**رویداد24 | روح انگیز درّی:**
اسماعیل بقائی، به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه که در تیم مذاکرهکنندگان ایران با آمریکا حضور دارد، خبر داده است که دور بعدی مذاکرات احتمالاً در جایی غیر از عمان برگزار خواهد شد. همچنین، او از سفر اواخر این هفته عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، به مسکو خبر داده است.
در نشست خبری روز دوشنبه 25 فروردین، به سوال اینکه آیا برخورد ویتکاف و عراقچی عبور از خط قرمز بود، بقائی تأکید کرد: “دیپلماتهای ایرانی همیشه قائل به نزاکت دیپلماتیک بودهاند. هنگامی که دیپلماتهای آمریکایی در سطح سازمان ملل و مجامع بینالمللی سلام کردهاند، ما هم پاسخ سلام خود را دادهایم. این بخشی از نزاکت دیپلماتیک است.” بقائی همچنین توضیح داد که این سلام و پاسخدادن در انتهای دو ساعت و نیم گفتوگوی غیرمستقیم در عمان و در هنگام خداحافظی با میزبان عمانی اتفاق افتاده است.
### فعالیتهای اسماعیل بقائی در وزارت امور خارجه
اسماعیل بقائی از 11 مهر 1403 به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت چهاردهم فعالیت میکند. او پیشتر سفیر و نماینده دائم ایران در دفتر سازمان ملل در ژنو بود. بقائی که کارمند وزارت امور خارجه است، پیش از انتصاب به سمت سفیر و نماینده دائم ایران در ژنو، عضو تیم مذاکرهکنندگان هستهای ایران با پنج بهعلاوه یک و دبیر ستاد اجرای برجام بود. او همچنین از اعضای دفتر نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در نیویورک بوده و مدتی ریاست کمیته حقوقی (کمیته ششم) مجمع عمومی سازمان ملل را بر عهده داشته است.
### مسیر حرفهای اسماعیل بقائی
اسماعیل بقائی در سال 1354 در یزد متولد شد. او مقطع کارشناسی خود را در دانشگاه تهران گذراند و سپس در دانشگاه شهید بهشتی و دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه، در دو رشته حقوق بینالملل و دیپلماسی و سازمانهای بینالمللی تحصیل کرد. رسالههای پایانی این دو مقطع ارشد به ترتیب در مورد کنوانسیون بینالمللی مبارزه با فساد و رژیم حقوقی بینالمللی پیشگیری و مقابله با تروریسم نوشتهاست. او مدرک خود را در سال 1379 دریافت کرد.
بقائی از دهه 1370 تجربه همکاری با روزنامهها را در کارنامه خود دارد و طی سالهای 1378-1379 دورههای تخصصی روزنامهنگاری را گذراند. فعالیتاش در دستگاه دیپلماسی را از اوایل دهه 1380 به عنوان کارشناس حقوقی در اداره معاهدات و حقوق بینالملل عمومی آغاز کرد. در این مسئولیت، وظیفه پیگیری موضوعات و ابعاد حقوقی-بینالمللی مرتبط با تروریسم و جرایم سازمانیافته و همچنین مقابله با جرم و عدالت کیفری را بر عهده داشت.
پس از نزدیک به پنج سال کار در بخش حقوقی وزارت امور خارجه، بقائی در آذر 1385 به عنوان نماینده ایران در کمیته ششم (حقوقی) مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک رفت. طی دوره مسئولیت (1385-1389)، علاوه بر ایفای وظیفه نمایندگی کشور در کمیته حقوقی سازمان ملل، مسئولیت هماهنگی کمیته حقوقی جنبش عدم تعهد را بر عهده داشت. او در سال 1388 به عنوان معاون کمیته ششم از منطقه غرب آسیا انتخاب شد و مدیریت بسیاری از مباحث این کمیته را نیز بر عهده گرفت.
بقائی پس از بازگشت از نیویورک در اوایل 1390، ابتدا به عنوان معاون و بعد از مدتی به عنوان رئیس اداره معاهدات و حقوق بینالملل عمومی انتحاب شد و تا سال 1394 ادامه یافت. پس از آن، به مدت 3 سال به عنوان مشاور ارشد معاون حقوقی-بینالمللی وزارت امور خارجه فعالیت کرد.
بقائی از تیر 1397 به پیشنهاد محمدجواد ظریف، وزیر وقت امور خارجه، به عنوان سفیر و نماینده دائم ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد در ژنو منصوب شد و نقش مهمی در پیشبرد دیپلماسی بینالمللی کشور در مصاف با سیاست فشار حداکثری آمریکا داشت. کارشناسان دوره خدمت بقائی را یکی از فعالترین و پر ابتکارترین دورههای کاری نمایندگی ایران در ژنو میدانند. فعالیتهای بقائی در ژنو در شهریور 1401 به پایان رسید و پس از بازگشت به تهران به عنوان مشاور و دستیار وزیر وقت، حسین امیرعبداللهیان، به خدمت در دستگاه دیپلماسی ادامه داد.
### فعالیتهای بقائی به عنوان سفیر ایران در ژنو
او ریاست کنفرانس دولتهای عضو کنوانسیون جهانی مقابله با دخانیات (2019-2021)، ریاست کمیته هماهنگی سازمان جهانی مالکیت فکری (وایپو) در 2018 و معاون رئیس پنجاه و دومین اجلاس سالیانه مجمع عمومی وایپو در 2020 را بر عهده داشته. او همچنین عضو و معاون هیئت رئیسه (vice convenor) مرکز جنوب (2019-2021) بود.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه دولت چهاردهم، در 11 مهر 1403 بقائی را به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه منصوب کرد.