دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا امروز، 30 فروردینماه با میانجیگری عمان در حالی در رم ایتالیا برگزار میشود که دور نخست این مذاکرات شنبه گذشته در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل با تکیه بر لغو تحریمها و موضوع هستهای انجام شد.
رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار با مسئولان ارشد سه قوه بر پرهیز از خوشبینی یا بدبینی افراطی به گفتوگوهای عمان تأکید کردند و فرمودند: مسائل کشور نباید به این گفتوگوها گره زده شود و اشتباهی که در برجام انجام شد و همه چیز کشور را به پیشرفت مذاکرات منوط کرد، نباید تکرار شود چرا که کشور شرطی میشود و همه چیز از جمله سرمایهگذاری تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات معطل میماند.
بیشتر بخوانید:
هدف آمریکاییها به نتیجه رساندن مذاکره نیست
در این راستا محمدجواد جمالینوبندگانی، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با ایکنا درباره تضادها و تناقضگوییهای مقامات دولت آمریکا پیرامون مذاکره با ایران، گفت: به نظر میرسد هدف آمریکاییها از مذاکره واقعاً به نتیجه رساندن مذاکره نیست. هدف این است که اولاً بر ایران فشار بیاورند و به تدریج درخواستهای متعددی را مطرح کنند.
وی درخواست مذاکره آمریکاییها از ایران را با هدف ایجاد فضای دوقطبی در کشور دانست و ادامه داد: این یکی از اهداف ناصواب آمریکاییهاست. هنگامی که درخواست مذاکره دادند با مجموعهای از تهدیدات و درخواستهای غیر منطقی روبرو بودیم.
جمالینوبندگانی به رضایت دو طرف از دور نخست مذاکرات و بکار بردن تعبیراتی چون خوب، سازنده، مثبت و منطقی اشاره کرد و افزود: روش آمریکاییها و غربیها همین بود اما بعد مصاحبه میکنند و بحث موشکی و توافقنامه ترامپی با ایران را مطرح میکنند. حتی شاهد بودیم که همزمان فرد دموکراتی چون جان کری با نگارش مقالهای، درخواست میکند تا آمریکا بیشترین فشارها را بر جمهوری اسلامی وارد کند. همزمان نیز اروپاییها، افراد و نهادهای مختلف ایرانی را تحریم میکنند. پس تمام اینها یک بازی سیاسی است که همیشه در حواشی مذاکرات برای دو قطبیسازی و تضعیف مواضع مذاکرهکنندگان ایرانی از یکسو و بالابردن قدرت چانهزنی خود از سوی دیگر انجام میدهند.
هیئت مذاکرهکننده کاملاً هوشیار باشد
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: قطعاً هرچه مذاکرات جلوتر رود، درخواستهای آنها هم بیشتر خواهد شد. همانطور که سفر آقای گروسی به تهران به نظر یک سفر فنی نبود و آن هم در راستای همان درخواست آمریکاییها انجام شد. احتمالا اگر درخواستهای او نیز منطقی نباشد و موافقتها انجام نشود از این به بعد نیز به سیاست در پیش گرفتن فشار چه در شورای حکام و چه در رسانهها از طریق کانال آژانس، روی خواهند آورد.
وی با تأکید بر هوشیاری هیئت مذاکرهکننده، تصریح کرد: متأسفانه در رسانههای داخلی مقداری عقب ماندگی داریم. اینها را باید حل کنیم به طوری که نگذاریم آمریکاییها و غربیها از این فرصت استفاده کنند و روایت خود را به منزله روایت غالب در اذهان جا بیندازند. اروپاییها واقعا در برجام خیلی خیلی کوتاهی کردند اما اکنون طلبکارانه رفتار میکنند. بنابراین نباید بگذاریم آنها در فضای رسانهای علیه جمهوری اسلامی ایران سوء استفاده کنند.
قدرت میدان ایران آمریکاییها را پای مذاکره آورد
جمالینوبندگانی به ضرورت مدیریت رسانهای محتوای مذاکرات ایران و آمریکا و نقش رسانههای داخلی در پرهیز از خوشبینی مفرط به موفقیتآمیز بودن مذاکرات و همچنین جلوگیری از ناامیدی درصورت شکست مذاکرات، گفت: متأسفانه تعدادی از رسانهها بیقید و بند و بدون چون و چرا معتقدند به هر شیوه باید مذاکره انجام شود. این در جهت تقویت سیستم آمریکایی خواهد بود که یکی از مشکلات ماست. از طرف دیگر مخالفان مذاکره نیز باید تبیین صحیحتری از اصل مذاکره انجام دهند. البته نقش رسانه ملی در این زمینه بیش از همه حائز اهمیت است. رسانه ملی باید از کارشناسان خبره، بیقصد و غرض، دارای ادبیات مناسب و مقبولیت نزد مردم و برخوردار از سواد سیاسی و امنیتی دعوت کرده و جامعه را نسبت به ابعاد مختلف این مذاکرات آگاه کند.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه قطعا جمهوری اسلامی ایران در میدان از قدرت بسیاری برخوردار است، اظهار کرد: اگر این قدرت میدان نبود، آمریکا اصلا پای میز مذاکره نمیآمد. تلاش آنها برای مذاکره به دلیل این بعد قدرت جمهوری اسلامی ایران است.
بازی دشمن با روح و روان مردم
جمالینوبندگانی با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری که مسائل کشور نباید به گفتوگوها گره زده شود، گفت: آمزیکایی ها یک در باغ سبزی نشان میدهند. شاهد بودیم که قیمت ارز و طلا نسبت به روزهای پیش از مذاکرات، افت کرد. مردم مقداری خوشحال میشوند اما بعد از مدتی به همراهی عوامل خود، فضا را به سمتی میبرند که که دوباره مثلا مدعی شوند که فضای مذاکرات ناامیدانه است و به نحوی با اعصاب و روح و روان مردم بازی کنند که مقام معظم رهبری خیلی خوب به این مسئله اشاره کردند که تجربه دوره برجام تکرار نشود. لذا لازم است تمرکز مسئولان تنها بر روی مذاکرات نباشد تا دشمن از این وضعیت سوء استفاده نکند. حتی وزارت خارجه نیز نباید فقط بر مذاکرات تمرکز کند. بالاخره ما همسایگانی داریم و باید برای پویاتر شدن روابط با آنها و فعال شدن بیشتر سیاست همسایگی اقداماتی انجام دهیم. این یک زنگ خطر است که متأسفانه برخی از مواقع تمرکز خود را بر روی یک موضوع قرار میدهیم و از سایر مسائل حوزه سیاست خارجی، مقداری غافل میمانیم.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
source