گزارش میدانی|

حضور هرساله علاقهمندان و ناشران کتابهای دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب تهران بخشی جدانشدنی از این رویداد عظیم فرهنگی است، انتشاراتیهایی که کتابهایی در مورد دفاع مقدس منتشر کردهاند را میتوان در صحن شبستان اصلی مصلی امام خمینی (ره) پیدا کرد.
هیاهوی تعدادی نوجوان در مقابل ویترین یکی از ناشران دفاع مقدس در حالی که دور هم حلقه زدهاند و هر کدام با هیجان خاصی تلاش دارد تا آنچه خوانده و شنیده از عملیات بیت المقدس را برای دیگران بازگو کند.این صحنه بخشی از مشاهده ما از حال و هوای بیست و شمشین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود.
بهار کتاب تهران امسال با حضور ۱۵۰۰ ناشر از تهران و ۸۰۰ نشر از شهرستانها برگزار شد که تعداد قابل توجهی از این ناشران کتابهایی را در حوزه دفاع مقدس ارائه کردهاند.
استقبال بازدید کنندگان از غرفههای دفاع مقدس قابل توجه است. جوانانی که با اشتیاق اطراف کتاب خاطرات رزمندگان حلقه زدهاند، مادری که اشک از مژههای یکی درمیان سفیدش میچکید و جلد کتابی را لمس میکند که چهره شهید جوانی بر آن نقش بسته و یا کودکی که به کتابی با عنوان «خاک دلیران» خیره شده و کمی آن سوتر و در مقابل یکی از انتشاراتیها پیرمردی کتاب «ابراهیم هادی» را با دستان لرزان ورق میزند و زیر لب زمزمهگویان یاد او را گرامی میدارد؛ این تصاویر پرتکرار در شبستان نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران جایی که انتشاراتیهای دفاع مقدس را در کنار سایر انتشاراتیها پذیرا شده شکل گرفته است.
۶۵ عنوان کتاب تازه از نشر دفاع مقدس
سید رضا میربابایی مدیر انتشارات صریر و مدیر روابط عمومی سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس در گفتوگو با میزان درباره عملکرد بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس در سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران گفت: بنیاد حفظ و نشر آثاردفاع مقدس با ۳۱ نشر استانی تلاش دارد تا ابعاد مختلف دفاع مقدس را برای عموم مردم خصوصا نسل جوان مطرح کند. از این رو بنیاد حفظ نشر آثار دفاع مقدس در هر استان با ۵۰ تا ۶۰ عنوان کتاب پا به میدان نمایشگاه گذاشته و تلاش دارد تا با تازههای نشر این عرصه اطلاعاتی ارزنده را به مخاطبان و علاقمندان خصوصا نوجوانانی که هشت سال دفاع مقدس را ندیدهاند ارائه کند. در مجموع ۱۶۹۱ عنوان کتاب در بخشهای مختلف خاطره نگاری، مستند داستانی و روایی ارائه شده که حدود ۶۵ عنوانش تازههای نشر محسوب میشود.
وی ادامه داد: بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس رویکردی ویژهای در سی و ششمین نمایشگاه کتاب بین المللی تهران در پیش گرفته و با ایجاد فضای گفتمانی، در کنار رونمایی به نقد و تحلیل و بررسی کتابها در قالب نشست کارگاهی در ادبیات دفاع مقدس و پایداری پرداخته است.
میر بابایی گفت: اقبال مخاطبان از کتابهای دفاع مقدسی در نمایشگاه امسال نسبت به سال گذشته بهتر است، زیرا غرفه در محل بهتری قرار گرفته است، میزان بازدید و اقبال از کتاب دفاع مقدسی نسبت به سال گذشته ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داشته است.
وی به کتابهای برجسته دفاع مقدس در سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران پرداخت وافزود: کتابهای مورد تقدیر و اقبال از سوی جامعه کتاب «آخرین گلوله صیاد» نوشته داوود امیریان و کتاب «دفاع مقدس» تاریخ توصیفی و تحلیلی به قلم محمد حسین افشردی است، کتاب «عصمت» که هشت سال دفاع مقدس را از دیگاهی زنان به قلم کشیده و همچنین کتاب «مردان خانه من» به قلم راضیه تجار نیز به عنوان تازه نشرهای مورد اقبال قرار گرفتهاند. رمان نوجوان نیز «هولوهای تپه بالایی» به قلم حمید هنرجو درباره شهید احمد جوکار است که روایتی داستانی از شهید طلبهای ملایری محسوب میشود.
«سفرنامه آسمان»؛ روایتی از زندگی شهید همت
گعدههای دانشجویی در تعداد پرشمار و در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب دیده میشود، این تجمع زمانی که با عکس دسته جمعی همراه میشود توجه حاضران در نمایشگاه را به خود جذب میکند. جوانان در مقابل غرفه تخصصی ناشران دفاع مقدسی بحثهای داغی را درباره عملیاتها و کتابهای منتشر شده به راه میاندازند. در این میان مادرانی نیز دیده میشوند که با دقت، دنبال انتخاب کتابهایی با موضوع شهدا برای کودکان خود هستند.
غرفههای ناشران دفاع مقدسی پر از جنب و جوش است افراد با بستههای کتابهای مختلف این غرفهها را ترک میکنند به نظر میرسد آنها یادگاریهای گرانبهایی را برای خود خریداری کردهاند، حضور فرماندهان و سرداران هشت سال دفاع مقدس با لباسهای نظامی نظر جوانان بسیاری را به خود جذب میکند.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی با کتاب «او باید فرمانده باشد» زندگی سردار شهید حسین همدانی را به قلم نجمه کتابچی منتشر کرده است این کتاب خاطرات شهید همدانی را از ابعاد مختلف مطرح کرده است. کتاب «سفرنامه آسمان» نیز که زندگینامه داستانی شهید محمد ابراهیم همت به قلم میترا هنرمند بوده و به تازگی منتشر شده است این شهید را از ابعاد متفاوت برای مخاطبان معرفی کرده است، همچنین کتابی با عنوان «پایان غبطه» داستان زندگی سردار سرلشکر شهید احمد کاظمی را در قالب ۲۰ داستان کوتاه تدوین کرده است. کتاب «پرستوی دهلاویه» نیز تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات شهید مصطفی چمران را مطرح کرده که به قلم مجید نجفپور نوشته شده است.
زندگینامه فردی، گروهی و سازمانی شهید سلیمانی
غرفه انتشارات قدر ولایت مقصد بعدی ما بود، احمد عطایی مدیر انتشارات «قدر ولایت» در گفتوگو با میزان گفت: امسال با انتشار کتاب «سردار سلیمانی نماد امید و مقاومت» به قلم جمعی از نویسندگان پیرامون جایگاه شهید سلیمانی، این شهید بزرگوار را از نگاه مقام معظم رهبری معرفی کردهایم. بخشهایی از کتاب در مورد سردار سلیمانی سرباز ولایت سخن گفته و آن را به زیبایی معرفی میکند تعابیری، چون «ملی و امتی» بودن مکتب سلیمانی «نماد امید و مقاومت» بودن «مخلص و شجاع» بودن جملاتی است که رهبر انقلاب در مورد این شهید بزرگوار بکار برده و در کتاب به آن پرداخته شده است. کتاب «از قنات ملک تا بغداد» نیز در ۴۵۸ صفحه طی ۱۰ فصل روایت زندگی شهید حاج قاسم سلیمانی و اطلاعات گستردهای از نقش و فعالیتهای این شهید را مطرح کرده، همچنین به حضور او در دفاع مقدس فرماندهی نیروهای مقدس مبارزه با اشرار در جنوب شرقی کشور و مبارزه با گروههای تکفیری و داعشی در عراق و سوریه پرداخته است..
وی ادامه داد: از دیگر کتابهای انتشارات قدر ولایت کتاب «ایستاده بر افق» که کنکاشی در رفتار مدیریت سپهبد شهید قاسم سلیمانی است را میتوان نام برد، بدین ترتیب این شهید را در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی مورد مطالعه قرار دادهایم. کتاب «زندگی در مه» نیز زندگینامه شهید عبدالصمد رجبی دهکردی است که به رنجها و دردهای تکان دهنده و صبوریهای عبرت آموز او در سایه توکل به خداوند و توسل به اهل بیت (ع) اشاره شده است. کتاب «علمدار ثارالله» نیز به قلم محسن بقلانی در ۲۶۴ صفحه زندگی شهید حاجی یونس زنگیآبادی که در عملیاتهای بسیاری حضور داشته و در عملیات کربلای ۵ به شهادت رسیده را مطرح میکند. او شهیدی است که شجاعتش توسط شهید سلیمانی مثل شد و در عملیاتهای سخت، پیچیده و محورهای دشوار معروف بود.
عطایی افزود: کتاب «فرشته شو» به قلم محسن بغلانی نیز داستان ۱۹ زن مجاهد شهید انقلاب اسلامی و مقاومت را روایت میکند، همچنین کتاب «قهرمان من» در رده سنی نوجوانان درباره خاطرات و شجاعتها با ایثار و معنویت شهید مهدی کازرونی نوشته شده؛ شهیدی که به روایت شهید قاسم سلیمانی «ذرهای ترس در وجودش نبود».
انتشارات دافوس به دنبال معرفی دفاع مقدس در عرصه بین المللی
انتشارات دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش «دافوس» نیز کتاب «اندیشه نظامی سپهبد شهید علی صیاد شیرازی» را به نمایشگاه آورده است، این کتاب بخشهایی مانند ویژگیهای اعتقادی در اندیشه و عمل شهید صیاد، مبانی رهبری و مدیریتی در اندیشه شهید صیاد و همچنین مبانی سیاسی فرهنگی و اجتماعی در اندیشه این شهید بزرگوار را معرفی کرده است.
کتاب «دومین فرمانده نیروی زمینی» سرلشکر قاسمعلی ظهیرنژاد نیز به قلم محمد مطواعی نوشته شده و زندگی او را از از آغاز جنگ وعملیاتها تا پایان دفاع مقدس معرفی کرده است. انتشارات دافوس مجموعه کتابهای را تولید کرده که به زبان انگلیسی منتشر شده و به عملیات «فتح المبین»، «عملیات القدر» و «عملیات ثامن الائمه» پرداخته است. کتابهای «ارتش در دفاع مقدس» مجموعه ۱۲ جلدی است که عملکرد ارتش در دفاع مقدس را از روزهای ابتدایی تا پایان هشت سال دفاع مقدس بیان کرده است و جلد هشتم آن اخیرا منتشر شده است.
انتشارات راه ماندگار که جایی لابه لای ۸۰۰ ناشر شهرستانی قرار دارد آرام ولی پر طمطرق است. این انتشارات وابسته به مرکز حفظ آثار سپاه ولی عصر (عج) بوده و با کتاب «فرمانده شجاع» به روایت طلبه شهید عبدالحسین چراغی که با شروع جنگ تحمیلی حوزه را رها کرده و در میدان نبرد حاضر میشود پرداخته است. شهید چراغی در عملیاتهای مختلفی از جمله رمضان، بدر، والفجر مقدماتی حضور یافت و نهایتاً در عملیات والفجر هشت به عنوان غواص شرکت کرد و در ۲۱ بهمن ماه ۱۳۶۴ به درجه رفیع شهادت رسید. کتاب «پای پل سابله» نیز خاطرات حاج عبدالکریم کریمیپور فرمانده گردان سلمان لشکر ۷ ولیعصر (عج) و کتاب «به من بگو پاسدار» نیز داستان زندگی و مبارزات شهید لاریزاده، یکی از پاسداران برجسته انقلاب اسلامی را روایت میکند. این کتاب به مأموریتهای شهید در کردستان، اسارت ۱۱ماهه توسط کومله و شهادت او میپردازد.
«دینامیک بهروز» تجربههای یک مهندسی در جنگ
انتشارات روایت فتح با چند کتاب چاپ اولی از جمله «دینامیک بهروز» را عرضه کرده است این کتاب روایتی مستند از مهندس بهروز پورشریفی طراح پل بعثت و پل خیبر است، کتابی که نحوه طراحی پلها در زمان جنگ را در قالب داستان روایت میکند و به جوانان دانشجو آموزش میدهد که چگونه میتوانند طرحهای خود را در عرصه عملی اجرایی کنند.
کتاب «شاید عشق» نیز روایت عشق یک دختر منافق به یک رزمنده سپاهی را روایت میکند. سپاهی نفوذی در دل منافقین که در نهایت در عملیات مرصاد رویدادی ویژه را رقم میزند. کتاب «به رسم امانت» نیز داستانی دانشجوی شهید و حماسه ساز هویزه حسین خوشنویسان را به روایت مادر مطرح کرده است. کتاب «تکیه گاهت منم» روایت زندگی جانباز شیمیایی علی جودی و کتاب «حسین گاردی» روایت حسین صادقی از ابتدای پیروزی انقلاب تا زمان اسارت وابتکار او در پر کردن دندان اسرای ایرانی را روایت کرده است.
روایتی از شاهد هدف قرار گرفته شدن هواپیمای ایرباس ۶۵۵ در انتشارات سوره مهر
انتشارات سوره مهر نیز دست پر به نمایشگاه کتاب آمده بود این انتشارات کتاب «فانوسی که افسانه نبود» خاطرات سردار شهید حسن تُرک (فرمانده گردان کمیل لشکر ۲۷ محمد رسولالله، فرمانده طرح و عملیات لشکر ۳۲ انصارالحسین) را منتشر کرد، این شهید از سوی رزمندگان این لشکر به عنوان «عارفِ لشکر» شناخته میشد. او که معلم علوم قرآنی بود، با تلفیق رزم و سلوک عرفانی، به فرماندهای برجسته در جنگ و الگویی برای زندگی تبدیل شد. کتاب «من شهید نیستم» خاطرات جانباز شیمیایی محمد میری است که در نمایشگاه به چشم میخورد، محمد میری از رزمندگان یگان دریایی لشکر ۴۱ ثارالله است که مدت ۵۴ ماه و از سال ۶۲ در مناطق عملیاتی جفیر، هورالهویزه، بستان، طلاییه، آبادان، خرمشهر و در عملیاتهای والفجر ۸، عملیات بدر، عملیات کربلای ۳ پاتک طلاییه حضور داشته است. وی در سال ۶۷ بهعنوان ناخدای شناور والفجر در حین عملیات دریایی در جزایر، شاهد سقوط هواپیمای ایرباس ۶۵۵ بوده که با اطلاعرسانی به شناورهای دریایی، در شناسایی محل سقوط و جمعآوری شهدای ایرباس نقش بسزایی داشته است. کتاب «یکی مرد جنگی» روایتی ازشهید عبدالرسول زرین و کتاب «شبهای سفید» روایت اسیر آزادشده ایرانی عبدالحسن طالبی نیز در دسترس علاقمندان است.
ناشران تخصصی دفاع مقدس را در نمایشگاه کتاب چگونه پیدا کنیم؟
در پایان به سراغ ابراهیم حیدری سخنگوی سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رفتیم و از او کم و کیف حظور انتشاراتیهای تخصصی دفاع مقدس در نمایشگاه را جویا شدیم، وی با بیان اینکه متاسفانه تعداد انتشاراتیهایی که در حوزه دفاع مقدس به صورت ویژه و تخصصی فعالیت میکند بسیار کم است گفت: چنانچه این انتشاراتیها صرفا تولیدات خود را به دفاع مقدس اختصاص میدانند قطعاً کیفیت بیشتری را در بر داشته وزمینه برای جذب مخاطبان فراوانتری را فراهم میکرد.
وی به محل حضور انتشاراتیهایی حوزه دفاع مقدس در نمایشگاه بین المللی کتاب، پرداخت و بیان کرد: انتشاراتیهایی که کتابهایی در مورد دفاع مقدس منتشر کردهاند در صحن شبستان اصلی جای داده شدند، اگرچه چینش غرفهها برای ناشران بر اساس حروف الفبا شکل گرفته، اما هدف تجمیع این ناشران و دسترسی آسان مخاطبان به این نوع از کتابها بوده است. تلاش کردیم تا همه توان خود را برای ارائه شرایط و خدمات بهتر به ناشران حوزه دفاع مقدس فراهم کنیم، زیرا این گروه فرهنگ مقاومت و پایداری و ایثار را به جامعه مخابره میکند و بخشی از تاریخ این سرزمین را به نسل آینده معرفی میکند.
انتهای پیام/
source