جوان آنلاین: نباید به مبحث «ترک فعلها» دامنه وسیعی داد و همه موضوعات را در آن جمع کرد. باید توجه داشت که بسیاری از ترک فعلها جرم به حساب نمیآیند و ما نمیتوانیم به آنها ورود قضایی داشته باشیم.
به گزارش مرکز رسانهای قوه قضاییه، حجتالاسلام محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه، در همایشی با مبلغین حوزوی شرکت کرد و در گفتگوی خود با اشاره به اهمیت مشورت با نخبگان و مزایای آن در اجرای مسئولیتهای حکمرانی، گفت: برگزاری جلسات مستمر با نخبگان کشور یکی از ضرورتهای بنیادی برای کارکنان نظام است.
رئیس عدلیه در ادامه به پیشینه تأسیس «نهاد پیشگیری از وقوع جرم» در دستگاه قضایی و تصویب قانون مربوطه پرداخت و گفت: پیشگیری از وقوع جرم از وظایف قوه قضاییه محسوب میشود. ما برنامهها و تدابیر مختلفی در این زمینه اتخاذ کردهایم و برگزاری منظم جلسات «شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم» را بر سر جدول کار قرار دادهایم، اما فاصله زمانی بین جلسات زیاد است و باید طی سال جلسات بیشتری برگزار شود. البته باید توجه داشت که وقوع جرم عوامل متعددی دارد که دستگاه قضایی نمیتواند همه آنها را برداشت کند. برای نمونه، ارتباط مستقیمی بین بیکاری و ارتکاب جرم وجود دارد.
محسنی اژهای با اشاره به اقدامات مرکز توسعه حل اختلاف و گسترش مصالحهسازی در پروندههای قضایی و تشکیل دادگاههای صلح در نقاط مختلف کشور گفت: برای بسط فرهنگ صلح و مصالحه در پروندهها، اقدامات مشابه در مرکز توسعه حل اختلاف صورت گرفته است. اگرچه فلسفه وجودی این شوراها، استفاده کامل از توانمندیهای مردم برای ایجاد مصالحه در پروندهها بوده، اما ما در قوه قضاییه با تخصیص اعتبارات لازم، تشکیلات زیرساختی را برای این هدف در پیش گرفتهایم و موجب شدیم «قانون شوراهای حل اختلاف» به تصویب برسد. از این رو، دادگاههای صلح در حوزههای قضایی در حال اجرای فعالیتها هستند. ما از مبلغین حوزوی برای جویابی فرهنگ صلح و مصالحه در دعاوی دعوت میکنیم.
محسنی اژهای ادامه داد: ما سازوکاری جهت جذب نخبگان حوزوایی و دانشگاهی در دستگاه قضایی ایجاد کردهایم تا این نخبگان شناسایی شده و به آموزشهای فشرده و تخصصی پرداخته شوند. در این زمینه، تفاهمات خوبی با شورای عالی حوزههای علمیه دستیافته است.
در خاتمه مبحث، رئیس قوه قضاییه تأکید کرد: نباید به مبحث «ترک فعلها» دامنه وسیعی داد. بسیاری از ترک فعلها جرم نیستند و ما نمیتوانیم برای آنها ورود قضایی داشته باشیم. البته سازمان بازرسی ما به تخلفات قانونی و مقرراتی ورودی دارد و بیشتر گزارشات ناگهانی به دستگاههای مسئول از این بخش ارسال میشود. باید توجه داشت که برای بسیاری از ترک فعلها جرمانگاری صورت نگرفته است، چرا که قانون آنها را جرم تلقی نمیکند. البته من ممکن است برخی از این ترک فعلها را جرم بدانم، اما در حال حاضر قانون آنها را به این صورت نمیشناسد.