اسماعیل بقایی

به گزارش خبرنگار ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری با اصحاب رسانه که صبح امروز، دوشنبه 15 اردیبهشت برگزار شد، درباره سفر آقای عراقچی به پاکستان و هند گفت: سفر وزیر امور خارجه به پاکستان در چارچوب روابط نزدیک جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه است. ما با پاکستان روابط نزدیکی داریم و در خصوص موضوعات منطقه‌ای و مباحث مختلف مانند وضعیت غزه و دیگر موارد گفت‌وگو داریم. آقای عراقچی در جریان این سفر با نخست‌وزیر و رئیس جمهور پاکستان دیدار خواهد کرد. از سوی دیگر سفر ایشان به هند در چارچوب سفری است که برای کمیسیون مشترک اقتصادی برنامه‌ریزی شده است. سفر آقای عراقچی به پاکستان امروز خاتمه پیدا می‌کند و سفر ایشان به هند برای روز پنجشنبه برنامه‌ریزی شده است.

وی درباره موضع ایران در مذاکرات هسته‌ای و در واکنش به برخی مواضع غیراصولی مقامات آمریکا که بر عدم نیاز ایران به انرژی هسته‌ای تأکید دارند، اظهار کرد: موضع ما در مذاکرات غیرقابل تغییر است و در فضای عمومی و رسانه‌ای مذاکره نخواهیم کرد. به هیچ‌وجه از حق ملت ایران در خصوص انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای کوتاه نخواهیم آمد. وقتی عضو «ان پی تی» هستیم قطعاً باید از مزایای آن هم بهره ببریم. اینکه گفته می‌شود ایران به خاطر برخورداری از منابع عظیم فسیلی نیازی به انرژی هسته‌ای ندارد نوعی سفسطه محسوب می‌شود. منابع فسیلی ما محدود است و نیاز به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای داریم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به مواضع غیراصولی دولت فرانسه بیان کرد: از دولت فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی دعوت می‌کنیم که نقش سازنده را در روند مذاکرات هسته‌ای ایفا کنند. برخی رفتارهای فرانسه سازنده نیست و مواضعی که از جانب این کشور مطرح می‌شود بی‌مبنا و از لحاظ حقوقی و منطقی غیرقابل پذیرش است. گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا مبتنی بر رفع تحریم‌ها و حول مسئله هسته‌ای است و همه طرف‌ها در جریان این گفت‌وگوها هستند و لذا بیان برخی موضوعات کمکی به روند مذاکرات نخواهد کرد.

بقایی درباره به تعویق افتادن دور چهارم مذاکرات اظهار کرد: ما پایبندی خود را در مسیر گفت‌وگو و دیپلماسی اعلام کرده و در عمل این را نشان دادیم. در خصوص آینده مذاکرات منتظر عمان هستیم چون ارتباط مستقیمی با طرف مقابل نداریم و امیدواریم دوستان عمانی بهترین زمان و مکان را پیدا کنند.

وی با اشاره به لغو سفر نخست‌وزیر رژیم اشغالگر قدس به باکو و تنش‌های اخیر میان اسرائیل و ترکیه گفت: فکر نمی‌کنیم که سفر مقامات رژیم صهیونیستی سفر مبارکی باشد چون به هرجا سفر می‌کنند اتفاقات نامبارکی را رقم می‌زنند. اینها جنایتکار هستند و همه مردم دنیا از آنها ناراضی و شاکی هستند. ما نیز اخبار را از طریق رسانه‌ها پیگیری کردیم و اطمینان داریم که همه کشورها نسبت به مقامی که می‌خواهند میزبانش باشند، دقت و احتیاط لازم را خواهند داشت. جامعه جهانی باید با رویکردی هماهنگ، مانع عادی‌سازی جنایات شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در رم که به دلیل مسائل لجستیکی لغو شد، گفت: لغو این مذاکرات هیچ پیام خاصی نداشت و صرفاً به دلایل عملیاتی صورت گرفت. قرار بود این نشست در کنار گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در اروپا برگزار شود و ایران آمادگی دارد که با توافق طرفین، نشست جدیدی برگزار کند.

 

وی درباره معاهده راهبردی ایران و روسیه اظهار کرد: توافق شراکت راهبردی بین ایران و روسیه با جدیت در حال پیگیری است. وزارت خارجه ایران در این راستا مراحل مختلف را به سرعت طی کرده و لایحه تصویب این معاهده به ریاست جمهوری ارسال شده است. این لایحه اخیراً به مجلس ارسال شده و مراحل قانونی آن در حال انجام است.

 

بقایی در خصوص فعال شدن مکانیسم ماشه نیز تأکید کرد: هیچ مبنای حقوقی برای فعال شدن مکانیسم ماشه وجود ندارد زیرا فعالیت هسته‌ای ایران کاملاً صلح‌آمیز است. تلاش برخی کشورها برای سوءاستفاده از این ابزار و اعمال فشار در شورای امنیت به منظور امتیازگیری در مذاکرات را غیرقابل قبول دانسته و معتقدیم تبعات چنین رویکردی به طرف‌های مقابل خواهد رسید.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به درخواست‌های طرف‌ آمریکایی مبنی بر اینکه ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد، اظهار کرد: اگر در این خصوص صداقت وجود داشته باشد، بسیاری از مسائل قابل حل است.

 

وی افزود که ایران پیش از این اعلام کرده و در عمل نشان داده که قصد تسلیحاتی کردن برنامه هسته‌ای خود را ندارد.

 

وی در خصوص اظهارات مقامات آمریکایی درباره ضرورت خلع سلاح حزب‌الله لبنان تصریح کرد که موضوع سلاح و دفاع از یک کشور هیچ ربطی به طرف‌های ثالث ندارد. به‌ویژه طرفی که خود جزو درگیری‌هاست و به‌عنوان بزرگ‌ترین حامی رژیم صهیونیستی از نظر تسلیحاتی، سیاسی و مالی شناخته می‌شود.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: آمریکا در موقعیتی نیست که مطالبات خود را به طرف‌های لبنانی تحمیل کند و این مسئله باید توسط لبنان و احزاب و گروه‌هایی که در مدیریت جامعه لبنان نقش دارند، حل شود.

 

بقایی افزود: حق مقاومت، هم از نظر منطقی و هم از دیدگاه حقوق بین‌الملل، بخشی از حق طبیعی دفاع مشروع ملت‌هاست و به‌عنوان یک حق شناخته شده به حساب می‌آید. در منطقه‌ای که موجودیتی درگیر جنگ است، همه کشورها باید توجه داشته باشند که نمی‌توانند در برابر رژیم صهیونیستی از دفاع مشروع خود چشم‌پوشی کنند یا ابزارهای دفاعی خود را کنار بگذارند.

 

 وی در خصوص تغییرات اخیر در شورای امنیت ملی آمریکا و گزارش‌های مربوط به والتز گفت: این موضوع مربوط به سامانه تصمیم‌گیری داخلی آمریکاست. برای ایران، رفتار و مواضع مطرح‌شده در میز مذاکره مهم است و تصمیم‌گیری بر اساس اظهارات رسمی انجام می‌شود.

 

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به اتهامات در مورد حملات به یمن و ارتباط آن با ایران تصریح کرد: این اتهامات تکرار همان ادعاهای قبلی است. ایران نیازی به نایب در منطقه ندارد و تنها رژیم صهیونیستی است که نایب طرف‌های دیگر در منطقه است و موجب آشوب در آن شده است. مردم یمن در راستای دفاع از خود اقداماتی را انجام داده‌اند که این تصمیمات کاملاً مستقل از طرف‌های خارجی است و تمامی اتهامات مطرح‌شده بی‌اساس هستند.

 

بقایی در پاسخ به سؤالی در خصوص ادعای برخی منابع مبنی بر اینکه وقفه در مذاکرات ایران-آمریکا به اختلافات داخلی در تیم آمریکا و افشای تبانی مشاور امنیت ملی آمریکا با نتانیاهو برای اعمال فشار به تیم مذاکره‌کننده آمریکا و تحمیل دیدگاه‌های تندروانه مربوط می‌شود، گفت: تعویق مذاکرات با پیشنهاد عمان به عنوان میانجی مذاکرات و توافق سه طرف انجام شد. در هفته‌های اخیر شاهد تلاش‌های زیادی از سوی گروه‌های جنگ‌طلب و مخالف دیپلماسی در داخل و خارج آمریکا بوده‌ایم که هدفشان اخلال در روند مذاکرات بود اما آنچه برای ما اهمیت دارد، موضع‌گیری رسمی هیئت مذاکره‌کننده آمریکاست. اینکه این هیئت چگونه می‌تواند انسجام داخلی خود را حفظ کرده و مواضع معقول، منطقی و واقع‌بینانه اتخاذ کند، مسئله‌ای است که به خود آنها مربوط می‌شود.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین افزود: از نظر ما، موضع ایران در طول ۲۰ سال گذشته ثابت و تغییرناپذیر باقی مانده است. ما بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تأکید کرده‌ایم و همچنان آماده‌ایم برای ایجاد اعتماد در مسائل مختلف، که یا بی‌دلیل یا به دلایلی خاص موجب نگرانی طرف‌های مقابل شده‌اند، گام برداریم. این رویکرد ایران در تمامی نشست‌ها ثابت بوده و همچنان بدون تغییر باقی خواهد ماند.

 

بقایی درخصوص سخنان وزیر دفاع کشورمان درباره هدف قرار دادن پایگاه‌های آمریکا در منطقه که شب گذشته در رونمایی از موشک «قاسم بصیر» مطرح شد، تأکید کرد که نباید چنین تفسیری از موضع‌گیری وزیر دفاع داشت. ایشان تأکید کرده‌اند که ایران سیاستی مبتنی بر حسن همجواری و دوستی با کشورهای منطقه دارد و در همین راستا، ایران تماس‌های مستمری با کشورهای همسایه داشته است. همه کشورهای منطقه موظف هستند از اقدام طرف ثالث علیه کشور دیگر جلوگیری کنند و در صورتی که از خاک کشوری علیه ایران اقدام شود، آن نقطه می‌تواند هدف دفاع مشروع قرار گیرد.

 

وی در خصوص ادعاهای مطرح شده در خصوص برنامه هسته‌ای ایران و تخلف از معاهده ان‌پی‌تی تأکید کرد: این ادعاها بی‌پایه و اساس هستند و برنامه هسته‌ای ایران تحت نظارت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و هیچ انحرافی در آن مشاهده نشده است.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به تهدیدات نظامی علیه ایران و روند مذاکرات تصریح کرد: ایران در مذاکرات با دقت و حرفه‌ای عمل می‌کند و موضع‌گیری‌های خود را در رسانه‌ها مطرح نمی‌کند. هرگونه تعرض به ایران با شدیدترین واکنش‌ها مواجه خواهد شد.

 

بقایی در خصوص حملات اسرائیل به سوریه و لبنان، گفت: هدف رژیم صهیونیستی از این حملات تفرقه‌افکنی و ادامه جنایات علیه سوریه و لبنان است. جامعه جهانی و کشورهای منطقه باید برای توقف اقدامات رژیم صهیونیستی و جلوگیری از ناامن‌سازی منطقه اقدامات لازم را انجام دهند.

 

وی در خصوص ممنوعیت فعالیت گروه‌های ضدایرانی توسط عراق اظهار کرد: دولت عراق و مقامات اقلیم کردستان به خوبی از اهمیت حفظ امنیت در مرزهای مشترک آگاه هستند. خوشبختانه، مقامات عراق طبق موافقتنامه امنیتی میان دو کشور، در تلاشند تا اقدامات مشخصی را برای اطمینان از امنیت در این مرزها به‌عمل آورند.

 

بقایی همچنین در واکنش به عدم تمایل رژیم صهیونیستی برای همکاری با دیوان بین‌المللی کیفری و مشارکت ایران در جلسه مشورتی اخیر دیوان، افزود: ایران سال گذشته نیز در جریان رسیدگی به رأی مشورتی در خصوص حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین حضور داشت. حضور وزارت خارجه در این مرحله از رسیدگی به رأی مشورتی اخیر، بازتابی از سیاست ایران برای بهره‌برداری از هر فرصت ممکن جهت حمایت از مردم فلسطین بود. در شرایطی که نسل‌کشی به‌وضوح در جریان است، باید به موضوعات فرعی پرداخته شود. تنها آمریکا و انگلیس با این رویکرد مخالفت کردند، در حالی که دیگر کشورها بر اهمیت ادامه کمک‌رسانی به غزه تأکید داشتند.

 

وی همچنین در واکنش به ادعای ترامپ مبنی بر لزوم عدم دسترسی ایران به انرژی هسته‌ای، تصریح کرد: بسیاری از کشورها از جمله هلند و ژاپن برنامه‌های هسته‌ای صلح‌آمیز دارند و در عین حال هیچ‌کدام از این کشورها به دنبال تولید تسلیحات هسته‌ای نیستند. بنابراین، برخی از مطالب مطرح‌شده گمراه‌کننده است. ایران مدت‌هاست که از این مباحث گذشته و برنامه هسته‌ای کشور ریشه‌دار است و به دهه ۱۹۶۰ میلادی برمی‌گردد. این برنامه نه‌تنها تاریخچه‌ای طولانی دارد، بلکه کاملاً با اصول و مقررات بین‌المللی هم‌خوانی دارد.

 

بقایی در خصوص توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق اظهار کرد: مقامات مربوطه در هر دو کشور در ارتباط نزدیک با یکدیگر قرار دارند و اراده جدی برای تجدید و تکرار این توافقنامه میان ایران و عراق وجود دارد.

 

وی در واکنش به تهدیدات ترامپ مبنی بر عدم خرید نفت از ایران بیان کرد: پیام‌های متناقضی که از سوی مقامات آمریکا مطرح می‌شود، هیچ کمکی به پیشبرد مذاکرات نخواهد کرد و تأثیری بر تصمیم‌گیری ما برای پیگیری اصول ثابت خود نخواهد داشت. ما از ابتدا مواضع اصولی خود را مطرح کرده‌ایم و بر آن ثابت‌قدم خواهیم ماند. اگر طرف‌های آمریکایی صادقانه به این موضوع نگاه کنند، بسیاری از مسائل قابل حل است، به‌ویژه در خصوص درخواست‌های آن‌ها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره نشست‌های اخیر بریکس در برزیل و حضور مقامات ایرانی توضیح داد: در این نشست‌ها، موضوعات مهمی مطرح شد، از جمله گسترش همکاری‌های جنوب-جنوب و تقویت روابط میان کشورهای در حال توسعه. همچنین نشست‌های گروهی برگزار گردید. براساس منشور سازمان ملل متحد، بریکس به عنوان یک تشکیلات منطقه‌ای، نقش مهمی در حل و فصل اختلافات و تقویت هنجارهای بین‌المللی ایفا می‌کند.

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir