**تاریخ انتشار: ۱۱/۰۵/۲۰۲۵ – ۰۹:۰۲ +۰۲ گرینویچ • به‌روزشده در: ۱۱:۲۳**

پس از گفت‌وگوهای ۱۰ ساعته میان مقامات ارشد آمریکا، از جمله اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، و جمیسون گریر، نماینده تجاری آمریکا، با هیئتی به سرپرستی هه لیفنگ، معاون نخست‌وزیر چین، دونالد ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» اعلام کرد: «دیدار خوبی با مقامات چینی در سوئیس داشتیم. موضوعات متعددی مطرح شد و بر سر موارد مختلفی توافق حاصل شد. مذاکرات به شکل دوستانه اما سازنده‌ای پیش رفت و درباره بازبینی کامل روابط صحبت کردیم. ما می‌خواهیم چین دسترسی‌های بیشتری را به شرکت‌های آمریکایی ارائه دهد. پیشرفت‌های قابل توجه‌ای به دست آمد.»

ترامپ جزئیات بیشتری ارائه نکرد و مقامات کاخ سفید هم اطلاعات کمی درباره این مذاکرات ارائه کرده‌اند. با این وجود، یکی از مقامات رسمی مطلع به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که مذاکرات روز یکشنبه ادامه خواهد داشت. این گفت‌وگوها در زمانی برگزار می‌شوند که تنش‌های تجاری میان دو قدرت اقتصادی جهان بازارهای جهانی را ناپایدار کرده است.

خبرگزاری رسمی چین، شینهوا، در گزارشی اعلام کرد که این مذاکرات «به درخواست آمریکا» برگزار شده و چین بر اساس منافع ملی خود و انتظارات بین‌المللی به آن پاسخ داده است. این خبرگزاری همچنین اضافه کرد که مذاکره نباید باعث فشار یا باج‌گیری شود و چین با هر پیشنهادی که اصول اساسی کشور را تضعیف کند یا عدالت جهانی را نقض کند، مخالفت کرده خواهد بود.

با اینکه ترامپ از موفقیت مذاکرات سخن گفته، اما از دید بسیاری از مراقبین، احتمال دستیابی به توافق بزرگ در آغاز این گفت‌وگوها محدود است. امکان وجود می‌کند که دو کشور برای کاهش بخشی از تعرفه‌های سنگینی که بر کالاهای یکدیگر وضع کرده‌اند، توافق کنند؛ که می‌تواند به بازارهای جهانی و شرکت‌های مرتبط با تجارت دوطرفه، نفسی تازه بدهد.

ترامپ ماه قبل تعرفه‌های آمریکا بر کالاهای چینی را تا مجموع ۱۴۵ درصد افزایش داد و چین در پاسخ واردات آمریکایی را مشمول تعرفه‌های ۱۲۵ درصد کرد، به معنای مقررات متقابل تحریم کالاهای یکدیگر. تجارت دو کشور در سال گذشته بیش از ۶۶۰ میلیارد دلار بوده است.

ترامپ روز جمعه گذشته در پستی در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد که آمریکا ممکن است تعرفه‌های بر کالاهای چینی را کاهش دهد. او در پست دیگری بیان کرد که تعرفه ۸۰ درصدی بر کالاهای چینی مناسب به نظر می‌رسد، اما تصمیم نهایی به وزارت خزانه‌داری سپرده شده است.

سون یون، مدیر برنامه چین در موسسه استیمسون، اعلام کرد که این اولین دیدار بین وزیر خزانه‌داری آمریکا و معاون نخست‌وزیر چین است و بعید است که مذاکرات ژنو به نتیجه‌ای ملموس برسد. او افزود که بهترین حالت ممکن، توافق برای کاهش همزمان تعرفه‌ها است. حتی کاهش نسبتاً اندک نیز می‌تواند نشانه‌ای مثبت باشد.

ترامپ از بازگشت به کاخ سفید در ماه ژانویه مجدداً تعرفه‌ها را به‌عنوان ابزار اصلی فشار اقتصادی به‌کار گرفته است. از جمله، مالیات ۱۰ درصدی بر واردات از تقریباً همه کشورها املاشده ولی کشش تجاری با چین شدیدتر از دیگر کشورها رخ داده است.

یکی از اقدامات او، وضع تعرفه ۲۰ درصدی برای وادار کردن پکن به مقابله با ورود مواد مخدر به آمریکا است. بخشی از تعرفه‌های ۱۲۵ درصدی نیز به اختلافاتی بر می‌گردد که به نخستین دور ریاست‌جمهوری ترامپ برمی‌گردد.

آمریکا در نخستین دور ریاست‌جمهوری ترامپ ادعا کرد که چین از روش‌های ناادلانه‌ای برای برتری در فناوری‌های پیشرفته مانند محاسبات کوانتومی و خودروهای بدون راننده استفاده می‌کند. این موارد شامل مجبور کردن شرکت‌های آمریکایی و خارجی به تحویل اسرار تجاری برای دسترسی به بازار چین، استفاده از پول دولت برای یارانه دادن به شرکت‌های فناوری داخلی، و سرقت فناوری‌های حساس است.

با این حال، توافقی به نام «مرحله اول» در ژانویه ۲۰۲۰ بین دو کشور امضا شد، اما چین با تعهدات خود برای خرید محصولات آمریکایی نپایبند گشت؛ یکی از دلایل این عدم پایبندی، آغاز همه‌گیری کرونا بلافاصله پس از توافق بود.

از سوی دیگر، ترامپ از کسری تجاری بزرگ آمریکا با چین، که سال اخیر به ۲۶۳ میلیارد دلار رسید، ابراز ناراحتی کرده است.

توسط jahankhabari.ir