دیدارنیوز: عباس عبدی در مصاحبهای با خبرگزاری خبرآنلاین، مطرح کرد: تأیید صلاحیت پزشکیان، به شکل قابل توجهی با موضوعاتی مانند حجاب، فیلترینگ، بازگشت برخی شخصیتها به ساختار قدرت و ایجاد روابط خارجی، در یک بسته قرار دارد. تصویب کنوانسیون پالرمو نیز بخشی از این بسته است.
مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسهای اخیر، تصمیم به تصویب کنوانسیون پالرمو گرفت. این تصمیم مشروط است و تکلیف لوایح باقیمانده، مانند لوایح CFT، در جلسات آینده مجمع مشخص خواهد شد.
پروندههای مرتبط با FATF، از جمله لوایح پالرمو و CFT، به دورهٔ دولت حسن روحانی برمیگردد. در آن دوره، مخالفان سیاسی دولت هر اقدامی را برای ناکام کردن این لوایح انجام دادند. عدم تصویب این لوایح به عنوان یکی از موانع برقراری روابط مالی با بخش بانکی جهانی در نظر گرفته شده است. هرچند این موانع به اندازه تحریمها شدید نیستند، اما این پروندهها باعث شدهاند حتی کشورهای دوستانه نیز با ایران رفت و آمد مالی را به همواری پیش نبرند.
حسن روحانی در اواخر دورت خود از رهبری درخواست بررسی مجدد لوایح در مجمع تشخیص کرده بود، اما هم در دورت روحانی و هم در دولت سیزدهم، لوایح تعیین تکلیف نشدند. اما لایحه پالرمو در روز چهارشنبه تصویب شد و این امر با خود سؤال برای همه آورده که چرا این تصمیم این همه زمان طول کشید؟
عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی، در پاسخ به این سؤال اظهار داشت: مجمع معمولاً بر اساس فضای عمومی قدرت تصمیم میگیرد. لوایح FATF به شکلی ساده هستند که نیازی به صرف اینقدر زمان و هزینه نیست. این موضوع آنقدر پیچیده نیست که نیاز به رساندن تصمیمگیری به اینقدر دورست.
وی بیان کرد: اگر ایران در سیاست خارجی خود تغییری ایجاد کند، این مسائل به راحتی حل خواهند شد. بهعنوان مثال، مطالبی که در قرنهای گذشته مورد توجه بودند، اکنون دیگر وضعیت متفاوتی دارند. برای نمونه، در دهههای ۶۷ و ۶۸ که هدف کاهش جمعیت بود، بسیاری از علما به مدح کاهش فرزندآوری صحبت میکردند، اما اکنون انگیزهها برای افزایش جمعیت است و علما نیز در مدح این موضوع حرف میزنند.
عباس عبدی در پاسخ به اینکه آیا این تغییر نگاه به خاطر آمدن دولت پزشکیان صورت گرفته است، اشاره کرد: این بحث بیشتر از یک دولت خاص بیشتر است. تأیید صلاحیت پزشکیان، مسائل مرتبط با حجاب، فیلترینگ، بازگشت برخی شخصیتها به ساختار قدرت و ایجاد روابط خارجی در یک بسته قرار دارند و تصویب پالرمو نیز بخشی از این فرآیند است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: میزان تأکید بر لوایح مجمع تشخیص مصلحت نظام به نظر میرسد که اهمیتی جدی ندارد و باید این موضوع را به صورت یک نماد مطرح کرد که نشاندهندهٔ تصمیمی است که در سطوح بالاتر گرفته شده است.