**تاریخ انتشار: ۶ مه ۲۰۲۵ – ۱:۱۳ +۲ گرینویچ • بهروزرسانی شده در: ۶:۰۱**
**اطلاعیه اکسیوس**: کابینه امنیتی اسرائیل در صبح دوشنبه ۵ مه، برنامهای را تصویب کرد که طبق آن، ارتش اسرائیل در صورت عدم توافق بر سر آتشبس و آزادی گروگانها تا ۱۵ مه، عملیاتی برای اشغال کامل نوار غزه را آغاز خواهد کرد و این منطقه را تا زمان نامحدود تحت تسلط خود نگه خواهد داشت.
طبق این برنامه، ارتش اسرائیل قرار است تمامی ساختمانهای باقیمانده را نابود کند و دو میلیون نفر جمعیت غزه را به منطقهای به نام «منطقه بشردوستانه» منتقل کند. یک مقام اسرائیلی اظهار داشته که تنها جایگزین برای مقیمین غزه، مهاجرت «داوطلبانه» از نوار غزه به کشورهای دیگر است. این ایده با طرح دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، که در دوران سفر بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل به آمریکا رونمایی شد، تطابق دارد.
با این حال، این جابجایی به سختی «داوطلبانه» محسوب میشود. تاکنون هیچ کشوری برای پذیرش آوارگان فلسطینی موافقت نکرده و دیوان کیفری بینالمللی آن را جنایت جنگی میداند. هرچند اسرائیل ادعا میکند که با چند کشور در این مورد مذاکره کرده است.
**جزئیات برنامه:**
برنامه اسرائیل که با نام رمز «ارابههای جدعون» شناخته میشود، برای «شکست کامل حماس» طراحی شده است. ارتش اسرائیل با چهار یا پنج لشکر زرهی و پیاده، مناطق نوار غزه را تصرف خواهد کرد. بتزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، اعلام کرده است که اشغال غزه دائمی خواهد بود و حتی در صورت آزادی گروگانها، ارتش نخواهد عقبنشینی کرد.
برنامهای برای تخریب تمامی ساختمانها و تونلهای باقیمانده همزمان با پیشروی در غزه وجود دارد. اردوگاههایی در رفح برای توزیع کمکها و اسکان فلسطینیان در حال ساخت هستند. همچنین، تمامی فلسطینیها سرباز شوند تا اطمینان حاصل شود که مسلح یا عضو حماس نیستند. این اردوگاهها برعهده یک بنیاد بینالمللی جدید و شرکتهای خصوصی آمریکایی خواهد بود.
**نقش ترامپ:**
ترامپ از ۱۳ تا ۱۶ مه به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی سفر خواهد کرد. یک مقام اسرائیلی اظهار داشته که این سفر فرصت روزنهای برای دستیابی به توافق فراهم کرده است. اگر توافقی حاصل نشود، عملیات اجرا خواهد شد.
ترامپ و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه او به خاورمیانه، پیش از ریاست جمهوری نقشی فعال در حصول توافق آتشبس و آزادی گروگانها ایفا کردند، اما اکنون اسرائیل میگویند که ترامپ نقش فعالی ندارد و به نتانیاهو حمایت میکند. دولت ترامپ هیچ فشاری بر اسرائیل وارد نکرده و به میانجیگران قطر و مصر گفته که تنها گزینه موقتی است که حماس آن را رد کرده است.
مقامات آمریکایی و عرب اعلام کردهاند که غزه اولویت اصلی سفر ترامپ به خاورمیانه نیست. یک مقام عرب گفته که نظرات منفی زیادی در مورد سفر ترامپ وجود دارد، زیرا او پیshirt برای آتشبس تلاش کرد ولی وضعیت در غزه بدتر شده است.
ترامپ اعلام کرده که قصد دارد به کمک فراهم کردن غذای مردم غزه کمک کند. استیو ویتکاف نیز اعلام کرده که امیدوار است قبل از سفر ترامپ به خاورمیانه، توافقی حاصل شود.
**نظر اسرائیلیها:**
مذاکرات برای دستیابی به توافق آتشبس و آزادی گروگانها به بنبست خورده است. اسرائیل خواستار توافقی جزئی است که ۸ تا ۱۰ گروگان آزاد شوند و در ازای آن آتشبسی ۴۵ تا ۶۰ روزه برقرار شود. حماس نیز خواستار توافقی جامع برای پایان جنگ و آزادی تمام ۵۹ گروگان باقیمانده است. تمام تلاشها برای پر کردن این شکاف تاکنون موفقیت نداشتهاند.
بسیاری از مقامهای اسرائیلی طرح اشغال غزه را گزینهای نهایی میدانند و ترجیح میدهند تا توافقی حاصل شود. تصمیم کابینه اسرائیل در داخل کشور بحثبرانگیز است، بهویژه با توجه به ضرورت فراخوانی ۷۰ هزار نیروی ذخیره. نگرانیهایی نیز دربارهٔ عدم شرکت نیروهای ذخیره در فراخوان جدید وجود دارد.
بسیاری از خانوادههای گروگانهای اسرائیلی بهشدت با این عملیات مخالفت دارند. نظرسنجیهای اخیر نشان میدهند که ۶۰ تا ۷۰ درصد اسرائیلیها مخالف اشغال کامل غزه هستند و از توافقی برای پایان جنگ و آزادی گروگانها حمایت میکنند. بسیاری از آنها بر این باورند که نتانیاهو به دلایل سیاسی به ادامه جنگ اصرار میکند.
**منبع: اکسیوس**