تاریخ انتشار: 20/04/2025 – 16:52 (مجتمع گرینویچ +2) • به‌روزرسانی: 16:55

در نگاه اول، صحنه‌ای آشنا و معمولی وجود دارد: یک بولدوزر بزرگ در فضای آزمایشی در قلب اسرائیل به حرکت درآمده است. اما هر چه به آن نزدیک‌تر می‌شویم، جزئیات نامعمولی روشن می‌شود؛ در اتاقک راننده هیچ کسی وجود ندارد.

این ماشین یک «روبوت بولدوزر» یا «روب‌دوزر» نامیده می‌شود؛ یک وسیله مهندسی که از راه دور کنترل می‌شود و در این مورد خاص، کنترل آن از طرفی از دنیا، از یک نمایشگاه نظامی در ایالت آلاباما آمریکا انجام می‌شده است.

کارشناسان و مهندسان نظامی این روب‌دوزر را نسخه رباتیک بولدوزر D-9 شرکت کاترپیلار می‌دانند و معتقدند که آینده جنگ‌های خودکار را شکل می‌دهد. ارتش اسرائیل سال‌ها از این بولدوزرها برای مأموریت‌هایی مانند تسطیح جاده‌ها و برداشتن آوار استفاده کرده است.

از آغاز جنگ در غزه در اکتبر 2023 و سپس در لبنان، ارتش اسرائیل از نسخه رباتیک این بولدوزر برای بهبود عملیات و کاهش خطرات برای نیروهای خود استفاده کرده است. رونی، به عنوان طراح این روبات در شرکت صنایع هوافضای اسرائیل، هدف طراحی این روبات را حذف انسان از اتاقک بولدوزر توصیف کرده است.

در جنگ غزه، ارتش اسرائیل به‌خاصة از نسخه بدون سرنشین این بولدوزر استفاده کرده است. برخی از مقامات ارتش اسرائیل معتقدند که این فناوری در جریان یک جنگ گسترده به‌کار گرفته شده است و نیروهای نظامی اسرائیل بدون ورود به خاک دشمن قادر به کنترل و هدایت این ماشین‌آلات هستند.

سرگرد بازنشسته ارتش بریتانیا، اندرو فاکس، معتقد است ارتش اسرائیل احتمالاً اولین نیروی نظامی است که از ماشین‌آلات جنگی کنترل از راه دور در یک منطقه جنگی فعال استفاده می‌کند. او این موضوع را یک تحول بزرگ می‌داند که پارادایم جنگ را تغییر می‌دهد، چرا که مأموریت‌ها را با همان میزان کارایی، اما با خطرات کمتر برای نیروهای انسانی ممکن می‌سازد.

جان اسپنسر، رئیس مطالعات جنگ شهری در مؤسسه جنگ مدرن ارتش آمریکا، نیز معتقد است که این آینده جنگ است و موردی منحصربه‌فرد است، زیرا هیچ‌کس تاکنون شاهد به‌کارگیری مستقیم این فناوری در نبردهای مدرن نبوده است.

چالش‌های اخلاقی و حقوقی استفاده از این فناوری مهم هستند، اما همچنان نیاز به حضور و نظارت انسانی برای تصمیم‌گیری در شرایط خاص و غیرمنتظره وجود دارد. دکتر تال میمران از دانشگاه عبری اورشلیم تأکید می‌کند که هوش مصنوعی به‌طور شتاب‌دار به زندگی ما وارد شده و طبیعی است که نمود آن در حوزه امنیتی نیز دیده شود.

توسط jahankhabari.ir