
شبکه نسیم صداوسیما اخیراً برنامهای به نام «درنگ» روی آنتن برده که به دلیل بخشهای مورد نقض در شبکههای اجتماعی، توجه زیادی را جلب کرده است. این برنامه که به طور معمول طنز سیاسی ارائه میدهد و توسط محسن افشانی اجرا میشود، در دو قسمت اخیر خود به مقامات ارشد عربستان، از جمله ولیعهد و وزیر خارجه، تمسخر کرده است. این بخشها واکنشهای منفی محسوسی از سوی کاربران اینترنت و رسانهها برانگیخت.
گزارشهای ارائه شده نشان میدهد که هدف این برنامه از قبل، مطرح کردن طنز سیاسی در مورد سیاستمداران از کشورهای مختلف بوده است. مشخص است که این برنامه تاکنون واکنشهای منفی زیادی از سوی کشورهای دور و نزدیک نداشته است. شخصیتهای کلیدی مانند دونالد ترامپ و ایالات متحده، همچنین رژیم اسرائیل بارها مورد طنز قرار گرفتهاند، اما هیچ واکنش خاصی از سوی آنها مشاهده نشده است. این امر به دلیل شایع بودن چنین موضوعاتی در رسانههای آمریکایی و نیز کمبود حساسیت سیاسی در داخل کشور است. سیاستمداران از کشورهای مختلفی مانند آمریکا، فرانسه، و کانادا نیز سوژههای اصلی این برنامه بودهاند. اما این دو قسمت به بهانه سفر ولیعهد عربستان به تهران، دیدار با رهبر انقلاب و تحویل پیام رسمی پادشاه این کشور، به توجه بسیاری از افراد جلب کردند. شبکه نسیم با صدور بیانیهای به عذرخواهی از این موضوع پرداخت.
در فواصل کوتاه بین این دو قسمت، یعنی ۳۱ فروردین و ۱ اردیبهشت، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، و فیصل بن فرحان، وزیر خارجه این کشور، هدف طنز قرار گرفتند. در این مدت، فرزند پادشاه عربستان، خالد بن سلمان، روز ۲۸ فروردین به تهران رسید و با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، دبیر شورای عالی ملی و رئیسجمهور دیدار کرد. او همچنین حامل پیام رسمی پادشاه عربستان برای رهبر انقلاب بود.
علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه سابق به اهمیت احترام نقطهگیری در روابط با اعراب اشاره کرده است. او در یکی از سخنرانیهای خود در سال ۱۴۰۲ به این نکته اشاره کرد که عربها حساس به شخصیت خود هستند و نیاز به احترام دارند. او این نکته را با مثال معاملات رهبران ایران و عربستان توضیح دادنشد. او بیان کرد که در یک ملاقات خود را با پادشاه عربستان، به احمدینژاد پیشنهاد داد تا با ملک احمدینژاد حرف بزند، اما ملک به موضوعات ملی و منطقهای مطرح نشد و تنها به حرفهای سختگیرانه در رسانههای ایران اشاره کرد.
صالحی ادامه داد: «ملک عربستان با غ tslint به احمدینژاد گفت که عربها نیاز به احترام دارند و هر کسی باید به شخصیت آنها احترام بگذارد. او گفت که عربها نیاز به احترام دارند تا به آنها سرعت بدهند. این درک میتواند در بهبود روابط منطقهای مؤثر باشد.»
در نهایت، روابط عمومی شبکه نسیم در بیانیهای راجع به این موضوع نوشت: «به مردم احترامآفرین ایران اطلاع میرساند که در برنامههای طنز سیاسی اخیر، خطوط سیاستی مربوط به کشورهای همسایه به نحوی بیانحرام مورد توجه قرار گرفتهاند. تیم تولید برنامه بهشدت تذکر شده و خواسته شده است تا در آینده به ضوابط حرفهای و محتوایی بیشتر توجه کنند. شبکه نسیم تاکنون به ضوابط حرفهای و محتوایی رسانه ملی پایبند بوده و خواهد بود، به خصوص در زمینه روابط با کشورهای همسایه.» این برنامه با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای تصویرسازی تهیه میشود.