مذاکرات دیپلماتیک ایران و آمریکا در روز شنبه به موضوع‌های هسته‌ای تهران اختصاص یافت. اسرائیل به عنوان یکی از کشورهایی که نتایج این گفت‌وگوها را به چشم‌انداز دقیق مورد بررسی قرار می‌دهد، بزرگ‌ترین مطبوعات را دارد. طولانی مدت، اسرائیل بر موضع سخت‌گیرانه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در مورد ایران تأیید کرده است، اما حالا به نظر می‌رسد که ترامپ در برابر شروع یک جنگ جدید در خاورمیانه آنقدر مقاوم نیست و به رویکردی متعادل‌تر پرداخته است.

بالاتر از همی، هرچند احتمال جنگ همچنان وجود دارد و ترامپ هفته گذشته از انجام “کارهای سخت” گفتار کرده است، او توانسته نخستین مذاکرات را ادامه دهد و از اسرائیل خواسته تا از حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران خودداری کند. استیو ویتکاف، فرستاده ارشنگ ترامپ، پیام‌های متضادی درباره خواسته‌های آمریکا ارائه داده است. ویتکاف پس از ملاقات با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به امکان تولید مقدار کمی اورانیوم توسط ایران در چارچوب یک نظام راستی‌آزمایی اشاره کرد، اما 24 ساعت بعد، موضع خود را تغییر داد و معتقد شد که ایران باید تمامی برنامه‌های غنی‌سازی اورانیوم و تولید سلاح هسته‌ای خود را متوقف کند.

نیویورک‌تایمز در 19 آوریل (30 فروردین) نوشت که تغییر موضع ویتکاف نشان‌دهنده ابهام موجود در دولت ترامپ و موضع شخصی رئیس‌جمهور است. واشنگتن‌پست روز جمعه 18 آوریل (29 فروردین) گزارش داد که مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، حمایت‌کننده‌ی عملیات نظامی در ایران هستند. طبق گزارش، در داخل دولت ترامپ، دو جناح شکل گرفته است: یکی حامی حملات نظامی، و دیگری خواسته‌دید توافقی دیپلماتیک.

ترامپ همچنین از مشاوره‌های خارجی بهره‌مند شده، از جمله روپرت مورداک و ایساک “ایک” پرلموتر، افراد مؤثّر اسرائیلی. به طور متوازی، جی دی ونس و تولسی گابارد هشدار داده‌اند که یک درگیری تتجه‌زد در خاورمیانه مشکلات بزرگ‌تری ایجاد خواهد کرد. مقاماتی معتقدند که ایران در حال حاضر قصد تولید سلاح هسته‌ای ندارد و بمباران آن کشور می‌تواند جنگی بزرگ‌تر را برانگیزد.

این مذاکرات و تغییرات موضع🔪، به ویژه برای اسرائیل، تنش‌آور اند. اسرائیل تصور می‌کند که دورانی محدود برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران وجود دارد، هنگامی که تهران در وضعیت نیرومندتری قرار می‌گیرد. اسرائیل همچنین از آمریکا انتظار دارد که نقش اصلی را در تضمین موفقیت هرگونه عملیات نظامی علیه ایران بازی کند، چرا که هر عملیات ممکن است هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول بکشد و نتیجه آن تضمین‌شده نیست. منابع واشنگتن‌پست می‌گویند رون درمر، وزیر استراتژیک اسرائیل، بارها حکومت آمریکا را اطمینان داده که با استفاده از نیروی هوایی آمریکا و بمب‌های سنگ‌شکن می‌توان تاسیسات هسته‌ای زیرزمینی ایران را نابود کرد.

منابع: نیویورک‌تایمز و واشنگتن‌پست

توسط jahankhabari.ir