**گزارش از شهرآرانیوز**؛ هادی طحان نظیف، عضو جمعیت حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان، صبح یکشنبه 30 فروردین 1404، در یک نشست خبری راجع به فرآیندهای بررسی مصوبات مجلس توسط شورای نگهبان گزارشی ارائه کرد. وی اعلام کرد که “در ماه گذشته، 8 مصوبه مجلس، اساسنامه شرکتهای دولتی، و 4 استعلام دیوان عدالت اداری توسط شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت”. طحان نظیف ادعا کرد که تغییرات اخیر قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز با تأیید شورای نگهبان جلو رفت.
هادی طحان نظیف افزود که لایحه موافقتنامه بین جمهوری اسلامی ایران و ژاپن در زمینه همکاری متقابل گمرکی، لایحه ارجاع اختلاف بین بانک مرکزی ایران و دولت کره به داوری، لایحه موافقتنامه ایران و ازبکستان درباره انتقال محکومان، و لایحه موافقتنامه ایران و ونزوئلا با توجه به بررسیهای انجام شده توسط شورای نگهبان، مطابق با شرع و قانون اساسی ترویج یافتند. لایحه اصلاح ماده 87 قانون خدمات کشوری نیز به تأیید شورای نگهبان رسید، اگرچه هیئت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی مجمع تشخیص ایراداتی وارد کرده است.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین اشاره کرد که اساسنامههای نظام ایمنی هستهای، اصلاح اساسنامه صندوق توسعه شبکه تار و فیبر نوری، و اصلاح اساسنامه سازمان توسعه پارک فناوری پردیس به تأیید شورای نگهبان رسید. اما در مورد اساسنامه صندوق حمایت از سرمایهگذاری صنایع کوچک، شورای نگهبان ایراداتی وجود دانست. همچنین، در جلسه فقهی شورای نگهبان به چهار مورد از استعلامات دیوان عدالت اداری پاسخ داده شد.
طحان نظیف در پاسخ به سؤالی در مورد نقش شورای نگهبان در خصوص نامگذاری سال جاری به عنوان سال سرمایهگذاری برای تولید از سوی مقام معظم رهبری بیان کرد: شعار سال انتخابی از طرف رهبر اسلامی یک ماموریت ملی است که بر پایه قانون اساسی مستند است. امیدواریم که همه در این زمینه تلاش کنند و در صورت نیاز به اصلاح قانون یا وضع قانون جدید، آن را در فرآیندهای شورای نگهبان مورد توجه قرار دهیم.
در جلسات مجمع تشخیص حضور نمایندگانی از مجلس و شورای نگهبان میپذیرند. در مورد بررسی کنوانسیونهای CFT و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام، هادی ط-chan نظیف تأکید کرد که شورای نگهبان فقط ایراداتی نسبت به CFT مطرح کرده است، اما مصادیقی برای پالرمو تعیین نکرده است. اگر لایحه پالرمو در مجلس به تصویب برسد و به شورای نگهبان ارسال شود، آن را بررسی خواهند کرد.
در مورد لایحه موافقتنامه راهبردی جامع بین ایران و روسیه، ط-chan نظیف اعلام کرد که شورای نگهبان اصول 77 و 125 قانون اساسی را برای بررسی موافقتنامههای بینالمللی اجرا میکند. اگر این توافق در مجلس تصویب شده و به شورای نگهبان ارسال شود، آن را بررسی خواهند کرد.
در پاسخ به این سؤال که آیا شورای نگهبان بر اساس قانون این اختیار را دارد که در مفاد معاهدات و موافقتنامههای بینالمللی که به تصویب مجلس میرسد، ورود کند، ط-chan نظیف تأکید کرد که بر اساس قانون اساسی، مفاد معاهدات و موافقتنامههای بینالمللی باید با شرع و قانون اساسی مطابقت داشته باشد. این مسئله قدیمی است و در گذشته نیز موارد مختلفی وجود داشته است که مجلس اصلاحاتی انجام داده و یا با اصرار مجلس به مجمع ارجاع شده است.
هادی ط-chan نظیف در مورد مصوبه مجلس در خصوص طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی گفت که این طرح تا کنون دو بار بین مجلس و شورای نگهبان در رفت و آمد بوده است. ایرادات شورای نگهبان در این روند کاهش یافته است و اصلاحات جدیدی در کمیسیون تخصصی مجلس اعمال شده است.
در نهایت، ط-chan نظیف در مورد مشارکت انتخاباتی بیان کرد که بر اساس پیمایشهای علمی و نظرسنجیهای متعدد، موضوعات اقتصادی و معیشتی و عمل به وعدههای مسئولان از اصلیترین عوامل موثر در مشارکت انتخاباتی هستند. اگرچه سهم شورا در این مورد کوچک باشد، برای آنها مهم است.