دیدارنیوز: ارسال پیامکهای غیرمعمول مربوط به حجاب به زنان ایران مجدداً موج بحثهای فراوانی را آغاز کرده است.
پس از ارسال پیامکهایی در مورد عدم رعایت حجاب به افراد – نه بازنشینان خودرو – در شهرهای اصفهان و شیراز، این بار پیامک مشابهی به شهروندان تهران ارسال شده است. این پیامکها که با امضای ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران فرستاده میشوند، با سرشماره amrebemaruf ارسال میشوند. هنوز مشخص نیست که چگونه هویت گیرندگان حجاب شناسایی شده و کد ملی و شماره تلفن آنها مشخص میشود.
متن این پیامک به شرح زیر میباشد: «خانم ****، با سلام و احترام؛ مطابق با قوانین، شما بدون رعایت پوشش قانونی در سطح شهر تهران حضور داشتهاید. لطفاً نسبت به رعایت قانون و اصلاح پوشش خود اقدام فرمایید. ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران.»
موقف سخنگوی دولت
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در حاشیه جلسه هیئت دولت پاسخگوی سوالات خبرنگاران در مورد این پیامکها بود. او ابراز بیاطلاعی کرد و گفت: «دولت معتقد است که موضوع حجاب مربوط به مسائل فرهنگی و تربیتی است. با عملیاتی که مثبت نباشند، به نتیجه نخواهیم رسید. دولت برنامهای برای روبهروی با مردم ندارد.» او در پاسخ به این سوال که چه افرادی گزارشدهنده در سطح شهر هستند، نیروی انتظامی بوده یا ارگانهای دیگر، اعلام کرد که این موضوع را پیگیری خواهد کرد و اطلاعات لازم را ارائه خواهد داد.
نظرة رئیسجمهور چیست؟
موضع مسعود پزشکیان درباره قانون حجاب، چند ماه قبل توسط محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور، اعلام شد. در آن زمان نیز آمده بود که پزشکیان نمیخواهد به مواجهه با مردم جمعهای اقدام کند. دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی نیز به دلیل نگرانیهای امنیتی، اعطای مجوز ابلاغ قانون جدید عفاف و حجاب را متوقف کرده است. این قانون از زمان مطرح شدن در مجلس، از اصل هشتادوپنجی شدن و بررسی خارج از صحن علنی تا تلاشهای ابلاغ آن، همواره مورد بحث بوده است. بینالyme، مطالبهگران ابلاغ قانون حجاب میگویند اگر این قانون جدید ابلاغ نشود، قوانین موجود باید اجرا شوند. در حالی که به نظر میرسد که برای مقامات، «مسئله» بیشتر از «نحوه پرداخت به آن» در اولویت است. در حال حاضر، بدون ابلاغ قانون مذکور، در برخی مکانها درگیریهایی بین مردم با یکدیگر رخ میدهد.
در زمستان 1403، موضوع ارسال پیامکهای حجاب برای عابران ابتدا در اصفهان و ابتدای این سال نیز در شیراز مطرح شد، اما مسعود پزشکیان تا کنون در مورد این مسئله سکوت کرده است. این پیامکها توسط ستاد امر به معروف، دادگستری و نیروی انتظامی ارسال شدهاند و غیر از پیامکهای مربوط به کشف حجاب در خودرو که هیچوقت متوقف نشدهاند.
یک ستاد و شورای خاص
در بخش معرفی ستاد امر به معروف و نهی از منکر (در سایت این نهاد) آمده است: «این ستاد بر اساس ماده 16 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر (مصوب 23 فروردین 1394 مجلس شورای اسلامی) و با تمرکز بر سیاستگذاری، انجام فعالیتهای ترویجی، نظارتی و حمایتی، همچنین هماهنگیهای ستادی و بیندستگاهی، به ایفای نقش خود در جامعه ادامه میدهد. ما بر این باوریم که مأموریت خود را با تأکید بر تذکر لisanی و تقویت نظارت عمومی در تمامی شئون و تعاملات اجتماعی به انجام خواهیم رساند. هدف ما ایجاد فضایی است که در آن ارزشهای اسلامی و اخلاقی به بهترین نحو ترویج و حفظ شوند.»
در ادامه معرفی این ستاد، اعضای شورای مرکزی ستاد امر به معروف و نهی از منکر به استناد ماده 19 قانون مایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر معرفی شدهاند. رئیس ستاد از سوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه انتخاب میشود. این شورا 19 عضو دارد که 6 نفر از آنها اعضای دولتهای وقت هستند. وزرای کشور، اطلاعات، ارشاد، آموزش و پرورش، علوم و صمت اعضای دولتی این شورا محسوب میشوند. دو نماینده مجلس را کمیسیون فرهنگی معرفی و مجلس انتخاب کرده و به عنوان ناظر در شورا هستند. یک نماینده از قوه قضاییه، رئیس سازمان صداوسیما، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، فرمانده کل فراجا، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، دو مجتهد منتخب شورای عالی حوزههای علمیه، یک خانم مجتهده منتخب شورایعالی حوزههای علمیه خواهران و دبیر ستاد که از سوی رئیس منتخب میشود، نیز باید به این فهرست اضافه شوند.
بررسی اخبار نشان نمیدهد که آیا جلسات این شورای مرکزی برگزار میشوند یا نه. اما در صورت برگزاری این جلسات، موضع اعضای دولتی این شورا که توسط پزشکیان انتخاب شدهاند، مورد توجه خواهد بود.