نتیجه تحقیقی که توسط ارتش اسرائیل (IDF) انجام شده است، نشان میدهد که سری جدی از خطاهای عملیاتی و ضعفهای سازمانی در نیروهای اسرائیلی رخ داده است. این تحقیق میگوید که معاون فرمانده یکی از واحدها به دلیل ارائه گزارش ناقص و نادرست در بازبینی عملیات، از سمت خود برکنار شده است.
در ۲۳ مارس، یک کاروان امدادی که شامل آمبولانسهای هلال احمر فلسطین، یک خودروی سازمان ملل و یک خودروی آتشنشانی بود، توسط نیروهای اسرائیل مورد حمله قرار گرفت. این حمله باعث کشته شدن ۱۴ امدادگر و یک کارمند سازمان ملل شد.
ارتش اسرائیل اعلام کرده که سربازان خود بر اثر تصور وجود تهدیدی از سوی نیروهای دشمن به آنها آتش گشودند. این نیروها همچنین ادعا میکنند که شش نفر از کشتهشدگان عضو حماس بودند، اما هیچ مدرک مشخصی برای این ادعا ارائه نکردهاند. در عین حال، ارتش اسرائیل ادعا میکند که حمله گسترده و بدون هدفی نبوده است.
گزارش ارتش میگوید که حادثه در یک منطقه ناامن و درگیر در نزاع سیاسی رخ داده است. فرمانده حاضر در محل، خودروهای کاروان را که به سوی نیروهای اسرائیل سریع حرکت میکردند، تهدید فوری تلقی کرد. حداقل یکی از عوامل این تلخی، دید ضعیف در شب بوده که باعث شد فرمانده تشخیص دهد خودروها آمبولانسهای امدادی هستند.
اولین روایت ارتش اسرائیل این بود که کاروان بدون چراغهای جلو و چراغهای هشداردهنده در تاریکی شب به سوی نیروهای اسرائیل حرکت کرد. اما پس از انتشار یک ویدیویی که توسط گوشیهای شخصی امدادگران فیلمبرداری شده بود، این روایت پس گرفته شد. ویدیو نشان داد که چراغهای جلو و اضطراری خودروهای امدادی روشن بودند، و این خودروها در جاده توقف کرده و تیراندازی در صبحگاه شروع شد.
برخی از تصاویر موجود نشان میدهند که خودروها به وضوح علامتگذاری شده و امدادگران لباسهای شبرنگ براق بر تن داشتند. این موارد باعث شد ارتش اسرائیل مقصر شناخته شود و مجبور شد تا تعلیقات خود را تغییر بدهد.
جسد ۱۵ امدادگر کشتهشده در زیر شنها دفن شده بود و به دلیل نبود مسیر امن و ناتوانی سازمانهای بینالمللی برای ورود به منطقه، تا یک هفته بعد کشف نشد. ارتش اسرائیل همچنین تأیید کرده که یکی از امدادگران هلال احمر فلسطین همچنان در بازداشت است.
جمعیت هلال احمر فلسطین و دیگر نهادهای بینالمللی خواستار انجام یک تحقیق مستقل در مورد این حادثه شدهاند. ارتش اسرائیل اعلام کرده که به دنبال این حادثه، فرمانده ارشدی را برکنار کرده و یک افسر دیگر را نیز مورد تنبیه انضباطی قرار داده است. هرچند ارتش در گذشته نیز ادعا کرده که پس از حادثه مشابه دیگری که منجر به کشته شدن هفت امدادگر سازمان “آشپزخانه مرکزی جهانی” شده بود، اقدامات مشابهی انجام داده است.
عملیات نظامی اسرائیل در شهر رفح در ماه مه ۲۰۲۴ آغاز شد و خسارات انسانی و مالی زیادی را به دنبال داشت. پس از پایان مرحله اول توافق آتشبس، اسرائیل در ۱۸ مارس حملات خود را بازگشایی کرد. جنگ پس از حمله گسترده حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به پاک.Nil