محمدرضا عارف در ادامه سفر خود به بندرعباس، در نشست بررسی حادثه انفجار بندر شهید رجایی و تاثیرات اقتصادی آن، با تسلیت از مردم هرمزگان و خانوادههای جانباختگان خ supported by کشور گفت: در دیدار با خانوادههای جانباختگان و مصدومان این حادثه، صبوری و نجابت آنها را که زبانزد کشور شدهاست، مشاهده کردم.
در این نشست که در حضور دبیر هیات دولت، رئیس جمعیت هلال احمر، رئیس کل سازمان امور مالیاتی، رئیس مجمع نمایندگان استان، معاونان وزارتخانهها و روسای سازمانهای مدیریت بحران و بهزیستی برگزار شد، عارف افزود: هماهنگی نهادهای دولتی، امدادی و نیروهای مسلح در زمان بحران یک الگو شد که باید از مدیریت منسجم ملی آن قدردانی شود.
در ادامه، او به ابتکارات مهم برای مهار و اطفای حریق در بندر شهید رجایی اشاره کرد و گفت: باید گزارش دقیق از عملکرد و آسیبشناسیها تهیه شود تا این تجربه در آینده الگو شود. ستاد مدیریت بحران در این حادثه عملکرد خوبی داشت، اما با نیاز به تجهیزات پزشکی و امدادی سریعتر تاکید کرد.
عارف با تاکید بر اهمیت سریعتر ترخیص تجهیزات مورد نیاز، اضافه کرد: باید مشکلات و مسائل ایجاد شده در زمان اطفاء حریق آسیبشناسی شوند. همچنین، ریشهیابی حوادث اینچنینی یک اقدام ملی است و باید بررسی شود که آیا این حادثه قابل پیشگیری بوده یا خیر و آیا تذکرات ایمنی رعایت شده باشند.
وی به اهمیت پدافند غیرعامل در کشور اشاره کرد و گفت: باید به پدافند غیرعامل توجه شود تا در ارزیابی مسائل ایمنی و امنیتی کشور موثر باشد. عارف همچنین لزوم پیشگیری و توجه به هشدارهای ایمنی ارگانها و نهادهای نظارتی در اماکن حساس کشور را تاکید کرد.
عارف با اشاره به خطراتی که دشمنان و رقبای جمهوری اسلامی از سوءاستفاده از حوادث ایجاد میکنند، از قدرت مردم و نهادهای درون کشور برای حل مشکلات در زمان بحرانها سخن گفت. همچنین، از تلاشهای شرکتهای بیمه، بانکها و نهادهای دولتی برای جبران خسارات به آسیبدیدگان قدردانی کرد و تاکید کرد: باید وعدههایمان را انجام دهیم و اگر نتوانیم به مردم وعده ندهیم.
عارف ادامه داد: برای حل مشکلات طرحشده، دستگاههای دولتی و استانها اختیارات لازم را دارند و با اصلاح قوانین و کمک از مجلس شورای اسلامی مشکلات حل خواهد شد. در هفته اول حادثه، دولت سه کارگروه تشکیل شده و بررسی علل حادثه و شناسایی مقصران یک مطالبه ملی است.
محمد آشوری استاندار هرمزگان گزارشی از روندهای رسیدگی به مصدومان، عملیات اطفای حریق، اطلاعرسانی، برآورد خسارات و بخشی از جبرانها، و بازسازی بخشهای آسیبدیده وارده به بندر شهید رجایی ارائه کرد. حجتالاسلام محمد عبادیزاده نماینده ولیفقیه در استان نیز حضور رئیسجمهور و معاون اول رئیسجمهور را نشانگر توجه دولت به وضعیت مصدومان و خانوادههای جانباختگان، بازسازی بندر و جبران خسارات وارده تلقی کرد و شناسایی عوامل حادثه را خواستار شد.
در پایان جلسه، حاضران و مسئولین به بررسی اقدامات انجامشده شامل برآورد و جبران خسارتهای مالی توسط دولت و شرکتهای بیمه، رسیدگی به مصدومان، عملیات جستوجو و نجات، برنامهریزی برای تخصیص مجدد ارز و تمدید یا رفع تعهدات ارزی، اعطای کاهشهای بلندمدت و معافیتهای مالیاتی، آغاز به کار و بارگیری در بندر، تسهیلات ترخیص کالاها، افزایش تجهیزات اطفای حریق و تختهای بیمارستانی، و کمکرسانی به مصدومین و خانوادههای جانباختگان اشتغال کردند.