**تاریخ انتشار:** ۲۸/۰۴/۲۰۲۵ – ۲۳:۱۹ +۲ گرینویچ • **به‌روز‌شده‌ در:** ۲۸/۰۴/۲۰۲۵ – ۲۳:۳۱

در دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۴، برج میلاد تهران خاموش شد و جشنواره‌های موسیقی شادی بوشهر ثراهبرانه تبدیل شدند. مردم بندری و ایرانیان در سوگ هموطنان خود در جنوب عزاداری کردند. علت این اتفاق، انفجاری مهیب در بندر رجایی بود که در فاصله ۳۵ کیلومتری بندرعباس، در ظهر ۶ اردیبهشت اتفاق افتاد و یکی از بزرگ‌ترین آتش‌سوزی‌های ایران را رقم زد.

سازمان ملل متحد و برخی از کشورهای دور و همسایه شامل روسیه، پاکستان، هند و عربستان به ایران تسلیت‌گو شدند. ابتدا اعلام شد که تنها صدها زخمی وجود دارد بدون هیچ تلفات جانی، اما سپس تعداد قربانیان به ۵، ۸، ۱۴، ۴۶ و در آخرین آمار به ۷۰ نفر رسید. مخاوف از افزایش بیشتر تعداد قربانیان وجود دارد. آخرین آمار نشان می‌دهد که بیش از ۱۲۰۰ نفر زخمی شده‌اند. قهرمان قایقرانی هرمزگان، آرمان نوذرزاده نیز در میان جان‌باختگان بود.

بندر رجایی، دومین بندر بزرگ و بزرگ‌ترین بندر کانتینری ایران است که سالانه بیش از ۷۰ میلیون تن کالا را جابجا می‌کند. برخی مردم این انفجار را با انفجار بندر بیروت در سال ۲۰۲۰ مقایسه کرده‌اند که ۳۳۰ قربانی گرفت و ۷ هزار نفر زخمی شد. برخی کارشناسان معتقدند که علت این انفجار مربوط به انتقال نادرست سوخت جامد موشک است.

مدیرعامل شرکتی که انفجار در محوطه اختصاصی خود رخ داد می‌گوید که شدت و موج انفجار و شعاع تخریب نشان می‌دهد که کالاهای بسیار خطرناک به شکل عادی بسته‌بندی شده و به بندر تحویل داده شده‌اند. وزارت دفاع ایران این اظهارات را تکذیب کرده و تأکید کرده که هیچ‌گونه کالای نظامی در محدوده‌ی آتش‌سوزی وجود نداشته و ندارد. رسانه‌های خارجی را نیز متهم به انتشار اطلاعات نادرست دانسته‌اند و اعلام کرده‌اند که علل اصلی و جانبی این انفجار به رسمیت اعلام خواهد شد.

رایانه‌های بندر رجایی در سال ۲۰۲۰ هدف حمله سایبری قرار گرفتند که باعث آشفتگی در مسیرهای ترابری و جاده‌ای به به بندر شد و به نظر می‌رسد اسرائیل پشت این حمله بوده‌است. مقامات ارتش اسرائیل اعلام کرده‌اند که در انفجار ۶ اردیبهشت بندر رجایی دستی نداشته‌اند. دوشنبه ۸ اردیبهشت نیز زیرساخت‌های ایران هدف حمله سایبری گسترده و پیچیده شدند.

این حادثه به یاد کشتی سانچی در ۲۰۱۸ می‌آید که به خاطر گزارش‌رسانی غیرشفاف توسط رسانه‌های ایران مورد انتقاد قرار گرفته‌است. پرونده‌ی این کشتی حتی پس از ۷ سال همچنان در دیوان عالی در حال بررسی است. مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، که به هرمزگان رفت، با نگاهی کارشناسی از مدت زمان طولانی نگهداری کانتینرها و عدم ترخیص سریع کالاها انتقاد کرد. خامنه‌ای، رهبر ایران، با نگاهی امنیتی دستور داد تا هرگونه سهل‌انگاری یا تعمد کشف شود.

وزیر کشور نیز اعلام کرد که قصور در انفجار بندر رجایی محرز شده و برخی مقصران احضار شده‌اند. اسکندر مومنی اضافه کرد که رعایت نکات ایمنی و پدافند غیرفعال در این بندر به طور جدی گرفته نشده بود و این موضوع باعث شد که شاهد این حادثه ناگوار شویم. البته، این اظهارنظرها برخی از شفافیت کم معمول در ایران نشان می‌دهند، به گونه‌ای که مقامات و رسانه‌های ملی و حکومتی در اطلاع‌رسانی نه شفاف و نه پیش‌قدم هستند.

توسط jahankhabari.ir