بر اساس گزارش‌های قلم نیوز و ایرنا، رافائل گروسی در یک نشست خبری در وین، روز دوشنبه، اعلام کرد: «غنی‌سازی اورانیوم در ذات خود اشکال قانونی ندارد؛ این همچون یادآوری‌های همسرایان ایرانی من واقعیتی است.»

وی تأکید کرد: «با این حال، وقتی اورانیوم به میزان بالایی و نزدیک به آستانه مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای تولید می‌شود، اهمیت این موضوع نمی‌تواند خسته‌شود. این امر به‌طور دقیق تحت نظر ما قرار دارد.»

مدیرکل آژانس همچنین ادعا کرد: «این مواد به تنهایی سلاح هسته‌ای نیستند. برای ساخت یک سلاح هسته‌ای، به سامانه‌های پیچیده و فناوری‌های پیشرفته نیاز است.»

گروسی در پاسخ به سؤالی درباره ارتباط میان مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا با قطعنامه احتمالی شورای حکام علیه ایران اظهار داشت: «رابطه مستقیم قانونی بین این دو موضوع وجود ندارد، اما ارتباطات متقابلی بین آن‌ها مشهود است. این ارتباطات می‌توانند مثبت یا منفی باشند، به‌طوری‌که برای برخی از کشورها، تصویب قطعنامه می‌تواند تشویق‌کننده و برای دیگران، ممکن است تأثیر منفی داشته باشد.»

وی تأکید کرد: «تلاش من بر این است که هر دو مسیر به‌طور همزمان به پیش بروند تا نتیجه نهایی مثبت باشد.»

در پاسخ به سؤالی درباره استفاده از عبارت «برنامه هسته‌ای ساختاری اعلام‌نشده» در گزارش‌های اخیر، گروسی اظهار کرد: «تحلیل آژانس نشان می‌دهد که برنامه‌ای ساختاری تا اوایل دهه ۲۰۰۰ در ایران وجود داشته است. اما پس از آن، تنها به‌طور پراکنده فعالیت‌هایی مشاهده شده که ممکن است مرتبط باشند، اما شواهد کافی برای وجود یک برنامه سازمان‌یافته وجود ندارد.»

در مورد احتمال ارجاع dossier هسته‌ای ایران به شورای امنیت و استفاده از مکانیسم اسنپ‌بک، گروسی ادعا کرد: «عملیات ما در آژانس مستقل از مذاکرات دوجانبه صورت می‌گیرد، اما رفتار ایران در مواجهه با ما به‌طور معناداری تحت تأثیر مذاکرات است. اگر مذاکرات پیشرفت کنند، تعاون ایران با آژانس همچنین افزایش خواهد یافت.»

در مورد نیاز به JCPOA، گروسی اظهار داشت: «به نظر می‌رسد که فعلیت‌های هسته‌ای ایران اکنون متفاوت‌تر از زمان توسعه‌ی JCPOA هستند. حتی اگر بخواهیم آن را بازگردانیم، کافی نخواهد بود، زیرا ایران فناوری‌های جدیدی در اختیار دارد.»

با بررسی تهدیدات اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران، گروسی اعلام کرد: «هدف ما حل این مسائل از طریق راه‌حل‌های دیپلماتیک است. یک رویکرد دیپلماتیک همراه با نظارت کامل از سوی آژانس می‌تواند اطمینان لازم را برای اسرائیل و جامعه جهانی فراهم کند.»

در مورد گزارش‌هایی درباره دستیابی ایران به اسناد محرمانه هسته‌ای اسرائیل، گروسی ادعا کرد: «ما تنها گزارش‌هایی در رسانه‌ها دیده‌ایم و هیچ اطلاعات رسمی‌ای دریافت نکرده‌ایم. این موضوع به تأسیسات تحقیقاتی سورک مرتبط است که آن را بازرسی می‌کنیم.»

در پاسخ به سؤالی درباره صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، گروسی اظهار کرد: «آژانس اتهامی به ایران نمی‌زند. ما به بررسی و اطلاع‌رسانی می‌پردازیم. در گزارش خود، ما گفته‌ایم که به‌سبب عدم دریافت پاسخ‌های لازم، قادر به تأیید صلح‌آمیز بودن تمامی فعالیت‌ها نیستیم.»

وی افزود: «ما ادعا نکرده‌ایم که ایران سلاح هسته‌ای دارد یا برنامه‌ای با ماهیت نظامی دارد. این قضاوت به کشورهای عضو آژانس واگذار است. محتوای گزارش‌های ما به‌طور حرفه‌ای، بی‌طرفانه و دقیق آماده می‌شود. بسیار مهم است که این تمایز را در گزارش‌دهی رعایت کنیم.»

منبع

توسط jahankhabari.ir