به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، آیت‌الله محمود رجبی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری و شورای عالی حوزه‌های علمیه، در درس اخلاق که سه‌شنبه شب در مسجد مدرسه معصومیه برگزار شد، به مباحث پیشین در خصوص عوامل تقویت ایمان اشاره کرد. او گفت: آیت‌الله مصباح یزدی، که “استاد فکر” نامیده می‌شود، معتقد است که همه عوامل تقویت ایمان، وسیله‌ای برای “حالت توجه و ذکر”‌اند؛ چرا که این حالت، ایمان را مؤثرتر می‌کند.

آیت‌الله رجبی ادامه داد: عمل صالح از طریق داشتن “حسن فعلی” و “حسن فاعلی” ایمان را تقویت می‌کند؛ یعنی عمل خوب بوده و فاعل آن نیز دارای نیتی خوب باید باشد. این دو ویژگی برای تحقق عمل حقیکی ضروری هستند.

وی تسبیغ کرد: توجه به واجبات و پرهیز از محرمات، توجهی به خداوند است که انسان را به اینکه چه کار را با چه نیتی انجام می‌دهد، راهنمایی می‌کند.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه هشداری به این نکته زد که اگر شخص عملی را برای ریا یا کسب رضایت اهالی انجام دهد، این عملیت جزو صالح به‌شمار نمی‌آید چون این نوع نیت نوعی شرک در عمل محسوب می‌شود.

آیت‌الله رجبی، با اشاره به نظریه علامه طباطبایی، گفت: عملی که به فرمان الهی و با نیت خالص انجام می‌شود، دارای ارزش است. بنابراین، اگر عملی خلاف فرمان الهی باشد یا نیت‌اش غیر الهی، نمی‌تواند به تقویت ایمان کمک کند.

آیت‌الله رجبی با تأکید بر اهمیت نیت الهی در تمام اعمال، به مثالی از جهاد اشاره کرد و گفت: حتی جهاد نیز می‌تواند ارزش ایمانی نداشته باشد اگر نیتش الهی نباشد. مثالی از این کار در زمان پیامبر اکرم (ص) است که شخصی برای یافتن حمارش به میدان جنگ رفت و کشته شد، اما نیتش جهاد فی‌سبیل‌الله نبود و به “کشته حمار” شهرت پیدا کرد.

آیت‌الله رجبی همچنین در مورد مطالعه قرآن اضافه کرد: خواندن قرآن باید با نیتی فرای از اشکال‌گیری یا نقد باشد و برنامه ریزی برای هدایت از کلام خدا. اگر این نیت نباشد، نه‌تنها ایمان تقویت نمی‌شود، بلکه می‌تواند اثر منفی داشته باشد.

زاده‌گیری به قرآن در مراکز غربی و اشغالی را نیز مثال زد. او گفت: اگر هدف از این مطالعات الهی و هدایت نباشد، ایمان آن‌ها افزایش نمی‌یابد و گاهی از آن برای مقابله با حق استفاده می‌شود.

آیت‌الله رجبی با تأکید بر اهمیت توجه به خداوند در تمامی اعمال، گفت: همه عوامل تقویت ایمان نیازمند این توجه هستند. بدون این توجه، این اعمال اثری در رشد ایمان نخواهند داشت.

او به اهمیت حفظ قلب اشاره کرد: دل انسان محل خداوند است و اگر نگهداری نشود، راه ورود شیطان را باز می‌کند. در هر زمینه‌ای که نیاز به جهاد باشد، اگر توجه به خدا وجود نداشته باشد، تلاش‌ها آثار مطلوبی نخواهد داشت.

آیت‌الله رجبی با استدلال از واقعه کربلا، گفت: بسیاری از کسانی که مقابل امام حسین (ع) قرار گرفتند، اهالی اعمال ایمانی بودند، اما چون اهالی ذکری واقعی نبودند، در گناه‌زدگی افتادند. حتی کسانی که مردم را به شرکت در لشکر خدا دعوت می‌کردند، به خدا توجهی نداشتند و به منافع شخصی سوگیر شده بودند.

وی با حمایت از نقش ذکر در شکل‌گیری ایمان تأکید کرد. او آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی را به عنوان نمونه‌ای از اهالی ذکر واقعی معرفی کرد، که نمازهایش با آرامش و طمأنینه و فعالیت‌هایش برخاسته از اخلاص و توجه به خداوند بود.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه به نقش ذکر در شکل‌گیری ایمان اشاره کرد و گفت: شهدا نیز اهالی ذکر واقعی بودند. او نمونه‌ای از شهید عبدالحسین چیت‌سازیان را نیز ذکر کرد، که معتقد بود برای عبور از موانع دشمن، ابتدا باید از موانع نفس عبور کرد.

آیت‌الله رجبی در پایان گفت: این سخنان گلایه‌ای از عمق ایمانی و معنوی رزمندگان و شهدای ما می‌باشد؛ کسانی که پیش از هر چیز، با نفس خود جهاد می‌کردند و با ذکر، اخلاص و نیت پاک، در میدان‌های سخت، به راه خداوند پیش می‌رفتند.

توسط jahankhabari.ir