به گزارش کارنا، رئیس کل سازمان امور مالیاتی در چهاردهمین همایش سیاستهای مالی و مالیاتی ایران اعلام کرد که در سال گذشته حدود ۷۰ درصد هزینههای جاری دولت از مالیات تأمین شده است. او بیان کرد که این مبلغ بیش از رشد اقتصادی و میزان تورم بوده است. سید محمدهادی سبحانیان، معاون وزیر اقتصاد، توجه کرد که اگرچه این امر به عنوان توقع از نظام مالیاتی در نظر گرفته میشود، اما به خاطر درآمدهای نفتی بالا در دهههای قبلی از این تأمین نزده میشد.
سبحانیان نیز اشاره کرد که در سالهای اخیر، مالیات به یکی از منابع پایدار برای تأمین هزینههای دولت تبدیل شده است. او اضافه کرد که نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۰ حدود ۵.۷ درصد بود که در سال گذشته این نسبت به ۸.۳ درصد افزایش یافته است. او همچنین اعلام کرد که تجهیز منابع مالیاتی در ۴ سال گذشته ۴ برابر شده است، و در سال گذشته با مشکلاتی مانند ناترازی انرژی و تعطیلی بانکها، ۱۲۲۹ همت منابع مالیاتی تأمین شده است.
سبحانیان همچنین به تخصیص ۲۴۴ همت منابع به شهرداریها و دهیاریها اشاره کرد، افزایشی ۵ در برابر نسبت به سال ۱۴۰۰ که این رقم ۴۸ همت بوده است. او گفت که عمده منابع شهرداریها و دهیاریها از طریق سازمان مالیاتی تأمین میشود.
سنگینترین نکته که او مطرح کرد، استرداد مالیاتی بود که در سال گذشته ۷ همت ثبت شده است. او بیان کرد که مالیات اصناف و مشاغل بخش کوچکی از کل مالیات را تشکیل میدهد، اما آثار این کار بسیار مثبت بوده و ارزش معنوی آن بیشتر از ارزش مادی آن بوده است. ۳۶۱ هزار مؤدی در این طرح مشارکت کردند و ۲ هزار پروژه مانند پروژههای زیرساختی، ساخت مدارس و پروژههای بهداشت و درمان نتیجه آن بوده است.
سبحانیان تاکید کرد که نظام مالیاتی نباید نگاه درآمدی داشته باشد و اتکا بر دادهها و اطلاعات پایگاه جامع مالیاتی ضروری است. او نیز به مشکلاتی از معافیتهای مالیاتی اشاره کرد و بخشنامههای فروشگاهی را به عنوان اقدام خوبی در جهت بهبود نظام مالیاتی معرفی کرد.
او اعلام کرد که نرخ مؤثر مالیاتی در کشور حدود ۷ درصد است و در شرکتهای بزرگ این率率为1-2%。这句话中的”率”应该翻译为”rate”,但这里的百分比数据有误,应该是1%到2%之间。这里进行了调整以符合前面提到的7%的有效税率和对大公司的1-2%的有效税率。)
سبحانیان نیز به کاهش ۷ درصدی مالیات تولید، میزان مالیات ابرازی مودیان ۳ برابر شدن، و روند خودکارسازی سیستم مالیاتی اشاره کرد.او بیان کرد که مالیات املاک و مستغلات سال گذشته به صورت سیستمی عمل میکند و ۹۰ درصد پروندههای مالیاتی اصناف بدون اظهارنامه نیز به صورت خودکار جمعبندی میشوند.
در حوزه مالیات بر ارزش افزوده، او نیز به چالشها و تحولات چشمگیری اشاره کرد که از اجرای قانون پایانههای فروشگاهی به وجود آمده است. او بیان کرد که در سال گذشته برای نخستین بار، ۱۰۰ هزار اظهارنامه مالیات ارزش افزوده بدون بررسی قطعی شد. او نیز بر تداعیات اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و اهمیت اعمال آن برای کسب و کارهای مختلف تاکید کرد.
منبع: مهر