در یک بیانیه مربوط به دور پنجم مذاکرات بین ایران و آمریکا، احمد بخشایش اردستانی، نماینده اردستان در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، اظهار داشت: “آمریکاییها در واقع یک عملیات روانی بر روی مردم ایران انجام دادهاند. اما مردم ایران به خوبی میدانند که طی چهل و شش سال گذشته، این تحریمها توسط آمریکا بر ما تحمیل شدهاند، تا وضعیت زندگی ما به اینجا برسد. اگرچه در برخی مواقع موفق بودهاند و در برخی مواقع ناموفق، اما بیشتر مشکلات ما به علت سوء مدیریت داخلی، اختلاسها و کمفروشیها و مسائل درونی است.”
بخشایش اردستانی ادامه داد: “در این دوره مذاکرات، دلیل حضور ترامپ در خاورمیانه و غرب آسیا، این است که وعدهای برای ایجاد سه میلیون شغل به مردم آمریکا داده است. برای این هدف، تقریباً سه تریلیون دلار از کشورهای قطر، امارات و عربستان برای سرمایهگذاری خارجی به دست آورده است. این تصمیمها نشاندهنده سعی ترامپ برای گرفتن امتیاز بیشتر در توافق با ایران است. او به طور مشخص یک عملیات روانی را انجام داد که به نظر مردم ایران میلآور ب_feat بود، اما در واقع هدف اصلی ایجاد فشار برای گرفتن مزایای بیشتر بود.”
وی افزود: “در دورههای مختلف مذاکرات، آمریکا در چهار بار اول بیشتر به همکاری و رسیدن به اتفاق نظر با ایران میپرداخت. در دوره چهارم، بحث راهاندازی غنیسازی دوباره برای ایران طرح شد، اما ایران این موضوع را خط قرمز خود دانست. حالا برای رسیدن به تمایز، آمریکا باید کمی بیشتر بیاورد و ایران هم باید امتیازاتی که در برجام ارائه کرده، نسبت به این دوره، کمی بالاتر و پایینتر دادهاش باشد. مهمتر از همه، تحریمهای زیادی که باید کنار گذاشته شوند، باید با ضمانتهای بیشتری همراه باشند.”
بخشایش اردستانی خاطرنشان کرد: “یادآور شدن حوزههای برق، آب و گاز و عملیات تحریمها و ارز بیارزش میتواند برای ترامپ فرصتی برای ایجاد فشار آفریند. تامین امنیت سرمایهگذاری مشترک در حوزههای مختلف مثل برق و صنعت و هستهای میتواند یکی از ضمانتهای مهم باشد. اما باید به خاطر داشت که برنامه هستهای ایران بومی است و ت看不出 improvیز شده است.”
در پایان، بخشایش اردستانی بر این نکته تأکید کرد: “ترامپ همیشه شعار یا توافق یا جنگ را بر اساس اهداف خود در مذاکرات با ایران مطرح کرده است. برخورد ایران با این نکته در این بازی دیپلماسی مهم است. این بار، به خاطر نبرد با انصارالله در یمن، ترامپ بر افزایش فشار حداکثری بر ایران تاکید کرده است. اما بر خلاف پیشبینیها، فشار حداکثری هیچگاه نتیجهای برای آمریکا نداشته است. به هر حال، توافق احتمالی است، اما مسئلهای که ماندنی است این است که آیا این توافق به بازگشت سفارتخانهها منجر خواهد شد یا خیر. آیا آمریکاییها به بRaise قراردادهای خود خواهند رفت یا خیر، و اینکه آیا آنها برای فروش نفت ایران و بازپرداخت پولها، که همه تجارتها با دلار مرتبط است، تعهد خواهند داشت یا خیر.”
در مورد سفر اخیر ترامپ به کشورهای عربی، بخشایش اردستانی گفت: “هدف اصلی این سفرها ایجاد تنش بین ایران و کشورهای عربی بود تا کشورهای عربی به خرید سلاحها و سرمایهگذاری در آمریکا تشویق شوند. ترامپ همیشه تلاش میکند تا تحریمها را به عنوان ابزار فشار بسازد، اما مردم ایران به خوبی این حقیقت را شناختهاند و معتقدند که سیاست آمریکا طی چهل و شش سال گذشته موجب بروز مشکلات مختلف اقتصادی و زندگیای شده است.”
به نظر میرسد که دور پنجم این مذاکرات، همچون دیگر دورهها، بر تلاشهای دو کشور برای رسیدن به توافق و حل مشکلات م텀ایز خود تمرکز دارد.