رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دستاندرکاران حج و جمعی از زائران بیتالله الحرام، ترکیب و هیئت ظاهری فریضه حج را کاملاً سیاسی و محتوای اجزای آن را کاملاً معنوی و عبادی خواندند تا منافع همه بشریت تأمین شود.
ایشان تأکید کردند: امروز بزرگترین منفعت امت اسلامی «اتحاد و همافزایی» برای حل مشکلات جهان اسلام است که اگر این اتحاد بود، مسائلی چون غزه و یمن رخ نمیداد.
معظم له در بخش دیگر از سخنان خویش، جدایی و تفرقه امت اسلامی را زمینهساز تحمیل منافع و مطامع استعمارگران، آمریکا، رژیم صهیونیستی و دیگر زیادهخواهان بر ملتها دانستند.
بیشتر بخوانید:
در این راستا ایکنا با محمدحسن قدیری ابیانه، کارشناس عالی مدیریت استراتژیک و سفیر پیشین کشورمان در استرالیا و مکزیک گفتوگو کرده که در ادامه میخوانیم:
حج فرصتی برای آگاهسازی حجاج
ایکنا ـ بنابر فرمایش رهبر معظم انقلاب، حج تنها فریضهای است که ترکیبش صددرصد سیاسی است، سیاسی بودن حج چه کارکردها و ظرفیتهایی را در جهان اسلام ایجاد خواهد کرد؟
حج، فرصتی است که مسلمانان از کشورها، نژادها و فرهنگهای مختلف گردهم جمع میشوند. حج و مناسک آن، فرصتی برای تزکیه نفس و آغاز یک زندگی جدید است. طبق دستورات اسلام، مرسوم است که حجاج هنگام بازگشت به وطن و محل اسکان خود، سایر مسلمانان را جمع میکنند و برای آنان از حج میگویند. لذا باید فرصت حج را برای آگاهسازی حجاج و تقویت وحدت و پرهیز از تفرقه غنیمت بشماریم تا حجاج هنگامی که باز میگردند با نگاه جدید و بهتر به تبیین اهداف مناسک عظیم حج و ضرورت انسجام امت اسلامی بپردازند و بتوانند این آگاهی را به جامعه خود منتقل کنند.
مناسک حج، سیاسی است؛ در طواف کعبه نباید از روی قبر حضرت هاجر (س) عبور کرد. این نشاندهنده اهمیت جایگاه زن در اسلام است. سعی بین صفا و مروه به یافتن آب توسط هاجر باز میگردد که ایشان در پی یافتن آب، متوقف نشد و هفت دور رفت و برگشت تا اینکه آب از زمین فواره زد که همین چاه زمزم است. این هم بخشی از مناسک حج است که نشان میدهد نباید ناامید شد و باید حرکت خود را تا رسیدن به نتیجه ادامه داد.
در احرام حج باید از آزار و آسیب به حیوانات و بریدن و شکستن درخت، شاخه و گیاه خودداری کرد. در جهانی که امروز دفاع از حقوق حیوانات و مسئله محیط زیست اهمیت زیادی پیدا کرده است باید بتوانیم اینها را برای غیر مسلمانان نیز تبیین کنیم. رمی جمرات، پرتاب سنگ به شیطان است به طوری که نباید به یک سنگ اکتفا کرد و امروز جهان نیازمند آن است که شیاطین از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی را مورد هجوم قرار دهد.
حج واقعا جز مناسک سیاسی بود
حج واقعا جز مناسک سیاسی بود اما حکومتها سعی کردند بعد سیاسی آن را کمرنگ و به تدریج محو کنند اما انقلاب اسلامی آن را احیا کرد. مقام معظم رهبری نیز بر همین مبنا و پیشینه حج فرمودند ترکیب و هیئت ظاهری حج صد درصد سیاسی است.
ایکنا ـ وظیفه مسئولان و افراد تأثیرگذار و حتی خود حجاج در تبیین اهداف حج چیست؟
باید با مسلمانان کشورهای مختلف ارتباط بگیریم. برای نمونه اینگونه نباشد که حجاج ایرانی صرفاً با یکدیگر تعامل داشته باشند بلکه باید بتوانند با حجاج دیگر کشورها نیز ارتباط برقرار کنند و علاوه بر آن، این ارتباط بعد از مناسک حج نیز استمرار پیدا کند. به عبارت دیگر ارتباط ما با حجاج صرفا نباید به همان ایام حج معطوف شود.
یکی از کارهایی که میتواند در دستور سازمان حج و زیارت و کاروانهای حج قرار گیرد این است که زمینه ارتباطات اینترنتی و غیر حضوری با حجاج سایر کشورها، فراهم شود و صرفاً به قرائت و تبیین پیام حج مقام معظم رهبری اکتفا نشود. بعد از حج، پیامهایی که در سالهای گذشته از سوی ایشان صادر شد به حجاج ارسال شود و حتی سایر پیامها و فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینههای مختلف به حجاج دیگر کشورها ارسال شود. همچنین از فرصت حج برای آشکارسازی ماهیت دشمنان اسلام مانند آمریکا، رژیم صهیونیستی و غربیها برای حجاج دیگر کشورها استفاده شود.
ایکنا ـ جدی گرفتن فریضه حج از سوی دولتهای اسلامی تا چه حد میتواند به طور واقعی مانع تجاوزگریهای مستکبرین و رژیم صهیونیستی به جهان اسلام شود؟
اگر جهان اسلام، دولتها و ملتها با یکدیگر متحد شوند فرمایش امام (ره) که اگر هر مسلمانی یک سطل آب بریزد اسرائیل را آب میبرد، محقق خواهد شد. منتهی در این برهه تاریخی برخی از حکومتهای اسلامی دستنشانده یا دنبالهرو آمریکا و اسرائیل هستند. بنابراین حج، فرصت ارتباط با مردم دیگر کشورهاست و اگر این آگاهی در آنها دمیده شود این حکومتها مجبور به اصلاح خود میشوند یا پایگاه اجتماعی خود را از دست میدهند و متزلزل شده و ممکن است سرنگون شوند. لذا این مسئله مهمی است که نسبت به کلیه حجاج آگاهیبخشی انجام شود و در امتداد آن، از طریق ارتباطات با سایر مردم، این آگاهیبخشی گسترش و توسعه پیدا کند.
ایکنا ـ مطلب پایانی.
در کنار فراهم کردن راههای ارتباطی حجاج با یکدیگر، باید مرکزی در سازمان حج ایجاد شود که اطلاعات در آنجا دستهبندی و آرشیو شود و از این اطلاعات برای ارتباط مداوم هم سازمان حج و هم سازمانهای دیگر تبلیغی جمهوری اسلامی ایران استفاده شود.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
source