اسماعیل بقایی

به گزارش خبرنگار ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در نشست خبری صبح امروز، دوشنبه 8 اردیبهشت، با ابراز تأسف از وقوع حادثه آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی و ضمن عرض تسلیت به خانواده‌های جان‌باختگان این حادثه گفت: در این روزها وزارت امور خارجه در حوزه دیپلماسی بسیار فعال بود که سفر وزیر امور خارجه به چین و دیگر کشورهای منطقه را داشتیم که همه این سفرها مهم بودند و در خصوص موضوعات مختلف از جمله نسل‌کشی در غزه مذاکرات شد. متأسفانه طی هفته‌های گذشته بیش از 300 نفر به بدترین وضع ممکن به قتل رسیدند. از سوی دیگر طرح استعماری غزه را داشتیم که متأسفانه جامعه جهانی در این باره سکوت کرده‌ است در صورتی که همه وظیفه دارند نسبت به این جنایات اعتراض کنند و از نهادهای مسئول که مسئولیت برقراری صلح و امنیت بین‌المللی را برعهده دارند نسبت به پایان نسل‌کشی در غزه مطالباتی را مطرح کنند.

وی درباره دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: ورود به جزئیات هر مذاکراتی باید در چارچوب کلیاتی که دو طرف تفاهم کرده‌اند انجام شود و لذا هیچ تفاهمی در خصوص جزئیات صورت نمی‌گیرد مگر آنکه در خصوص تفاهم بر کلیات اتفاق بیفتد. ما به هیچ‌وجه از خطوط قرمز خود عبور نمی‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بازداشت دو خبرنگار ایرانی در فرانسه اظهار کرد: اینکه دو خبرنگار را به خاطر اعتراض به نسل‌کشی در غزه بازداشت می‌کنند بر خلاف موازین حقوق بشری و بر ضد آزادی بیان است. ما این موضوع را به جد پیگیری کردیم و در آخرین صحبت توافق شد که خانم اسفندیاری دیدار کنسولی با خانواده خود داشته باشد. شهروندان ایرانی هیچ جرمی مرتکب نشده‌‎اند به غیر از اینکه مخالفت خود را با جرمی که در منطقه در جریان است بیان کرده‌اند.

بقایی با اشاره به سفر هیئت فنی آژانس بین‌المللی اتمی به تهران اظهار کرد: این سفر در راستای توافقی است که هفته گذشته میان مقامات ایرانی و مقامات آژانس انجام شد و این هیئت امروز به ایران آمده است و یکی از موضوعاتی که مطرح خواهد شد صحبت در خصوص موضوعات باقی‌مانده پادمانی است. برای ما مهم است که آژانس به دور از فشارهای سیاسی نقش حرفه‌ای خود را ایفا کند.

وی درباره آخرین اخبار پیرامون پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی و همراهانشان اظهار کرد: پرونده رسیدگی به ترور شهید سلیمانی و همراهانشان یک پرونده جاری در مراجع قضایی است و طبق مقررات و قوانین در جریان است.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره توئیت اخیر وزیر امور خارجه عمان در خصوص سطح برگزاری دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: فکر می‌کنم توئیت ایشان به طور دقیق به فارسی ترجمه نشده است. ایشان گفته‌اند که یک نشست دیگر عالی‌رتبه در سطح وزیر امور خارجه ایران و نماینده آمریکا برگزار خواهد شد و لذا منظور از توئیت ایشان همین است.

بقایی درباره استقبال کشورهای مختلف از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و تماس‌های دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران با این کشورها اظهار کرد: این نشانگر جایگاه و اهمیتی است که ما برای همسایگانمان در خلیج فارس و دیگر همسایگان و همچنین برای کشورهای درگیر در مذاکرات هسته‌ای به خصوص چین، روسیه و اروپا که عمدتاً عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند، قائل هستیم. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد از نقش سازنده دیگر کشورها که در این روند نقش داشتند بهره ببرد و این به خود کشورهای اروپایی بستگی دارد که می‌خواهند چه نقشی ایفا کنند.

بقائی در واکنش به اظهارات نتانیاهو درباره نابودی تأسیسات هسته‌ای ایران اظهار کرد: تعجبی ندارد که مقامات رژیم صهیونیستی با دو هدف، نخست سرپوش گذاشتن بر نسل‌کشی در غزه و دوم آگاه‌سازی از پیامدهای سنگین هر اقدام ماجراجویانه علیه ایران، دست به چنین لفاظی‌هایی بزنند. کشورهای غربی، به‌ویژه حامیان این رژیم، باید بدانند که در تهدید صلح و امنیت جهانی نقش دارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دعوت عراقچی از سه کشور اروپایی برای تعامل دیپلماتیک و اینکه آیا کنار گذاشتن اروپایی‌ها به درخواست ایران بوده است یا خیر، توضیح داد: هیچکدام، انتخاب خودشان بوده است.

بقائی همچنین درباره اعمال فشارهای آمریکا علیه چین و سایر کشورها گفت: سیاست فشار حداکثری، مختص ایران نیست و علیه سایر ملت‌ها نیز اعمال می‌شود که این روند، تجارت آزاد را مختل کرده و حقوق بشر افرادی را که هدف تحریم‌ها قرار می‌گیرند، نقض می‌کند. تحریم‌های تحمیلی بر چین در واقع مانعی بر سر راه گسترش روابط دوستانه میان ملت‌ها ایجاد می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تیتر یکی از رسانه‌ها درباره اظهارات وزیر خارجه مبنی بر راحت‌تر بودن مذاکرات بدون حضور خبرنگاران اظهار کرد: عجیب است که یک شوخی از سوی وزیری خوش‌طبع به عنوان تیتر اصلی رسانه انتخاب می‌شود. آقای عراقچی با رفتار خود نشان داده‌اند که برای رسانه‌ها ارزش قائل هستند و در آغاز صحبت‌هایشان تنها مزاحی کرده بودند.

وی درباره پیگیری وضعیت اتباع ایرانی بازداشت‌شده در فرانسه و سایر کشورها گفت: حمایت از حقوق شهروندان ایرانی در سراسر جهان وظیفه ذاتی ماست. خوشحالیم که در خصوص خانم اسفندیاری، گام مثبتی برداشته شده است. همچنین از دولت فرانسه می‌خواهیم به تعهدات بین‌المللی خود در زمینه حقوق بشر پایبند باشد.

بقایی درباره زمان‌بندی مذاکرات نیز اظهار داد: برنامه‌ریزی برای زمان مذاکرات با توافق طرفین انجام می‌شود. از ابتدا تأکید کردیم که در مذاکرات جدی هستیم و هر زمان که امکان رفع تحریم‌ها فراهم شود، به نفع مردم ایران خواهد بود. چرا که تحریم‌ها زندگی شهروندان ما را هدف گرفته‌اند. به همین دلیل آماده‌ایم گفت‌وگوها را ادامه دهیم.

وی همچنین با اشاره به افزایش تنش میان هند و پاکستان تصریح کرد: حادثه تروریستی اخیر در هند بسیار دردناک بود و ما با مردم این کشور ابراز همدردی کردیم. تروریسم در هر نقطه‌ای از جهان تهدیدی علیه صلح و امنیت محسوب می‌شود. وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با همتایان خود آمادگی ایران برای کمک به کاهش تنش‌ها را اعلام کرده است: ایران با هر دو کشور هند و پاکستان روابط تاریخی و دوستانه دارد و هرگز خواهان درگیری میان این دو کشور آسیایی نیست. رئیس‌جمهور نیز در تماس‌های جداگانه با سران این کشورها بر همین موضوع تأکید کرده‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره سفر رئیس‌جمهور به جمهوری آذربایجان گفت: این سفر اهمیت بالایی دارد و ماه‌ها برای زمینه‌سازی آن تلاش شده است. ما با آذربایجان اشتراکات تاریخی، فرهنگی و دینی داریم و ثبات قفقاز جنوبی برای ما بسیار مهم است. امیدواریم این سفر به امضای موافقت‌نامه‌ها و تفاهم‌نامه‌های جدیدی بین دو کشور منجر شود.

وی درباره برگزاری همایش‌های ایران و آفریقا و ایران اکسپو افزود: این رویدادها فرصت مناسبی برای معرفی توانمندی‌های اقتصادی، تجاری و دانش‌بنیان کشور فراهم کردند و با مشارکت بیش از ۱۰۰ کشور برگزار شدند. وزارت خارجه نقش مؤثری در برنامه‌ریزی داشت و سطح حضور کشورها در این دوره نسبت به سال‌های قبل افزایش چشمگیری داشته است. امیدواریم این روند آغازگر فصل جدیدی در روابط ایران با کشورهای هدف باشد.

بقائی همچنین درباره زندانیان ایرانی در افغانستان و وضعیت یک عکاس ایرانی بازداشت‌شده، گفت: شمار زندانیان ایرانی در افغانستان بسیار محدود است و حتی به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد. یکی از زندانیان آزاد شده و آزادی عکاس بازداشت‌شده نیز در دست پیگیری است.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره بهره‌گیری از کارشناسان در روند مذاکرات و همچنین مطرح شدن موضوع رفع انسداد دارایی‌های ایران در خارج از کشور اظهار کرد: در هر مقطع از گفت‌وگوها، متناسب با پیشرفت مباحث، از نظرات تخصصی و فنی کارشناسان بهره می‌گیریم. در این دور از مذاکرات نیز علاوه بر حضور کارشناسان اقتصادی، متخصصان مجرب از سازمان انرژی اتمی نیز نقش‌آفرین بودند و در ادامه مسیر نیز هر زمان که نیاز باشد از ظرفیت آنان استفاده خواهیم کرد. یکی از مطالبات اصلی ما در مذاکرات، دسترسی آزاد به دارایی‌های مسدود شده ملت ایران است، چراکه توقیف این اموال را غیرقانونی می‌دانیم و این مسئله بخشی از روند مذاکرات و رفع تحریم‌ها محسوب می‌شود.

وی درباره انتقادات کشورهای غربی نسبت به روابط ایران و چین و همچنین نقش چین در منطقه غرب آسیا گفت: روابط ایران و چین بر پایه یک دوستی دیرینه و شراکت راهبردی شکل گرفته است؛ این ارتباط بر اصول احترام متقابل و درک منافع مشترک دو ملت استوار است، مسئله‌ای که طی نیم قرن گذشته به‌خوبی برای ما ثابت شده است. انتقاداتی که برخی کشورهای اروپایی و آمریکا نسبت به حضور چین در منطقه مطرح می‌کنند، بیشتر ریشه در مسائل سیاسی و برداشت‌های ژئوپلیتیکی آنان از منطقه و جهان دارد تا واقعیت‌های موجود. در تمام این سال‌ها، چین نقش سازنده‌ای در تحولات منطقه داشته و مقایسه رفتار آن با سایر قدرت‌ها، تفاوت‌ها را آشکار می‌کند؛ چین نه پایگاه نظامی در منطقه ایجاد کرده، نه از جنایات و نسل‌کشی حمایت کرده و نه در امور داخلی کشورهای منطقه مداخله داشته است.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: کشورهایی که نسبت به نقش چین معترض هستند بهتر است به عملکرد خود بنگرند. آنچه موجب خشم مردم منطقه شده، حمایت‌های بی‌دریغ همین کشورها از رژیم صهیونیستی است که عامل اصلی استمرار ناامنی در منطقه به شمار می‌رود. در مقابل، چین همواره در جهت توسعه و آبادانی کشورهای در حال پیشرفت منطقه گام برداشته است.

بقایی نسبت به گزارش‌های اخیر منتشر شده از سوی هلند و سوئد که اتهاماتی علیه ایران مطرح کرده‌اند، واکنش نشان داد و اظهار کرد: این گزارش‌ها بر پایه حدس و گمان و تصورات قالبی شکل گرفته‌اند و اتهام‌های مطرح‌شده، هیچ مبنای معتبری ندارند. پذیرفتنی نیست که برخی کشورها در منطقه دست به اقدامات جنایتکارانه بزنند و در عین حال، هر چند وقت یکبار اتهاماتی بی‌اساس علیه ایران مطرح کنند. در پی این ادعاهای بی‌پایه، سفرای هلند و سوئد در تهران به وزارت امور خارجه احضار شدند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال بازگشایی سفارت ایران در دمشق تأکید کرد: چنین برنامه‌ای در دستور کار نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو بریکس در برزیل نیز گفت: بریکس به عنوان یکی از نهادهای مهم جهانی، سهم چشمگیری در تحولات بین‌المللی دارد و نشانه‌ای از گرایش کشورها به چندجانبه‌گرایی است. با توجه به همزمانی این نشست با سفر رئیس‌جمهور به باکو، ایران در این اجلاس در سطح معاون دیپلماسی اقتصادی حضور خواهد داشت.

وی در خصوص یادداشت عراقچی در روزنامه واشنگتن‌پست درباره همکاری‌های بین‌المللی برای توسعه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای و ساخت راکتور بیان کرد: این مقاله در راستای تشریح نیازهای واقعی ایران تنظیم شده است. یکی از شبهاتی که مطرح می‌شد این بود که ایران به انرژی هسته‌ای نیازی ندارد چون منابع نفت و گاز در اختیار دارد، در حالی که این ادعا بی‌اساس است. در مقاله عراقچی، ظرفیت‌های ایران در این حوزه و استقبال از همکاری‌های بین‌المللی تبیین شده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره سفر آتی رئیس مجلس به چین گفت: این سفر برای حضور در یکی از نشست‌های سازمان همکاری شانگهای انجام خواهد شد و طی هفته‌های آینده صورت می‌گیرد.

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir