**به گزارش شهرآرانیوز،** وزارت گردشگری و آثار باستانی اردن بیانیه‌ای منتشر کرده است که نشان می‌دهد فرعون مصر باستان، رامسس سوم، که از حدود ۱۱۸۴ تا ۱۱۵۳ پیش از میلاد فرمانروایی می‌کرد، در یک دوره پرآشوب تاریخی پذیرفته بود. در آن زمان، برخی از قدرت‌های بزرگ منطقه مانند تمدن میسنی‌ها در یونان و هیتی‌ها در ترکیه سقوط کردند، و گروه‌هایی به نام “مردم دریا” به مناطق مختلف خاورمیانه، از جمله مصر، حمله کردند. بر اساس آثار تاریخی، رامسس سوم موفق شد این حملات را دفع کند و برای حفظ قدرت مصر، لشکرکشی‌هایی به مدیترانه شرقی انجام داد.

این کتیبه که بر روی صخره‌های وادی رم، یک منطقه حفاظت‌شده در جنوب اردن، توسط ارتش رامسس سوم حکاکی شده است، در سال‌های اخیر به‌طور علمی مستند شده است. اگرچه وجود این کتیبه برای چند نفر شناخته شده بود، اما اکنون به‌طور رسمی شناخته شده و به عنوان یکی از مهم‌ترین یافتنامه‌های باستان‌شناسی اردن معرفی شده است.

علی المناصر، رئیس دپارتمان مدیریت منابع فرهنگی و موزه‌شناسی دانشگاه هاشمی اردن، اهمیت این کشف را به دلیل ماهیت منحصر به فرد کتیبه توصیف کرد. این کتیبه روی یک تخته‌سنگ ثابت حک شده است، در حالی که در شمال اردن، کتیبه‌ای مصری روی یک سنگ قابل حمل پیشتر یافت شده بود.

زاهی حواس، وزیر پیشین آثار باستانی مصر و همکار پژوهشگران اردنی، افزود که کتیبه نام رامسس سوم و لقب “پسر رع” (خدای خورشید مصر) را شامل می‌شود. او توضیح داد که این نام زمانی حک شده است که رامسس سوم با ارتش خود از این منطقه عبور می‌کرد. حواس به این نکته اشاره کرد که رامسس سوم کتیبه‌های مشابهی را در تیما، یک منطقه تجاری در شمال غربی عربستان سعودی معاصر، هم با نام خود حکاکی کرده است.

رئیس دپارتمان مدیریت منابع فرهنگی و موزه‌شناسی دانشگاه هاشمی اردن، المناصر، بر این نظر است که رامسس سوم به دنبال حفظ مسیر‌های تجاری مطمئن بود تا به آщит جنوب شرقی اردن، که منبع مهم مس و سایر مواد ارزشمند بود، دسترسی حاکمی داشته باشد. او اعلام کرد که یافته‌ای به کنار کتیبه یافت نشده است، اما کاوش‌های باستان‌شناسی در مناطق مجاور ادامه دارد و ممکن است شواهد بیشتری در مورد فعالیت‌های رامسس سوم در این منطقه کشف شود.

**منبع: مهر**

توسط jahankhabari.ir