حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند، عضو هیئت علمى دانشگاه عالی دفاع ملی

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دست‌اندرکاران حج و جمعی از زائران بیت‌الله الحرام، ترکیب و هیئت ظاهری فریضه حج را کاملاً سیاسی و محتوای اجزای آن را کاملاً معنوی و عبادی خواندند تا منافع همه بشریت تأمین شود.

ایشان تأکید کردند: امروز بزرگترین منفعت امت اسلامی «اتحاد و هم‌افزایی» برای حل مشکلات جهان اسلام است که اگر این اتحاد بود، مسائلی چون غزه و یمن رخ نمی‌داد.

معظم له در بخش دیگر از سخنان خویش، جدایی و تفرقه امت اسلامی را زمینه‌ساز تحمیل منافع و مطامع استعمارگران، آمریکا، رژیم صهیونیستی و دیگر زیاده‌خواهان بر ملت‌ها دانستند. 


بیشتر بخوانید: 


در این راستا با حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند، عضو هیئت علمى دانشگاه عالی دفاع ملی، گفت‌وگو کردیم که در ادامه می‌خوانیم:

حج؛ فریضه‌ای در راستای منافع بشریت

ایکنا ـ مقام معظم رهبری تأکید کردند بکار بردن تعبیر «ناس» در بسیاری از آیات مرتبط با حج، نشان می‌دهد این فریضه برای اداره امور همه مردم است، درباره حج و نسبت آن با خدمت به بشریت بفرمایید. 

حج، مظهر توحیدمحوری و مبارزه با شرک است. اگر به این امر مورد تأکید مقام معظم رهبری، توجه کنیم، می‌توانیم اثر حج را در منافع بشریت بهتر دنبال کنیم. مهمترین عامل انحراف بشریت، شرک است و مهمترین عامل انسجام بشریت و هدایت او، راه یافتن به صراط مستقیم توحید است. به همین خاطر آنچه در حج اتفاق می‌افتد جوشش و نمایشی نسبت به محوریت توحید و مبارزه با شرک است. به همین دلیل همه منافع حج برای بشریت، نه صرفا مسلمانان، است.

مشکل اصلی دنیای معاصر، مبتلا شدن بشر به مظاهر شرک است. مظاهر شرک مشتمل بر هر آن چیزی است که انسان را از خدا دور می‌کند لذا هر آنچه که دست غیر خدا را در زندگی بشر برجسته می‌کند و انسان‌محوری را نتیجه می‌دهد از مظاهر شرک شمرده خواهد شد.

شرک؛ مهمترین جوهره و خاستگاه تمدن غرب

در تمدن مادی امروز، مهمترین جوهره و خاستگاه تمدن غرب، شرک است. سکولاریسم با حذف دین از زندگی اجتماعی و عقل‌گرایی با کنار زدن وحی از زندگی اجتماعی، باعث شده تا انسان مشرکانه زندگی کند و قهرا هنگامی که خدا از زندگی انسان به ویژه زندگی اجتماعی او رخت بربندد به طور طبیعی جای آن را هوای نفس، شیطان، ایادی شیطان، استکبار و نظام استکباری می‌گیرد. این نتیجه‌ای جز غلبه ظلم، انحراف، اجحاف، شقاوت و لاابالی‌گری به ارمغان نمی‌آورد. اینها مواردی است که بشریت را به انحطاط کشانده و می‌کشاند. لذا چون حج، درس توحید را به بشریت ارائه می‌کند، می‌تواند چنین منفعتی را برای بشریت به ارمغان بیاورد. اگر چه به ظاهر افرادی که مناسک حج را بجا می‌آورند، مسلمانان هستند و قهرا غیر مسلمانان در این برنامه شرکت نمی‌کنند ولیکن اگر روح و پیام حج که عبارت از مبارزه با شکر و اعتصام به حبل الهی است به بشریت ارائه شود، پاسخگوی نیاز تمام بشریت خواهد بود چراکه تمام منافع بشر شامل منافع اخروی و حتی منافع دنیوی بشر تابع همین جهت‌گیری است. 

حج؛ مظهر مبارزه

ایکنا ـ بنابر فرمایش رهبر معظم انقلاب، حج تنها فریضه‌ای است که ترکیبش صددرصد سیاسی است، سیاسی بودن حج چه کارکردها و ظرفیت‌هایی را در جهان اسلام ایجاد خواهد کرد؟

حج، مظهر مبارزه است و این امر در یک قامت عبادی اتفاق می‌افتد. به عبارت دیگر در یک مراسم عبادی  تمرین مبارزه با شرک، مظاهر شرک، شیطان و مظاهر شیطان رخ می‌دهد و همین مسئله به شدت حج را به یک عمل و فریضه  سیاسی، تبدیل می‌کند. اینکه افراد از همه اقصی نقاط عالم به رغم تفاوت رنگ‌ها، نژادها، زبان‌ها، ملیت‌ها و مذاهب در سطوح مختلف سواد و تنوع سنی در یک زمان و مکان مشخص گردهم جمع می‌شوند و میثاق با توحید و مبارزه و برائت با مشرکین را تمرین می‌کنند، طبیعتاً آثار و پیامدهای کاملاً سیاسی به ارمغان می‌آورد.

اینکه خداوند در قرآن می‌فرماید «جَعَلَ اللَّهُ الكَعبَةَ البَيتَ الحَرامَ قِيامًا لِلنّاسِ» به این معناست که حج مبدأ قیام و یک عمل سیاسی است. مبدأ قیام شدن دارای جنبه ایجابی است؛ یعنی قیام برای اقامه قسط و عدل. اقامه قسط برای کسانی که اهل ایمان هستند بشارت دارد و برای اهل ظلم و بی‌عدالتی در دنیا، دربردارنده پیام نابودی است. 

همراهی برخی دولت‌های اسلامی با سیاست‌های سفاکانه نظام سلطه

ایکنا ـ جدی گرفتن فریضه حج از سوی دولت‌های اسلامی تا چه حد می‌تواند به طور واقعی مانع تجاوزگری‌های مستکبرین و رژیم صهیونیستی به جهان اسلام شود؟ 

متأسفانه شاهد شکاف‌هایی میان امت اسلامی و تعداد زیادی از دولت‌های اسلامی هستیم. امت اسلامی از وضعیت استعمارگرانه‌ای که نظام سلطه به خود گرفته است و از دیگر سو به تاراج منابع دولت‌ها و کشورهای اسلامی می‌پردازد و در ازای آن، این دولت‌ها از منافع کمی بهره می‌برند، آزرده است.

دنیای اسلام از اینکه در گوشه گوشه جهان اسلام، قتل عام اتفاق افتاده و مسلمانان و دولت‌های آنها سکوت اختیار کرده و برای بقای چند صباح سلطنت خود با سیاست‌های سفاکانه دولت‌های استعماری همراهی می‌کنند، رنج می‌برد.

امروز امت اسلامی از عدم توانایی در ارتباطی همگرایانه و پیوند با یکدیگر در مقابل تعدی به دنیای اسلام که نمونه بارز آن مردم مظلوم فلسطین و عدم به اجرا درآوردن طرح و اقدامی مشترک در مقابل این تعدی است، دچار غم و ناراحتی است. به عبارتی امت اسلامی این هوشیاری، خودآگاهی و آمادگی را برای مقابله با استکبار و صهیونیسم دارد اما متأسفانه به دلیل سیاست پاره‌ای از دولت‌های اسلامی به ویژه دولت‌های عربی این انرژی بالقوه به بالفعل تبدیل نشده است و لذا در پرتو آن یک حاشیه امن برای رژیم صهیونیستی و آمریکا و حامیان آنها برای تجاوزگری، کشتار و نسل‌کشی مردم فلسطین، لبنان و یمن و سایر کشورهای اسلامی ایجاد شده است. 

مقابله با مظاهر شرک؛ نتیجه وحدت دولت‌های اسلامی 

امروز مسئولیت تاریخی و مهمی متوجه همه دولت‌های اسلامی است. اگر به درس و پیام حج به خوبی توجه کنیم و به درستی آن را مرور کنیم، متوجه خواهیم شد که خداوند متعال به ما یاد می‌دهد برای اقامه توحید و مبارزه با شرک، راهی جز وحدت و با هم بودن مسلمانان وجود ندارد.

ایکنا ـ آیا این راه، همان وحدت و اتحاد و انسجام ملت‌های اسلامی است؟ 

بله، اگر امت‌ها و دولت‌های اسلامی، ظرفیت‌های خود را با یکدیگر تجمیع کنند، می‌توانند به اقامه قسط بپردازند و با مظاهر شرک و کفر مقابله کنند.

متأسفانه برخی از دولت‌ها به حج می‌آیند و ملت‌های خود را به حج می‌فرستند یا مدیریت حج را برعهده دارند اما پیام حج را دریافت نمی‌کنند یا به آن بی‌اعتنایی می‌کنند. لذا نتیجه آن ایجاد حاشیه امن نسبی برای ظلم و تعدی به مسلمانان است.

گفت‌وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir