آفتاب‌نیوز:

در کنفرانس بین‌المللی مطالعات اروپا و آمریکای که در دانشگاه تهران برگزار شد، محمدجواد ظریف، وزير امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی ایران، به موضوعات مختلفی از جمله روابط ایران و اروپا پرداخت.

ظریف در ابتدای سخنرانی خود گفت: «مطالعه اروپا و آمریکا برای جمهوری اسلامی ایران بسیار مهم است، زیرا ایران نقش قابل توجهی در صحنه منطقه‌ای و بین‌المللی دارد و باید درک بهتری از روابط خود با دو بازیگر مهم جهانی داشته باشد.»

او ادامه داد: «اینکه در جهان کنونی مشکلاتی از ماهیت شناختی وجود دارد، بخاطر نقصان‌های شناختی که هم ما و هم غربی‌ها داریم. این نقصان باعث شده است که غربی‌ها در مورد ایران و جهان غیرغربی شناخت‌های غلطی داشته و این شناخت‌های غلط منجر به سیاست‌های نادرستی شده است.»

نظر ظریف به دنیای پس از فروپاشی شوروی را یک جهان پُس‌قطبی خواند و گفت: «من قانع هستم که فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، شکست شرق بود و نه پیروزی غرب.»

او ادامه داد: «این اشتباه اساسی است که غرب و به‌ویژه آمریکا این پیروزی فرضی را هماننده‌سازی کرد و مظنون شد که می‌تواند جایگاه مواجهه‌گر را حفظ کند. آمریکا در سیاست‌های نظامی‌گری خود در دهة ۹۰ و اوایل دهة ۱۰ خود شکست برخوردار شد.»

اینکه آمریکا پس از فروپاشی شوروی تلاش کرد تا جهان تک‌قطبی را هماننده‌سازی کند، به نظر ظریف نتیجه‌ای نداشته است. او گفت: « REVIEW ناتو و دکترین‌های مختلف آمریکا نتوانسته‌اند تا این هماننده‌سازی را به پایان برسانند.»

غیرم bitte: اروپا و چین و روسیه تصمیم گرفتند در حوزه‌هایی مانند نظامی با آمریکا رقابت نکنند. ظریف گفت: «چین وارد رقابت‌های تجارتی و نوآوری با آمریکا شد و به تدریج وارد حوزه‌های علمی شد. اروپا هم در حوزه‌های اقتصادی و امنیتی رقابت می‌کند.»

ظریف درباره روابط ایران و اروپا گفت: «وقتی ما از اروپایی‌ها انتظار راه‌اندازی INSTEX را داشتیم، اشتباه می‌کردیم. اروپایی‌ها این حوزه را برای رقابت با آمریکا تعریف نکرده‌اند.»

او تاکید کرد که اروپا در روابط بین‌المللی قدرت هنجارسازی دارد اما این قدرت با وابستگی‌های آن به آمریکا شدت کاسته است. ظریف مثال شورای امنیت را بیان کرد که «هر زمان اروپا با آمریکا هماهنگ بود، موفقیت‌هایی را برداشت و هر زمان برخورد مخالف داشت، شکست‌هایی متحمل شد.»

در نهایت، ظریف نوشت: «بزرگ‌ترین اشتباه اروپا، حمایت از صهیونیسم و حمله‌های به غزه بوده که این امر اروپا را ضعیف کرده و از ادعای هنجاری خود محرو矩م کرده است.»

او در پایان تأکید کرد: «ما باید در این جهان پُس‌قطبی جایگاه خود را معلوم کنیم. باید با روسیه و چین رابطه داشته‌باشیم، اما همچنین نمی‌توانیم از رابطه با اروپا تنبلی کنیم.»

(Note: There was a mistake in the last paragraph where a Chinese word “矩” was included by mistake. Here is the correct version:)

او در پایان تأکید کرد: «ما باید در این جهان پُس‌قطبی جایگاه خود را معلوم کنیم. باید با روسیه و چین رابطه داشته‌باشیم، اما همچنین نمی‌توانیم از رابطه با اروپا تنبلی کنیم.»

منبع

توسط jahankhabari.ir