رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: سعید مدنی زاده، دکتری اقتصاد حالا اصلیترین و جدیترین نامی است که به عنوان وزیر اقتصاد و امور دارایی برای دولت مطرح میشود.
او در حال حاضر دانشیار اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف است و ریاست دانشکده مدیریت و اقتصاد این دانشگاه را برعهده دارد.
مدنی زاده که متولد سال ۱۳۶۱ است، در گروه نخبگان حوزه ریاضی قرار دارد. او سال ۲۰۱۸ جایزه محقق جوان حوزه اقتصاد را دریافت کرد. جایزه نفر سوم در نهمین مسابقه بینالمللی ریاضی برای دانشجویان (۲۰۰۲، لهستان)، مدال برنز چهلویکمین المپیاد بینالمللی ریاضی (۲۰۰۰، کره جنوبی)، مدال طلای المپیاد ملی ریاضی (۱۹۹۹، تهران) و مدال برنز المپیاد ملی ریاضی (۱۹۹۸) از جمله افتخارات علمی او محسوب میشوند.
او کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی برق را در دانشگاه شریف تمام کرد. یک مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه استنفورد واقع در کالیفرنیا، در رشته ریاضیات کاربردی گرفت و برای تحصیل در مقطع دکترای اقتصاد به دانشگاه شیکاگو رفت. مدنیزاده سال ۱۳۹۲ از دانشگاه شیکاگو فارغالتحصیل شد و به ایران برگشت و تدریس در دانشگاه شریف را آغاز کرد. همین مقطع از زندگی او که نامش را به عنوان یک اقتصاد دان در فضای سیاست داخلی با مکتب شیکاگو پیوند داد. موضوعی که بعضاً از جانب طیف رادیکال به عنوان اهرمی برای انتقاد از وی استفاده میشود.
مکتب اقتصادی شیکاگو طرفداران لیبرالیسم در مقابله با موج مداخله گرایی که تحت تأثیر مکتب کینز در نظام اقتصادی کشورهای سرمایهداری تأثیرگذار بود به دفاع از اصول و مبانی لیبرالیسم پرداختند و منشاء مشکلات را مداخله دولت در اقتصاد دانستند. این مکتب از عدم دخالت دولت در تعیین نرخ بهره حمایت میکند و مصرفکننده را تعیینکننده نرخ بهره میداند.
حمله یاسر جبرائیلی به سعید مدنی زاده
در چند روز گذشته یاسر جبرائیلی چهره تندرو در توئیتر نوشت: «در این یادداشت (بچههای شیکاگو؛ از سانتیاگو تا تهران)، به یک جریان نفوذ پرداختهام که تحت هدایت مستقیم وزارت خارجه آمریکا، بنام علم اقتصاد در حال پیادهسازی سیاستهای نئولیبرال در ایران هستند تا کار ناتمام تحریم را تمام کرده و به شورش در کشور دامن بزنند.»
جبرائیلی چند روز بعد در توئیتی دیگر نوشت: «در این مطلب به کسی اتهام جاسوسی و خیانت زده نشده است. مسئله، شناخت یک تفکر مسموم و خطرناک است که هم در ایران و هم در جهان، به ویرانگری شهره است. اما نئولیبرالهای وطنی، در حال امنیتی کردن ماجرا و تقلیل دادن مسئله به یک فرد هستند.»
جبرائیلی در ادامه سعی کرد با هشتگ بچههای شیکاگو انتقادات را بیشتر به سوی مدنی زاده هدایت کند.
این اظهارات جبرائیلی با انتقاد چهرههای مطرح اقتصادی همراه شد. علی شریفی استاد دانشگاه شریف در توئیتر نوشت: «سیاست یعنی با چند تا عکس که اصلا خود طرف داخلش نیست و تحلیلهای بیربط، بحث رو از دوستای خودت که با نظرات مشعشع همهی شریانهای اقتصادی رو قبضه کردن منحرف کنی سمت آدمی که با طلای ریاضی، کارشناسی شریف، ارشد استنفورد و دکتری اقتصاد شیکاگو نشسته گوشه اتاقش تو دانشگاه.»
صادق الحسینی اقتصاددان در تویئتر نوشت: «خراب میشود مملکتی که نخبگانش مثل علی مدنیزاده را با مدال طلای المپیاد ریاضی و فارغالتحصیلی شریف، استنفورد و شیکاگو که بخاطر عشق به وطن و انقلاب به ایران برگشته را بیدفاع، دستمایه تخریب عدهای کمسواد کوتهبین قرار میدهد که کسب و کارشان نخبهکشی است.»
سعید مدنی زاده و سابقه فعالیت
مدنی زاده سابقه فعالیت به عنوان مشاور معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه در سالهای ۹۷ تا ۹۷ و ریاست گروه مدلسازی در پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ و هیئت عامل سازمان فناوری ارتباطات در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ را دارد.
او از سال ۱۳۹۲ تا امروز به عنوان معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی، معاون پژوهش و امور بینالملل دانشکده مدیریت و اقتصاد فعالیت کرده و از سال ۱۴۰۰ نیز رئیس این دانشکده است. مدنیزاده از سال ۱۳۹۲ تدریس را به عنوان استادیار آغاز کرد و سال ۱۴۰۲ به جایگاه دانشیاری ارتقاء یافت. مبانی اقتصاد، اقتصاد کلان، اقتصاد محاسباتی و اقتصاد کلان پیشرفته از جمله دروسی هستند که توسط مدنیزاده تدریس میشوند. تجارت بینالمللی، اقتصاد کلان و سازمانهای صنعتی حوزه پژوهشی مدنیزاده هستند.
هر چند نظرات وی چندان انعکاسی در رسانهها نداشته است، اما دو سال پیش در یادداشتی اعلام کرده است منتقد سیاست قیمتگذاری دستوری و در نتیجه ارز ۴۲۰۰ تومانی است.
چند نکته درباره سعید مدنی زاده و افق چشم انداز وضعیت او در مجلس
در صورتی که سعید مدنی زاده به صورت رسمی از جانب دولت به مجلس معرفی شود، چند نکته درباره او قابل توجه خواهد بود. نخست این که برخی میگویند مدنی زاده چهرهای علمی است و نه اجرایی، اما متناسب با این موضوع باید در نظر داشت که وزارت اقتصاد نیز چندان ماهیت اجرایی ندارد و مساله مهم تر شناخت بازارها و چالشها و حتی مهمتر از جسارت بر هم زدن رویههایی است که تا امروز ضررهای زیادی را به کشور وارد کرده است.
نکته دوم موضوع ارتباط و نزدیکی سیاسی مدنی زاده و سید احسان خاندوزی است که ممکن است از جانب برخی طیفهای سیاسی با واکنشهای مختلف رو به رو شود.
سومین مساله نیز رویکردی است که طیف سیاسی نزدیک به جبرائیلی در مجلس از جمله نمایندگان جبهه پایداری نسبت به او خواهند داشت؛ به چالش کشیدن با برچسب مکتب شیکاگو.
با این وجود به نظر میرسد مساله نخبه بودن مدنی زاده و سابقه علمی او در موضوعات اقتصادی کماکان میتواند دست برتر را برای او به همراه داشته باشد. در کنار همه این موارد فراموش نکنیم معرفی سعید مدنی زاده به مجلس نخستین میدان بررسی میزان ارتباط و توانایی محسن اسماعیلی به عنوان معاون پارلمانی جدید دولت پزشکیان است.
source