رویداد۲۴ | ترجمه از لیلا فرهادی: والاستریت ژورنال گزارشی منتشر کرده که نشان می دهد اسرائیل نگران است مذاکرات دولت ترامپ با ایران به توافقی منجر شود که مانع ساخت بمب اتمی توسط تهران نشود اما گزینه حمله نظامی اسرائیل را محدود کند. ترامپ به نتانیاهو هشدار داده که از اقداماتی مثل حمله نظامی خودداری کند. اسرائیل خواهان حفظ حق اقدام مستقل است و برخی مقامات این کشور حتی از حمله بدون حمایت آمریکا سخن گفتهاند. در عین حال، ایران در حال پیشرفت سریع در برنامه هستهای خود است و احتمال دارد قبل از پایان مذاکرات، اقدام نظامی جذابتر شود. آمریکا امیدوار است با ارائه چارچوبی برای توافق، اسرائیل را از حمله منصرف کند و این چارچوب ظاهرا شامل شرط غنی سازی صفر برای ایران است.
در این گزارش آمده: هفت هفته پس از آغاز مذاکرات بین آمریکا و ایران، مقامات اسرائیلی نگرانند که دولت ترامپ به توافقی دست یابد که توانایی تهران برای ساخت بمب اتمی را متوقف نکند، بلکه در عوض گزینه اقدام نظامی اسرائیل را محدود کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل هشدار داده که از اقدامات احتمالی مانند حمله نظامی که میتواند روند مذاکرات را مختل کند، خودداری کند. او در کنفرانس مطبوعاتی در کاخ سفید گفت: «به او گفتم که اکنون انجام چنین کاری بسیار نامناسب است، چون ما خیلی به یک راهحل نزدیک شدهایم.»
نتانیاهو به طور علنی نگرانیهای اسرائیل را بیان کرده و هشدار داده که «توافق بد، بدتر از نبود توافق است».
مذاکرات هستهای از ۱۲ آوریل آغاز شده و تاکنون پنج نشست بین دو طرف برگزار شده است. تیم آمریکا به رهبری نماینده ویژه ترامپ، استیو ویتکاف، و تیم ایران به ریاست وزیر امور خارجه عباس عراقچی حضور دارند. با این حال، دو طرف همچنان بر سر شرط اصلی آمریکا – یعنی توقف غنیسازی اورانیوم توسط ایران – اختلاف دارند.
ترامپ بارها اعلام کرده که ترجیح میدهد از راه دیپلماسی این مسئله را حل کند، اما اگر توافقی حاصل نشود، گزینه نظامی را منتفی نمیداند. او در نامهای در ماه مارس به رهبر ایران، دو ماه برای موفقیت مذاکرات مهلت داده بود، هرچند مقامهای دولتش بعدها تأکید کردند که ضربالاجل سختگیرانهای وجود ندارد.
نگرانی اسرائیل از عقبنشینی ترامپ از شرط غنیسازی صفر
مقامات اسرائیلی نگرانند که ترامپ برای رسیدن به توافق، از شرط «غنیسازی صفر» عقبنشینی کند. آونر گولوف، مقام پیشین شورای امنیت ملی اسرائیل، گفته است:«ترس این است که، چون ترامپ توافق میخواهد و ایران زمانکشی میکند، در نهایت به توافقی برسیم که اصل عدم غنیسازی را زیر پا بگذارد.»
مقامات پیشین آمریکایی و اروپایی که در گذشته با ایران مذاکره کردهاند نیز نسبت به موفقیت دولت ترامپ در رسیدن به توافقی بدون اجازه غنیسازی شک دارند.
آمریکا آماده ارائه پیشنویسی شامل پایان غنی سازی در ایران است
در حال حاضر، دو طرف مشغول تدوین چارچوب اصول توافق هستند. یک مقام ارشد آمریکایی گفته واشنگتن آماده ارائه یک «برگه حاوی شرایط» به ایران است که شامل پایان غنیسازی میشود. او هشدار داده که اگر ایران این شرایط را نپذیرد، «روز خوبی برای ایرانیها نخواهد بود».
نتانیاهو اعلام کرده اسرائیل از توافقی حمایت میکند که به برنامه غنیسازی اورانیوم ایران پایان دهد. اما ایران در طول بیش از دو دهه مذاکره، همواره بر حق غنیسازی پافشاری کرده است. توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (برجام) که در دوره اوباما حاصل شد، اجازه ادامه غنیسازی در سطح محدود را به ایران داد، اما محدودیتهای شدید ۱۰ سالهای بر برنامه اتمی این کشور اعمال کرد. ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود از آن توافق خارج شد.
وال استریت ژورنال مدعی است که مقامات اسرائیلی اتفاقنظر دارند که این کشور باید همواره حق اقدام مستقل علیه ایران را برای خود محفوظ نگه دارد. اسرائیل در سال گذشته با ضربه به حزبالله در لبنان و انهدام بخشی از سامانههای پدافند هوایی ایران، گزینههای خود را گسترش داد.
به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران تولید این نوع اورانیوم را به شدت افزایش داده و آمریکا معتقد است تهران میتواند ظرف چند ماه به بمب دست یابد.
این نشریه آمریکایی ادعای غرب را تکرار کرده و مدعی است که ایران در حال حفر تونلهای عمیق زیر سایت غنیسازی نطنز است که میتواند در آینده اورانیوم را در مکانی خارج از دسترس حملات هوایی غنیسازی کند. این وضعیت میتواند انگیزه برای حمله زودتر را افزایش دهد – حتی اگر مذاکرات ادامه داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
نسخه تازه ترامپ برای توافق با ایران| جزئیاتی از آنچه رئیس جمهور آمریکا در سر دارد!
برنامهریزی ایران و آمریکا برای تفاهم تا ۲۰ خرداد؟! | «چارچوب مسقط» چیست؟
گروهی در اسرائیل میخواهند بدون حمایت آمریکا به ایران حمله کنند
برخی در اسرائیل معتقدند حتی بدون حمایت آمریکا باید به برنامه هستهای ایران حمله کرد، پیش از آنکه فرصت از دست برود. اما چنین اقدامی میتواند اسرائیل را از متحد کلیدیاش دور کند و بدون کمک نظامی آمریکا، بسیار دشوارتر و کماثرتر باشد.
راز زیمت، پژوهشگر ارشد در مؤسسه مطالعات امنیت ملی در تلآویو، میگوید:«اسرائیل بدون موافقت آمریکا وارد گزینه نظامی نخواهد شد. بنابراین، نگرانی از این است که توافق به اندازه کافی خوب نباشد و همزمان ما یک فرصت دیگر برای حل اساسی موضوع هستهای را از دست بدهیم.»
به گفته مقامات آمریکایی، امید واشنگتن این است که چارچوب توافق بتواند نگرانیهای اسرائیل را کاهش دهد و مانع از حمله زودهنگام شود. دولت ترامپ علاقهای به مذاکرات طولانیمدت ندارد، مخصوصاً با وجود خطر اقدام نظامی اسرائیل.
یک مقام آمریکایی به وال استریت ژورنال گفته:«ما با اسرائیل بر سر نحوه مواجهه با این موضوع اختلافاتی داریم. اما اگر ایران نخواهد توافق کند، روش ما ممکن است تغییر کند.»
ترامپ طرح حمله اسرائیل به ایران را متوقف کرد
بر اساس برخی منابع، اسرائیل در سال جاری برای حمله به ایران برنامهریزی کرده بود، اما بنا به درخواست دولت ترامپ و فرصت دادن به مذاکرات، آن را به تعویق انداخت.
به ادعای وال استریت ژورنال مقامات سابق اسرائیلی و کارشناسان امنیتی هشدار دادهاند که هرگونه حمله نظامی تنها میتواند برنامه هستهای ایران را بهطور موقت به تأخیر بیندازد و نیاز به تلاشهای مستمر و درگیریهای چندمرحلهای دارد تا یا ایران برنامه خود را متوقف کند یا نظامش سرنگون شود.
این رسانه اذعان کرده که گرچه حمله میتواند برنامه ایران را تا یک سال به عقب ببرد، اما درباره میزان تأثیر واقعی بر تأسیسات غنیسازی و ذخایر اورانیوم غنیشده تردیدهای زیادی وجود دارد.
این مناقشه در شرایطی به اوج رسیده که روابط آمریکا و اسرائیل به دلیل جنگ در غزه و برخی تصمیمات پیشبینینشده آمریکا، دچار تنش شده است. در حالی که اتحاد دو کشور هنوز برقرار است، ترامپ در سفر اخیرش به خلیج فارس از اسرائیل بازدید نکرد، با حوثیهای یمن توافق آتشبس امضا کرد (در حالی که آنها همچنان به اسرائیل موشک شلیک میکنند)، و با حماس مذاکره کرد تا آخرین گروگان زنده آمریکایی در غزه را آزاد کند، در حالی که گروگانهای اسرائیلی همچنان در اسارتاند.
آیا اسرائیل به تنهایی برنامه هستهای را هدف قرار خواهد داد؟
اسرائیل پیش از این بارها بهتنهایی علیه تهدیدات اتمی منطقهای اقدام کرده است: نیروگاه اتمی عراق در سال ۱۹۸۱ و راکتور سوریه در ۲۰۰۷ را منهدم کرد. یاکوف آمیدرور، مشاور سابق امنیت ملی اسرائیل، گفته: «ما ترجیح میدهیم توافق خوبی حاصل شود. اما اگر در نهایت توافق بدی باشد، اسرائیل باید حتی بدون رضایت آمریکا، با استفاده از نیروی نظامی برنامه هستهای ایران را نابود کند.»
source