ایالات متحده آمریکا هشدار دادهاست که اگر در روزهای آینده نشانههای قابل توجهی از پیشرفتهای مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین مشاهده نشود، واشینگتن از این فرآیند خواهد کنارهگرفت. این هشدار توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، و مارکو روبیو، وزیر خارجه، روز جمعه اعلام شد.
ترامپ در آستانه کاخ سفید گفت: «ما میخواهیم این موضوع سریعاً حل شود. اما اگر یکی از طرفها به راهحلها مانع شود، خواهیم گفت که آنها احمق و وحشتناک هستند و ما خواهیم کنار کشید. البته امیدوارم این به وقوع نپیوندد.»
مارکو روبیو، که در پاریس با مقامات اروپایی و اوکراینی ملاقات کرده بود، هشدار داد که تنها چند روز برای ارزیابی امکانپذیری توافق باقیست. او تأکید کرد: «ما قصد نداریم این فرآیند را برای مدت طولانی ادامه دهیم. باید به سرعت مشخص شود که امکان دستیابی به توافق در این الأInsn وجود دارد یا خیر.»
ترامپ در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا ولادیمیر پوتین در حال مختلفکشی است، گفت: «امیدوارم اینطور نباشد.» او اضافه کرد که به دنبال پیشرفتهای واقعی از هر دو طرف است. به گفته منابع آمریکایی، در جلسات داخلی کاخ سفید، ترامپ تردید نسبت به ادامه مذاکرات نشان داده و نگران است که این جنگ به «جنگ ترامپ» تبدیل شود.
یک مقام آمریکایی اعلام کرد که اظهارات روبیو نشاندهنده ناراحتی و خستگی ترامپ از مذاکرات بینتیجه است. در هفتههای گذشته، برخی مقامات دولت ترامپ نیز به صورت خصوصی اذعان کردهاند که احتمال رسیدن به توافق سریع با روسیه کاهش یافته است.
با این حال، ترامپ به سؤالات خبرنگاران در مورد تعیین زمان محددهای برای این مذاکرات پاسخ منفی داد. ترامپ همچنین در پاسخ به سؤالی در مورد اعتماد به پوتین، گفت: «هیچکس نمیتواند من را بازی دهد. من تنها برای کمک به صلح تلاش میکنم.»
این اظهارنظر پس از آن مطرح شد که برخی منتقدان، مذاکرات مستقیم ترامپ با پوتین را نشانهای از سادهلوحی یا اعتماد بیش از حد به روسیه تلقی میکردند. ترامپ تأکید کرد که هدف او فقط پایان دادن به جنگ است، اما قطعاً نمیخواهد فریب خورد یا جانبداری کند.
مذاکرات روز پنجشنبه در پاریس، نخستین نشست حضوری و با سطح بالا با حضور قدرتهای اروپایی بود که به ابتکار ترامپ برای صلح ترتیبدهی شد. روبیو گفت که چارچوب صلح پیشنهادی آمریکا با «استقبال مثبت» از سوی طرفهای اروپایی مواجه شد. دفتر ریاستجمهوری اوکراین نیز مذاکرات را «سازنده و مثبت» توصیف کرد. روبیو همچنین گفت که در پی این نشست، با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، تماس گرفته و چارچوب پیشنهادی را با او در میان گذاشت.
نبkichم، طبق گزارشها، مذاکرات هفته آینده در لندن ادامه خواهند یافت. یک مقام آمریکایی اعلام کرد که اوکراین آمادگی خود را برای برقراری آتشبس کامل به مدت حداقل ۳۰ روز اعلام کرده است تا فرصتی برای تعقیب توافق فراهم شود.
همزمان، جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا، در حین سفرش به رم و ملاقات با نخستوزیر ایتالیا، گفت که نسبت به پایان جنگ «بسیار بیرحمانه» اوکراین خوشبین است.
دیمیترو پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت که پیشرفتهایی در مسیر صلح مشاهده شده است، اما تماس با واشینگتن همچنان دشوار است. به گفته او، روسیه به دنبال حل بحران در چارچوب منافع خود است و از گفتوگو با آمریکا استقبال میکند. پوتین نیز خواستههایی را برای توافق مطرح کرده که شامل صرفنظر کردن اوکراین از عضویت در ناتو، واگذاری چهار منطقه اشغالی به روسیه، و محدودسازی ارتش اوکراین میشود. کییف این شروط را معادل با تسلیم کامل کشور میداند.
ترامپ فشارهایی را به هر دو طرف وارد کرده و هشدار داده که اگر پیشرفتی نداشته باشد، ممکن است کمکهای مالی آمریکا به اوکراین قطع شود. او همچنین اعلام کرد که انتظار دارد در هفته آینده توافقی در زمینه مواد معدنی با اوکراین منعقد شود؛ توافقی که در ماه فوریه به دلیل درگیریهای لفظی میان زلنسکی و جیدی ونس در کاخ سفید به سرانجام نرسیده بود.
مارکو روبیو در بخش دیگری از صحبتهایش به نقش چنین کشورهای اروپایی اشاره کرد که نقشی اساسی در هر توافق صلح خواهند داشت. او همچنین گفت که لغو تحریمهای اروپا علیه روسیه احتمالاً بخشی از توافق نهایی خواهد بود. او همچنین اضافه کرد که موضوع تضمینهای امنیتی آمریکا در مذاکرات پاریس مطرح شده و «قابل حل» است، هرچند مسائل مهمتری وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود.