در جلسه عمومی مجلس شورای اسلامی در تاریخ یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴، نمایندگان مجلس صحن را برای بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح ملی هوش مصنوعی به جلسه درآوردند. این طرح با ۱۸۷ رای موافقت، ۳۳ رای مخالف و یک رای ممتنع از مجموع ۲۲۱ رای، کلیاتاً تصویب شد.
در آغاز جلسه، بر اساس درخواست گروهی از نمایندگان، موضوع بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن مورد توجه قرار گرفت. به اتفاق نظر نمایندگان، بررسی کلیات طرح ملی هوش مصنوعی به صحن مجلس انتقال یافت.
در طی بررسی کلیات طرح، شش نماینده مجلس به بیان نظراتی در مورد تصویب یا رد این طرح پرداختند. در ادامه کاظم دلخوش، معاون تقنینی معاونت پارلمانی رئیس جمهوری به عنوان نماینده دولت، مخالفت دولت با تصویب این طرح را اعلام کرد. همچنین زهرا سعیدی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن در موافقت با این طرح نظر داد.
در نهایت پس از رایگیری و تصویب کلیات طرح ملی هوش مصنوعی توسط نمایندگان مجلس، براساس تصمیم رئیس مجلس، طرح برای بررسی جزئی به صورت دو شوری به کمیسیون صنایع و معادن ارجاع گردید.
موافقان و مخالفان طرح ملی هوش مصنوعی چه گفتند؟
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه عمومی امروز به بیان نظرات خود در مورد طرح ملی هوش مصنوعی پرداختند.
احمد بیگدلی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، در مخالفت با طرح ملی هوش مصنوعی بیان کرد: گرچه تاسیس سازمان هوش مصنوعی ضروری است، اما این کار با اصل ۷۵ قانون اساسی مطابقت ندارد. نباید دولت را اجبار کنیم که بودجهای مشابه برای این سازمان در نظر بگیرد؛ باید از دولت بخواهیم تا لایحهای مناسب در این زمینه به مجلس ارائه کند.
سید مرتضی محمودی، عضو کمیسیون امور داخلی و شوارها، در موافقت با طرح ملی هوش مصنوعی گفت: کشورهای منطقه مانند عربستان و امارات تا ۵۰ هزار میلیارد تومان برای توسعه هوش مصنوعی سرمایهگذاری کردهاند. ما نباید از رقابت جهانی در این حوزه کنار بیفتد. ما در حوزه نیروی انسانی هوش مصنوعی رتبه دوم منطقه را داریم، اما هنوز سرمایهگذاری کافی در این زمینه نکردهایم.
علی بابایی کارنامی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، به مخالفت با طرح مذکور اشاره کرد: موضوع هوش مصنوعی باید با لایحه ارائه دولت مورد بررسی قرار گیرد. شورای عالی فضای مجازی نیز این موضوع را مطرح کرده است، بنابراین باید منتظر لایحه دولت باشیم.
جواد نیک بین، نماینده کاشمر، در موافقت با طرح ملی هوش مصنوعی گفت: دولت برای پیشبرد این مسئله واجب بوده است، اما این کار را انجام نداده و مجلس این موضوع را مورد پیگیری قرار داده است. مغایرت طرح مجلس با اصل ۷۵ قانون اساسی قابل حل است و تصویب این طرح در کشور، ارزوی تمام دانشمندان ایرانی است.
مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود، در مخالفت با طرح ملی هوش مصنوعی گفت: چرا خود دولت را اجبار نمیکنیم تا موضوع هوش مصنوعی را دنبال کند و لایحهاش را به مجلس بفرستد؟ باید اجازه دهیم تا دولت بودجه لازم را تعیین کند و ساختار آن را برای تاسیس سازمان هوش مصنوعی آماده کند.
سیدجواد حسینیکیا، نائب رئیس کمیسیون صنایع و معادن، در موافقت با طرح ملی هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی امکانات بزرگی برای تقویت نظام مالی کشور ارائه میدهد. این موضوع به مصوبه شورای عالی فرهنگی نیز تبدیل شده است و مغایرت آن با اصل ۷۵ قانون اساسی وجود ندارد. دولت متعهد بوده به ارائه لایحهای در این زمینه، اما تاکنون این کار را انجام ندادهاست.
در ادامه کاظم دلخوش، نماینده دولت در مجلس شورای اسلامی، مخالفت دولت با طرح ملی هوش مصنوعی را اعلام کرد.