
اکبر مختاری، کارشناس روابط بینالملل، در هممیهن نوشت:
«اگر من رئیسجمهور شوم، در مدت 24 ساعت، جنگ اوکراین را خاتمه میدهم»؛ این بیانیهی مهم دونالد ترامپ در کمپین انتخاباتی دومین دوره ریاستجمهوری بود. با این حال، پس از مرور صد روز ریاستجمهوری ترامپ، هیچ دستآوردهای جدی در سیاست خارجی مشاهده نشده است. از آتشبس موقت غزه که با شکست همراه شد، تا نامه ترامپ به رهبر ایران، هیچیک از اینها به نتایج مورد نظر منجر نشدهاند.
صداهای جی.دی.ونس و اولئگ زلنسکی در کاخ سفید و صبر پوتین نشان داده است که پایان جنگ اوکراین به شکلی متفاوت از خرید و فروش یک هتل در 24 ساعت است. مذاکرات پیوسته با ایران و امکان توافق برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای میتواند کوچکترین دستآوردهای ترامپ را تشکیل دهد. مذاکرات بین دیپلماتهای ایران و نمایندگان ترامپ در مسقط و رم نشان میدهد که حتی توافقهای موقتی بسیار مشابه با برجام خواهند بود و فروش این توافقها به سنای آمریکا و حامیان اسرائیلی ترامپ بسیار سخت خواهد بود.
در داخل آمریکا، اقدامات مقابلهی جدی با مهاجران غیرقانونی نسبتاً موفق بوده است، اما این سیاستها تعداد بسیاری از شهروندان مهاجر با اقامت قانونی نیز را تحت تأثیر قرار داده است. از تشدد در ویزا برای ورود دوبارهی آمریکاییهای دوتابعیتی تا سختگیری برای ورود دانشجویان خارجی، تمامی اینها بخشی از سیاستهای ترامپ در صد روز اول دوره دوم ریاستجمهوری بودهاند. تنها موردی که رایدهندگان راضی شدند، شدت برخورد با مهاجران غیرقانونی بوده است. اما این سیاستها نگرانیهای جدیدی را برای اقلیتهای آکادمی و مخالفان سیاستهای اسرائیل در غزه ایجاد کردهاند.
در بُعد اقتصادی، راهبرد «آمریکا را دوباره بزرگ کنیم» (MAGA) و سیاست «اول آمریکا» باعث اعمال تعرفههای پرحداکت به تعداد زیادی از کشورها شده است. حتی کشور اسرائیل نیز از جمله این کشورها محسوب میشود. سیاستهای تعرفهای ترامپ در صد روز اول دوره دوم نیز پایداری کافی نداشتهاند. از یکسو، رئیسجمهور حاضر است تعرفههای تلخی را بر بیش از هفتاد کشور اعمال کند، و از سوی دیگر، بعد از افزایش انتقادات، برای بیشتر کشورها این تعرفهها را به مدت نود روز موقتاً خارج از اجرا بگذارد.
سیاست تعرفهای ترامپ به حدی نقد دانشمندان را برانگیخته است که حتی یکی از حامیان ثروتمند او، ایلون ماسک، در گفتوگوهای مستقیم تلفنی از این سیاستها ناراحتی خود را بیان کرده است. طی صد روز اخیر، بورس آمریکا به دلیل سیاستهای تعرفهای ترامپ سه بار ریزشهای شدید تجربه کرده است. در دوره چهارساله اولین ریاستجمهوری ترامپ، تنها به دلیل همهگیری کرونا، چنین ریزشی رخ داد.
صد روز اول ریاستجمهوری ترامپ در دور دوم به نسبت ضعیفتر از صد روز اول دوره اول او بوده است. تصمیمات او در دور دوم با پریشانی و بیثباتی همراه بودهاند. بخشی از این تغییرات میتواند به ضعیفتر بودن کابینه دور دوم نسبت به دور اول بگردد. در دوره اول، ژنرال متیس در پست وزیر دفاع حضور داشت، اما حالا، شخصیتهای کمتجربهتریمانند میانسالیهایی در مolithic حوزه مدیریت جنگ و با تکپارچگی مداخلهگرای و معاون رئیسجمهور، جی.دی.ونس، فرصت پیدا کردهاند.
منبع