلامی نیز میتواند یک مکتب باشد.
**محمدجواد توکلی**، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره)، تاکید کرد که بزرگترین مشکل در کشور، ضعف سواد اقتصادی است. این ضعف هم شامل عموم مردم و هم مسئولین است، به گونهای که فضای رسانهای و اقتصادی کشور به گونهای مدیریت میشود که مردم گاهی مطالبهگر مسائلی میشوند که حتی به ضرر خودشان است.
توکلی همچنین به چالشهای آموزش اقتصاد اسلامی در دانشگاهها و کمبود کارشناسان بومی در این زمینه اشاره کرد. برای بهبود این وضعیت، اقداماتی نظیر تهیه گزارشهای سیاستی و تأسیس اندیشکدههای تخصصی در حوزه برنامهریزی اقتصادی انجام شده است. وی همچنین تاکید کرد که در اقتصاد ایران یک نوع مافیای خبری نئولیبرال شکل گرفته که با کسانی که از نوسانات اقتصادی سود میبرند، همکاری دارند.