سعید خطیبزاده، معاون وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در یک مصاحبه تلویزیونی در مورد گفتوگوهای ایران و آمریکا و امکان توافق بین این دو کشور اظهار داشت: باید بدانیم که هیچ معجزهای برای توافق در روز بعد اتفاق نمیافتد. اگر تصمیمات صحیحی بگیریم و توانایی مدیریت کنیم، میتوانیم تحریمها را خنثی کنیم. من به عنوان یک معلم افزودم که امروزه هیچ کشوری نمیتواند به طور کامل تحریم شود، به دلیل استفاده فراوان از این ابزار توسط ایالات متحده.
او در مورد اهداف کشورهای تحریمکننده گفت: آنها تحریم میکنند تا دو قطبیت بسازند، برای اینکه مخالفان را در مقابل هم قرار دهند یا تا مردم نسبت به حاکمیت بدبین شوند. آنها میکوشند برنامههای خود را پیش ببرند.
خطیبزاده ادامه داد: راه حل این موضوع توافق و گفتوگو است. سر به سر نشستن و بدون هیجان پیش بردن کار، راه حل است. همانطور که ما با همان ایمان و تصمیم قوی به جلو میرویم.
نگهداری برنامه هستهای ایران
او با اشاره به خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات گفت: برنامه هستهای ایران باید دست نخورده باقی بماند. هیچ یک از دستآوردهای ملت در حوزه توسعه پیگیری نخواهد شد. ایران برای این است که هیچ استثنا در حقوق بینالملل نباشد و تعهدات ایران با رفع تحریمها متوازن شود تا بتوانیم به توافق خوبی برسیم.
او در پاسخ به سوالی از شرکتکنندگان گفت: همانطور که مقام معظم رهبری آمده است، ما به خودمان اطمینان داریم اما نسبت به طرف مقابل بدخواهیم.
اظهارات رئیسجمهور در پاسخ به تهدیدات ترامپ
خطیبزاده در بخشی دیگر از صحبتها، اشاره کرد به اظهارات قوی رئیسجمهور و وزیر خارجه در پاسخ به تهدیدهای ترامپ علیه ایران. او گفت: این اظهارات دقیقاً محاسبه شده و برای مقابله با تهدیدات تهیه شدهاند. همه ما برای دفاع از مصلحت ملی فکر میکنیم.
وزیر ارشد خارجه افزود: دستگاه حکومتی برآمده از اراده ملت است و برای رفع تحریمها و بهبود اقتصادی کشور، تمامی قوا را جمع کرده است. رفع تحریمها برای مردم ایران بسیار مهم است، اما این تنها مورد کلیدی نیست.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره ادعای یکی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه دیپلماتهای ایران از 2 سال قبل مذاکرهها را با آمریکاییها به سر میبرند گفت: این مسئله با کارهایی که انجام شدهاند سازگار نیست. باید از سخنگوی آن نماینده بپرسید.
او در ادامه درباره تفاوت مذاکرات گفت: ترامپ با دوگانهای به عرصه دایر آمد که پاسخ آن همان پاسخ اولیه مقام معظم رهبری بود. دو گانهای که بر مبنای آن یا توافق میکنیم یا حمله نظامی خواهیم داشت، همانطور که به آن پاسخ داده شد.
مذاکرات بر اساس شرایط تعیین شده توسط ایران
او با اشاره به نامه ترامپ به ایران و مLaneاتی که در آن نوشته شده بود، گفت: آنها پذیرفتند که بر اساس شرایط تعیین شده توسط ایران مذاکره کنند. از جمله این که مذاکرات غیر مستقیم و در کشوری که توسط ایران پیشنهاد شده، شروع شود.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در مورد اولین اقدام مذاکرهکننده گفت: نباید فرض کنیم که آمریکا را از ابتدا شروع کردهاست. با وجودی که در دوران ریاست جمهوری بایدن از میز صحبتها بلند شده بودند، ما قبلاً آمادگی داشتیم برای پیش بردن توافق و همانطور که ما با اروپاییها هم تلاش کردیم، این چند ماه به این نقطه رسیدیم.