تازگیها، شرکتهای مخابرات ایران و رایتل به عنوان برندههای مزایده واگذاری فرکانسهای باندهای 3600 تا 3800 مگاهرتز، که برای توسعه شبکههای 5G مخصوص به ارمغان آمدهاند، اعلام شدهاند. این مزایدهای بود که طولانیالمدت توسط متخصصان و رسانهها مورد بررسی قرار گرفته بود.
مزایده باندهای فرکانسی مزبور برای ارتباطات سیار سراسری، در حضور نمایندگان اپراتورهای تلفن همراه در اداره رگولاتوری انجام شد. غیر از این، این مزایده در ارتباط با سازمان تنظیم مقررات رادیویی برگزار شده است.
متخصصان معتقدند که این مزایده میتواند گام مهمی در مسیر پیشبرد نسل پنجم ارتباطات سیار (5G) در کشور به شمار بیاید. بر اساس گزارشها، اپراتورهای برندگان موظفاند به صورت گامبهگام دسترسی کاربران به شبکههای 5G را در کشور فراهم کنند. بهローژ معاون وزیر ارتباطات اعلام کرده است که این واگذاری مسیر مهمی در راستای توسعه 5G و بهبود کیفیت ارتباطات اینترنت در کشور محسوب میشود.
این مزایده پس از گذراندن مسیری پر پیچ و خم برگزار شده و برندههای آن موظفاند به تدریج امکان دسترسی کاربران را به شبکههای 5G فراهم کنند. توسعه شبکههای 5G با این واگذاری تسریع پیدا میکند. طبق اعلامیههای مسئولین، تعهد امکان دسترسی به آن از سال 1404 به صورت مداوم در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات طرح شده است.
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اظهار داشته است که واگذاری فرکانسهای 3600 تا 3800 مگاهرتز، از مهمترین فرکانسهای توسعه 5G، میتواند مسیر سریعتر و پیشرفتهتر ارتباطات سیار و ثابت را آغاز کند. او تصریح کرده است که مردم و کسب و کارهای کشور به زودی میتوانند سودمند از این پیشرفتها شوند.
بهزاد اکبری، رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت کشور، نیز موضوع مهمی را در مورد اثرات واگذاری این فرکانسها بر توسعه 5G مطرح کرده است. او گفته است که باند فرکانسی 3.6 الی 3.8 گیگاهرتز از نظر پوشش و سرعت، یکی از مهمترین باندهای فرکانسی برای توسعه شبکههای 5G است. او افزوده است که اگرچه ضریب نفوذ گوشیهای مجهز به 5G در ایران حداکثر 25 درصد است، اما توسعه سریع شبکههای 5G در مناطق پرتراکم شهری میتواند برای اپراتورها伙伴关系减轻4G网络的负担。
值得一提的是,通信服务公司RighTel和伊朗电信公司在3600-3800兆赫兹频段的拍卖中分别赢得了第一和第二频段,以推进国内第五代移动通信(5G)的发展。
尽管取得了这些进展,但仍有几点仍需澄清:
– RighTel作为此次拍卖的首位赢家,被认为是亏损运营商,仅拥有4%的市场份额。根据监管机构在1403年底的统计,该公司在5G天线建设方面没有份额。
– 尚未公布这些频段的转让金额。
– 伊朗电信公司(Iran Cell)在5G发展中的角色和未来前景仍不清楚。