### نمایی از روزهای پیشین جنگ شش‌روزه

در گرگان ۱۳۴۶ (ژوئن ۱۹۶۷)، نیروهای اردنی در نزدیکی مرز اسرائیل رزمایش‌های نظامی برگزار می‌کردند، چند روز پیش از شروع جنگ شش‌روزه با اسرائیل. این جنگ به سرعت به یکی از مهم‌ترین درگیری‌های منطقه‌ای خاورمیانه تبدیل شد.

جنگ شش‌روزه در خرداد ۱۳۴۶ (ژوئن ۱۹۶۷) بین اسرائیل و سه کشور عربی، مصر، سوریه و اردن درگرفت. این درگیری تنها شش روز طول کشید، اما پیامدهای طولانی مدتی برای منطقه خاورمیانه داشت. اسرائیل در این نبرد سریع موفق شد کرانه‌ی باختری رود اردن، نوار غزه، بلندی‌های جولان و صحرای سینا را اشغال کند. این پیروزی توازن قدرت در خاورمیانه را به نفع اسرائیل تغییر داد و صدها هزار نفر از فلسطینی‌ها را به آوارگی دست‌یافت.

شکست کشورهای عرب و تغییر توازن منطقه‌ای، تا به امروز پیامدهایی طولانی مدت برای خاورمیانه خلق کرده‌است.

### زن چریک در گردهمایی گرامیداشت قیام ۱۵ خرداد

در ۱۵ خرداد ۱۳۵۸ (۵ ژوئن ۱۹۷۹)، یک زن چریک ایرانی با سلاح خود در میدان سپاه تهران نظارت بر جمعیتی حدود پانصد هزار نفر دارد. این گردهمایی برای گرامیداشت قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ برگزار شد. آیت‌الله خمینی این روز را به‌عنوان روز عزای عمومی اعلام کرده بود و سرکوب آن تظاهرات منجر به تبعید او شد. به عبارتی، قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ نقطه‌ی شروع انقلاب اسلامی به شمار می‌آید.

این تصویر نقش نمادین زنان جوان و انقلابی را در فضای انقلابی نخستین ماه‌های پس از سقوط رژیم شاه نشان می‌دهد، نقشی که برخلاف انتظارات، بعدها به‌شدت محدود شد.

### مرد تانک‌ها و اعتراض به کشتار «تیان‌آن‌من»

در ۱۳۶۸ (۱۹۸۹)، یک مرد چینی به‌تنهایی جلوی ستون تانک‌ها در خیابان چانگان، پکن ایستاد. این اقدام در اعتراض به خشونت‌ها و کشتار معترضان دموکراسی‌خواه در میدان تیان‌آن‌من بود. مرد ناشناس، که به خواستار پایان خونریزی‌ها می‌شد، پس از چند دقیقه توسط مردم از محل خارج شد و تانک‌ها به حرکت خود ادامه دادند.

اگرچه تا به امروز نام و هویت این فرد برای عموم مجهول است، اما رسانه‌های بین‌المللی به او صفت «مرد تانک‌ها» داده‌اند. این تصویر به نمادی از مقاومت فردی در برابر سرکوب نظامی تبدیل شد.

جنبش دانشجویی تیان‌آن‌من بزرگ‌ترین اعتراض ضدحکومتی از زمان انقلاب چین (۱۹۴۹) بود. در پی این اعتراضات، ارتش چین ده‌ها یا شاید حتی هزاران نفر را کشت. میدان تیان‌آن‌من نیز به‌طور کنایه‌آمیز به معنی «دروازه صلح آسمانی» شناخته می‌شود.

توسط jahankhabari.ir