به گزارش ایکنا، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، صبح امروز، یکشنبه ۲۸ اردیبهشتماه، در نشست مجمع گفتوگوی تهران که در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره شهید جمهور، شهید امیرعبداللهیان و دیگر همراهان شهید ایشان، اظهار کرد: مایه افتخار است که در جمع چنین نخبگان و شخصیتهای برجستهای حضور دارم. آقای پزشکیان، رئیسجمهور محترم با نگاه توسعهمحور خود روحی تازه در دیپلماسی ایران و منطقه دمیدند که جای قدردانی صمیمانه دارد.
وی با اشاره به شرایط سخت سال گذشته، تصریح کرد: سالی را پشت سر گذاشتیم که متأسفانه با رخدادهای تلخ و فجایع انسانی همراه بود؛ در رأس این مصائب، تجاوزات رژیم صهیونیستی در غزه قرار دارد. جنایاتی که بیتردید نمونه بارزی از نسلکشی است؛ آن هم نسلکشیای که مردم دنیا بهصورت زنده از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی آن را مشاهده کردند.
غزه؛ نشانه فروپاشی اخلاقی و حقوقی نظام بینالملل
وزیر امور خارجه ادامه داد: از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، بیش از ۶۰ هزار فلسطینی در نوار غزه جان باختهاند که شمار زیادی از آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند. میلیونها نفر آواره و گرفتار محاصره و قحطی شدهاند. تأسفبارتر اینکه جهان در برابر این فجایع، واکنش شایسته و مسئولانهای از خود نشان نداد.
عراقچی سکوت سنگین مدعیان حقوق بشر و ناتوانی نهادهای بینالمللی در مواجهه با بحران غزه را نشانه فروپاشی تعهدات اخلاقی، حقوقی و سیاسی نظم بینالمللی دانست و گفت: آنچه مقابل چشمان ما فروریخته، مجموعهای از میثاقهایی است که قرار بود ضامن کرامت انسانی و صلح جهانی باشد.
وی تأکید کرد: بحران غزه نشان داد که سرنوشت منطقه نباید و نمیتواند در گرو ارادههای فرامنطقهای باقی بماند. آنچه امروز بهعنوان «واقعیت منطقه» معرفی میشود، بازتاب روایتهایی تحمیلی است که باید از درون منطقه بازتعریف شود. منطقه غرب آسیا نیازمند بازنگری بنیادین به خویش است.
عراقچی با انتقاد از رقابتهایی که بر پایه توهم تحریم دائمی شکل گرفتهاند، افزود: این رقابتها مانع شکلگیری همکاریهای مؤثر شدهاند و راه را برای دخالتهای قدرتهای فرامنطقهای هموار کردهاند. اکنون زمان آن فرارسیده که این واقعیتهای تحمیلی را دگرگون کنیم.
سه محور اصلی سیاست خارجی دولت چهاردهم
وی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران در دولت چهاردهم سیاست خارجی خود را بر سه محور اساسی بنیان نهاده است: تعامل حداکثری با همسایگان، گسترش همکاری با کشورهای جنوب جهانی و کنشگران نوظهور، و برقراری توازن با قطبهای قدرت جهانی در شرق و غرب.
وزیر امور خارجه ادامه داد: سیاست خارجی ما بر پایه واقعگرایی و توازن بنا شده است. دولت از ابتدا بر سیاست همسایگی تأکید داشته و تلاش کرده است پیوندهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای منطقه را گسترش دهد. خوشبختانه امروز شاهد حرکت ایران و همسایگانش بهسوی تفاهم و همکاری هستیم.
وی همچنین گفت: توسعه روابط با کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین، از خطوط اصلی سیاست خارجی ماست. عضویت ایران در نهادهایی مانند بریکس، سازمان همکاری شانگهای، و همکاری با کشورهای اسلامی و جنبش عدم تعهد، نشاندهنده اراده ایران برای ایفای نقش در شکلگیری نظم چندقطبی و عادلانه جهانی است.
عراقچی اظهار کرد: نگاه ما به منطقه این است که امنیت و شکوفایی هر کشور به طور جدایی ناپذیری به امنیت و شکوفایی همسایگانش گره خورده است. باید بهجای تداوم رویکردهای تهدیدمحور بر فرصتمحوری و وابستگی متقابل اقتصادی تمرکز کنیم. توسعه تجارت، سرمایهگذاری مشترک، انتقال فناوری و اجرای پروژههای زیرساختی باید در اولویت قرار گیرد.
صلح پایدار در منطقه مستلزم حل عادلانه مسئله فلسطین است
وی افزود: صلح پایدار در منطقه بدون حل عادلانه مسئله فلسطین ممکن نیست. فلسطین، مهمترین موضوع منطقهای است که بیش از ۷۰ سال است در بند اشغال و ظلم گرفتار شده است. رژیم صهیونیستی اکنون به تهدیدی مزمن برای ثبات منطقهای تبدیل شده است.
عراقچی با ارائه یک راهحل، گفت: ما برگزاری یک همهپرسی ملی با مشارکت همه ساکنان اصیل فلسطین از ادیان مختلف را پیشنهاد میکنیم تا درباره نظام سیاسی آینده این سرزمین تصمیمگیری شود. این راهحل الهامگرفته از مبارزه با آپارتاید در آفریقای جنوبی است و میتواند به اشغال، تبعیض و بیعدالتی پایان دهد.
تحریمهای ظالمانه علیه ایران باید به طور واقعی لغو شود
وی در ادامه به سیاست هستهای ایران اشاره کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یکی از اعضای معاهده عدم اشاعه (NPT)، هرگز به دنبال سلاح هستهای نبوده و نیست. ما همواره تلاش کردهایم از طریق تعامل و شفافسازی، نگرانیهای مشروع را رفع کنیم و به دنبال توافقی عادلانه، متوازن و تضمینکننده رفع تحریمها هستیم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ایران به دیپلماسی پایبند است و انتظار دارد تحریمهای ظالمانه که مستقیماً مردم را هدف قرار داده، بهصورت واقعی و ملموس لغو شود. اگر اراده واقعی در طرفهای اروپایی وجود داشته باشد، ایران آمادگی دارد فصل تازهای از روابط خود با اروپا را آغاز کند.
وی افزود: متأسفانه در سالهای گذشته تمرکز بر اختلافات به جای اشتراکات، فرصتهای همکاری را محدود کرده است، اما اگر اروپا رویکردی مسئولانه اتخاذ کند، ایران مانعی برای گسترش روابط نمیبیند.
ایران؛ شریک مطمئن ملتها و دولتهای منطقه
عراقچی در پایان با تأکید بر بازپسگیری ابتکار عمل درباره مسائل منطقه از قدرتهای فرامنطقهای، گفت: ملتهای منطقه میتوانند آیندهای را رقم بزنند که در پایتختهای منطقه و بر اساس ارزشها و واقعیتهای بومی طراحی شده باشد. این تحول نهتنها تغییر در توازن قدرت، بلکه بازآفرینی بنیانهای فکری و ادراکی نظم جدید خواهد بود.
وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران شریکی مطمئن برای همه ملتها و دولتهای منطقه خواهد بود و دیپلماسی ما مبتنی بر وفاق و ساخت منطقهای قوی و همگرا با همکاری همسایگان است.
انتهای پیام
source