در ماه گذشته، دولت آمریکا تحت رهبری دونالد ترامپ اعلام کرد که در حال بازبینی قراردادها و کمکهای فدرال با دانشگاه هاروارد، که مبلغ آن به نیمی عده 9 میلیارد دلار میرسد، است. دولت ترامپ این دانشگاه را به خاطر کوتاهیهایش در مقابله با یهودستیزی که همراه با اعتراضات دانشجویان حامی فلسطینیان در دانشگاهها در 18 ماه اخیر رخ داده، متهم کرده است.
در روز دوشنبه، کارگروه مبارزه با یهودستیزی در وزارت آموزش آمریکا تحریم هاروارد را اعلام کرد، که به داشتن یک «ذهنیت خطرناک استحقاقمحور» متهم شد. این کارگروه بیان کرد که این نگرش در دانشگاههای ارشد کشور وجود دارد و میتواند باعث ایجاد تصور شود که سرمایهگذاری دولتی الزاماً به رعایت قوانین حقوق مدنی همراه نیست.
این اختلافها میان دستگاه دولتی ترامپ و چندی از دانشگاههای برتر جهان به سمت سختتر پیش رفته و نگرانیهایی نسبت به آزادی بیان و استقلال علمی به وجود آورده است. دولت آمریکا تاکنون به دلیل عدم توانایی در مقابله با یهودستیزی، صدها میلیون دلار از کمکها و بودجههای فدرال برای دانشگاههای مختلف را مسدود کرده و این دانشگاهها را تحت فشار برای اعمال تغییرات سیاستی قرار داده است.
همچنین، روند بازداشت و اخراج برخی دانشجویان خارجی که در تظاهرات حامی فلسطین شرکت کردهاند آغاز شده است و ویزاهای صدها دانشجوی دیگر نیز لغو شده است. در یکی از آخرین تحولات، ماموران اداره مهاجرت آمریکا روز دوشنبه دانشجوی فلسطینی دانشگاه کلمبیا به نام محسن مهدوی را در زمان مراجعه برای مصاحبه شهروندی ایالات متحده به دلیل تظاهرات خود بازداشت کردهاند.
در روز دوشنبه، آلن گاربر، رئیس دانشگاه هاروارد، در نامهای عجلهبار نوشت که درخواستهای متأخر وزارت آموزش ایالات متحده میتواند به معنای کنترل کامل دانشگاه توسط دولت فدرال باشد و ارزشهای دانشگاه، که بر تحقیق، تولید و انتشار دانش متمرکز است، را تهدید کند. او افزود که هیچ دولتی، صرفنظر از حزب، نباید بر اینکه دانشگاههای خصوصی چه چیزی تدریس کنند، چه افرادی را بپذیرند یا استخدام کنند، دست کم کند یا تحقیقات آنها را مشخص کنند.
در نامهای که وزارت آموزش آمریکا روز جمعه به هاروارد ارسال کرد، این وزارتخانه بیان کرد که هاروارد در تحقق معیارهای فکری و حقوق مدنی که بر مبنای آنها سرمایهگذاریهای فدرال میباشد، ناکام بوده و خواسته تا نفوذ افرادی که بیشتر به فعالیتهای سیاسی معطوف هستند را در دانشگاه کاهش دهد. تقاضا داشت که کمیتههای خارجی برای بررسی دانشکدهها و دانشجویان هر دپارتمان شکل دهند.
در این نامه همچنین آمده است که هاروارد باید تا ماه اوت، اعضای هیئت علمی را بر اساس شایستگی استخدام کند، پذیرش دانشجویان نیز تنها بر اساس تواناییها صورت گیرد، و هرگونه اولویت بر اساس نژاد، رنگ پوست یا ملیت متوقف شود. همچنین باید دانشجویان خارجی را غربال کند تا از پذیرش افرادی که نگاههای ضدآمریکایی دارند جلوگیری شود و دانشجویان خارجیای که قوانین را نقض میکنند به مقامات مهاجرت اطلاع داده شوند.
نمایندگان حقوقی هاروارد در روز دوشنبه دیدگاههای خود را در نامهای اعلام کردند که دولت ترامپ تلاشهای دانشگاه را نادیده میگیرد و از آن میخواهد اقداماتی انجام دهد که برخلاف متمم اول قانون اساسی آمریکا هستند و آزادیهای بنیادین دانشگاه را نقض میکنند. آنها معتقدند که هیچ دانشگاه خصوصی نباید اجازه دهد که توسط دولت فدرال کنترل شود.