نیویورک تایمز گزارش داده است که ایران امکان خلق یک پروژه مشترک برای مدیریت تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را پیشنهاد کرده است. این روش می‌تواند به دولت آمریکا این امکان را بدهد که توافقی نوین با آنچه در دوره ریاست باراک اوباما به یادمانده توصیف کند. بر اساس خبرگزاری انتخاب، از جمله افراد همچون آقای علی واعظ و برجسته‌ترین مقامات ایرانی که در مذاکرات حضور داشتند، هنوز مشخص نشده که آیا ایالات متحده یا یک کشور ثالث، معمولاً یکی از همسایگان عرب ایران در خلیج فارس، این پروژه را همراه خواهند بود یا خیر. این همکاری می‌تواند به غلبه بر تردید‌ها و اطمینان از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران کمک کند.

علی واعظ بیان کرده است که «زیرساخت‌های هسته‌ای ایرانی که به‌طور مشترک توسط کشورهای عربی یا آمریکا مدیریت می‌شوند، می‌توانند یک لایه اضافی از نظارت برای تضمین ماهیت صلح‌آمیز این برنامه فراهم کنند.» ایران و آمریکا در روز شنبه جلسه‌های دومین دور مذاکرات خود را در مورد فعالیت‌های هسته‌ای تهران به پایان رساندند و برنامه‌ریزی برای مذاکرات بیشتر انجام دادند. مقامات ایرانی تاکید کرده‌اند که این مذاکرات به زیرساخت‌های گسترده هسته‌ای کشور آسیب ناخواسته‌ای وارد نخواهند کرد.

ایرانیان اعلام کرده‌اند که نیتی برای برداشتن زیرساخت‌های هسته‌ای‌ای که میلیاردها دلار برای ساخت آنها خرج شده‌است، ندارند. همچنین اعلام شده است که اگر آمریکا به‌طور کامل بر برداشتن این زیرساخت‌ها اصرار داشته باشد، احتمال موفقیت در مذاکرات بسیار کم خواهد بود.

در جلسات اولیه قبل از آغاز دور جدید مذاکرات، ایران خود را آماده کاهش سطح غنی‌سازی اورانیوم به نسبت تعیین‌شده در توافق سال ۲۰۱۵ با دولت اوباما، یعنی ۳.۶۷ درصد که برای تولید سوخت نیروگاه‌های هسته‌ای کافی است، توصیف کرده است. واعظ تأکید کرده که پیشرفت مذاکرات به مراحل فنی نشان‌دهنده نوعی عمل‌گرایی است و این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که تمرکز بر برداشتن برنامه هسته‌ای ایران بیشتر یک موضع‌گیری سیاسی بوده تا یک هدف واقعی در مذاکرات.

یک مقام ارشد ایرانی بیان کرده است که ایران آماده است ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را به روسیه یا کشورهای دیگری منتقل کند، مشابه آنچه در اوایل سال ۲۰۱۶ و در ابتدا اجرا این توافق انجام داد. از آن زمان، ایران حجم ذخایر اورانیوم غنی‌شده را به میزان قابل توجهی افزایش داده و اکنون اورانیوم با غنای ۶۰ درصد به ازای بیش از شش بمب هسته‌ای در اختیار دارد.

توسط jahankhabari.ir