بر اساس گزارشهای چهار دیپلمات اورپایی که به «رویترز» خبر دادهاند، ایران به طرفهای اروپایی توافق هستهای سال 2015 پیشنهادی ارائه کرده است. طبق این پیشنهاد، در صورت آغاز دور بعدی مذاکرات با ایالات متحده، ایران قاضی به برگزاری مذاکرات همافزایی با کشورهای اروپایی در رم است، که ممکن است در روز جمعه این هفته م Visa گردد.
منابع مطلع به «رویترز» گفتهاند که هنوز پاسخی از سوی اروپاییها به این پیشنهاد ایران داده نشده است. این پیشنهاد در زمانی ارائه شده است که دور سوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا بهدستور قدرتهایی مانند عمان، در کشور عربی عمان برگزار شده و همچنین ایران بر اثر دیپلماسی خود با روسیه و چین، به دنبال استفاده از این فرصت مثبت است.
totalCount Solitude مقامات عربستان نیز اظهار داشتهاند که دور جدیدی از مذاکرات آمریکا و ایران ممکن است در سوم ماه مه (13 اردیبهشت) در اروپا برگزار شود، اما هنوز هیچ تصمیمی رسمی در این باره گرفته نشده است.
«رویترز» گزارش میدهد که این پیشنهاد ایران نشاندهندهی تمایل تهران به حفظ گزینههای خود و در عین حال ارزیابی موضع اروپاییها در مورد احتمال تغییر تحریمهای سازمان ملل پس از انتها برجام در اکتبر (مهر) است. دیپلماتهای اروپایی و غربی به «رویترز» اعلام کردهاند که ایران پس از مذاکرات اخیر با آمریکا در شنبه گذشته، پیشنهاد برگزاری مذاکراتی با کشورهای اروپایی (تک ترویکا) در رم را مطرح کرده است.
اگر برگزاری این مذاکرات ممکن نباشد، ایران گزینه گفتوگویی در تهران را نیز در نظر گرفته است. بنابر اظهار یک مقام ایرانی، حفظ هماهنگی با تمام طرفهای توافق 2015 حیاتی است و ملاقات با کشورهای اروپایی قبل از دور بعدی مذاکرات با آمریکا میتواند مفید باشد.
عباس عراقچی، وزیر دبیر مategorie خارجه ایران، روز پنجشنبه اعلام کرد که آماده سفر به اروپا برای برگزاری مذاکرات است، البته او تأکید کرد که پس از تیره شدن روابط بین دو طرف، اکنون توپ در زمین اروپا قرار دارد.
ایران و کشورهای تک ترویکا اروپایی (بریتانیا، فرانسه، آلمان) از سپتامبر گذشته تعدادی مذاکرات دوجانبه و دهجانبه برگزار کردهاند. آخرین مذاکرات فنی بین این کشورها در مارس (اسفند) برگزار شد که به چارچوبی برای محدودکنندهی برنامه هستهای ایران در عوض رفع تحریمها اختصاص داشت.
تهدید بازگشت تحریمهای سازمان ملل یکی از مسائل اصلی مذاکرات ایران با اروپا است. آمریکا پس از خروج از توافق 2015 دیگر در شورای امنیت مجوز فعالسازی مکانیزم بازگشت تحریمها (اسنپ بک) را ندارد و این امکان فقط برای کشورهای تک ترویکا اروپایی فراهم است.
یک مقام ایرانی با اشاره به هدف آرمانی دیدار با اروپاییها، اضافه کرد که مذاکرات هستهای ایران با آمریکا به آرامی پیش میرود و تهران به دلیل ناامنی نسبت به الجانب آمریکایی، تمایلی به توافق موقت ندارد. همین مقام نیز تصریح کرد: “ما نیاز داریم که اروپاییها درک کنند اینکه ما خواهان توافق جدیدی هستیم و آمادهایم گامهایی برای کاهش برنامه غنیسازی خود بگذاریم؛ اما برای این کار نیاز به زمانی داریم.”
وزارت خارجه بریتانیا و آلمان از اظهار نظر درباره این پیشنهاد ایران خودداری کردهاند، و وزارت خارجه فرانسه نیز هنوز پاسخی نداده است.