احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با ایکنا، درباره دلایل به تعویق افتادن دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا،گفت: بنابر گفته وزیر خارجه عمان این تعویق معطوف به دلایل لجستیکی است اما مسلما از سوی ایران نیست بلکه از طرف آمریکاییها است. مایک والتز و مارکو روبیو دارای مواضع تند درباره اوکراین و ایران هستند. آنها به دلیل حمایت جدی از اسرائیل اقدامات سختگیرانه علیه اوکراین و ایران را دنبال میکنند اما سایر اعضای کابینه ترامپ علاقهمند به حل اختلافات ایران و آمریکا از طریق دیپلماسی هستند.
وی با اشاره به جانشینی روبیو به جای والتز به عنوان مشاور امنیت ملی به دلیل تشدید اختلافات داخلی، گفت: معنا و مفهوم این جایگزینی این است که باید هماهنگی در تیم آمریکایی انجام گیرد اما به طور مسلم آنها خواهان مذاکره و اخذ نتیجه هستند.
علاقهمندی ترامپ از توافق با ایران
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی با تأکید بر علاقهمندی دونالد ترامپ به اخذ نتیجه از توافق با ایران، تصریح کرد: ترامپ صلح در کنار قدرت و به عبارت دیگر صلح پر قدرت را دوست دارد. رئیسجمهور آمریکا دوست دارد در آینده بگوید «دیدید یکی از مشکلات عمده نظام بینالملل، ایران، را حل کردم». از دیگر سو، ایران هم اعلام میکند خواهان سلاح هستهای نیست. بنابراین آمریکا به طور مسلم دنبال این است که این امر را به عنوان توافق در قالب برجام با اندکی اختلافات و بالا و پایین به انجام برساند.
بخشایش اردستانی به مواضع برخی از اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکا بر خلاف موضع هستهای ایران در سه دور گذشته مذاکرات اشاره کرد و گفت: این مواضع تند به دلیل این است که آنها به دنبال صلح پرقدرت هستند. یعنی به زعم آنها و در نظام بینالملل و دیدگاه پوپولیستی، ایران به دلیل تهدید نظامی، مذاکره میکند. به باور آنها، مذاکره ایران به دلیل ترس از جنگ است. ایران ضعیف شده و جبهه مقاومت را از دست داده است و ایران هم گفته است که سلاح هستهای نمیخواهد.
واکنش ایران در مقابل تناقضات آمریکایی
بخشایش اردستانی با بیان اینکه وزیر امور خارجه کشورمان میتوانست نداشتن سلاح هستهای را به عنوان امتیاز بفروشد اما از قبل، این موضوع را مطرح کرد، افزود: اکنون آورده جمهوری اسلامی ایران، 300 کیلو اورانیوم غنی شده 60 درصدی است که در واقع پروتکل الحاقی است که طی مذاکرات بر روی آنها بحث میشود.
نماینده مجلس شورای اسلامی درباره موضع و واکنش ایران در مقابل این تناقضات آمریکاییها، افزود: آنچه در مذاکرات وجود دارد، اصالت دارد و صحیح است. در مذاکره خیلی آرام هستند و همراهی میکنند. شاید در واقع تیم مذاکرهکننده آمریکایی تاکنون مذاکره نکرده بلکه همراهی کرده است. بنابراین باید رفتار آنها را در مذاکره ببینیم نه اینکه رفتارشان را در منظر رسانهها به عنوان یک اصل ارزیابی کنیم. آنها در رسانهها میخواهند قلدرمآبی خود را نشان دهند اما در مذاکرات آرامتر هستند.
اسرائیل؛ علاقهمند به بهم خوردن روابط ایران و آمریکا
بخشایش اردستانی درباره تهدید نتانیاهو علیه تأسیسات هستهای ایران و اظهارات اخیر برخی از مقامات آمریکایی از جمله روبیو مبنی بر عدم نیاز ایران به غنیسازی حتی در حد 3.67 درصد و هماهنگی اسرائیل و آمریکا در این امر، اظهار کرد: این مرتبه وضعیت کمی متفاوت است. هنگامی که برجام در حال انعقاد بود، وزیر خارجه عربستان 5 ساعت به وین رفت و در هواپیما جانکری، وزیر خارجه آمریکا را دعوت کرد و گفت شما از برجام با ایران چه امتیازاتی را میخواهید تا به شما بدهم؛ اگر نفت، پول و سرمایهگذاری میخواهید، من به شما میدهم و با برجام مخالفت کرد اما این مرتبه، عربستان وزیر دفاع خود و پسر دوم بن سلمان، را فرستاد و حمایت خود را از مذاکره اعلام کرد. لذا اکنون با وضعیتی متفاوت از برجام روبرو هستیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: اسرائیل تنها کشور علاقهمند به بهم خوردن روابط ایران و آمریکا است و ترامپ ضمن مخالفت با اسرائیل گفت، این بار طوری عمل میکند که آنها تحت فشار قرار نگیرند. پس این بار با دفعه گذشته متفاوت است یعنی این طور نیست که مواضع اسرائیلیها با آمریکاییها یکی باشد. البته به لحاظ راهبردی، دیدگاه این دو یکی و به هم نزدیک است اما این بار رئیسجمهور آمریکا علاقهمند به سرانجام رسیدن مذاکرات است.
اراده دو طرف برای رسیدن به توافق
وی درباره ادامه روند مذاکرات در دورهای بعدی و خوشبینی و بدبینی به مذاکرات، گفت: فکر میکنم با نگاه بدبینانه یا خوشبینانه، توافق انجام میگیرد. مذاکره یعنی با حداقل انرژی، بیشترین امتیاز را بدست بیاوری و این بار هر دو طرف اراده کردهاند که این توافق به نتیجه برسد.
بخشایش اردستانی با اشاره به اهداف ترامپ از رسیدن به توافق، اظهار کرد: اول، ترامپ در جنگ تعرفهها، مکزیک و اوکراین ناموفق بود و حالا درباره جریان ایران میخواهد بگوید، موفق عمل کرده و آن را به انجام رسانده است. دوم، ترامپ میخواهد به اوباما بگوید من دیپلماسی را بهتر از تو بلد هستم. سوم اینکه ترامپ میخواهد جایزه صلح نوبل را بگیرد و بگوید که بالاخره با ایران به مصالحه رسیدیم و سفارتخانه خود را باز کردیم.
وی در پایان با تأکید بر اینکه بالاخره تناقضاتی در این بین نیز وجود دارد، گفت: سیاست یعنی حل تعارضات موجود در جهان واقعی. آنها تناقاضاتی را مطرح میکنند و از طرف دیگر تحریم میکنند و از سوی دیگر مذاکره میکنند. آدم گیج میشود که کدام درست است اما چون این تحریمها تکراری است و صرفاً جنبه روانی دارد، میخواهد ایران را تحت فشار قرار دهد تا زودتر به تفاهم و توافق برسد.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
source